kołacz z kruszonką

Dzisiejszym tematem zajęć były potrawy kuchni polskiej. Na deser po kluskach śląskich i surówce z modrej kapusty upiekliśmy pyszny kołacz śląski z kruszonką. Polecam Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki Zobacz więcej
Wszelkiego rodzaju kołacze i drożdżówki pojawiają się u mnie często, ponieważ wszyscy domownicy uwielbiają je na kolacje z kakao, a o pozostałe do śniadania sztuki, rozgrywają się istne boje. Zobacz więcej
Dziś zaprezentuję wam kołacz z kruszonką. Słowo kołacz to inaczej pieczywo. Często mylone z kołoczem śląskim. Popularnego placka. Mój kołacz był pyszny i domownicy nie mogli się doczekać go więc go Zobacz więcej
KOŁACZ Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ Dziś KASIA ogłosiła na facebooku IV Edycję Twojej Akademii Pieczenia. Jeżeli lubicie piec to zapraszam do wspólnej zabawy z KASIĄ. Szczegóły tutaj: Zobacz więcej
Witam po długiej przerwie. Chyba każdy jadł kiedyś kołacz. Pyszne ciasto drożdżowe z serem białym z wyczuwalnym posmakiem wanilii. Dzisiaj podzielę się przepisem na nieco inną jego wersję, taką z Zobacz więcej
Stare, sprawdzone, tradycyjne i regionalne przepisy są magiczne. Przekazywane z pokolenia na pokolenie zyskują na mocy. I takie przepisy kocham najbardziej. Może to dzięki miłości do starych książek, Zobacz więcej
To ciasto przywołuje smaki z dzieciństwa. Drożdżowe ciasto, jabłka z cynamonem no i kruszonka, najlepsza część kołacza : ) Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu Zobacz więcej
Tradycyjny, śląski, drożdżowy kołacz z serem i kruszonką pracochłonny,ale smak to wynagrodzi Składniki masa serowa 1.2 kg twarogu półtłustego 4 jajka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 opakowanie Zobacz więcej
Do naszego śląskiego kołołca przymierzałam się już jakiś czas i z racji tego, że sezon na jabłuszka mamy w pełni, zdecydowałam się najpierw na kołacza w tej wersji. Jak wiadomo (może nie wszystkim) Zobacz więcej
Kołacz (a na Śląsku „kołocz”), czyli ciasto, placek drożdżowy z kruszonką (na Śląsku nazywaną „posypką”) jest jednym z najpopularniejszych ciast w moim regionie. Niestety sezon na rabarbar nie trwa Zobacz więcej
w górach a czasem nawet w restauracjach. mowa o: Valašským frgálu. Przyjmijmy jakąś polską nazwę- określiłabym go jako kołacz. Występuje on w kilku odmianach. Możemy skosztować frgala twarogowego, Zobacz więcej
Frgale to duże wołoskie (czyli z regionu Morawskiej Wołoszczyzny) kołacze. Tradycja tego wypieku sięga 200 lat. To typowy wypiek niedzielny bogatych morawskich gospodarzy. Smakują pysznie. Zobacz więcej
Ciasto z mojego regionu, przepis mojej inwencji, a smak pychota. Oczywiście najbardziej lubię jeść taki jeszcze ciepły, od razu po wyciagnięciu z pieca, chociaż podobno to niezdrowe :) W tytule Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
hsfhf Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki 12dkg mieszaniny tłuszczów: masła, smalcu, oleju 4dkg drożdży 2żółtek 1 jajo 10dkg cukru 0,5 łyżeczki soli 0,25l mleka Kruszonka: 0,5kg mąki 2 kostki masła 10 dkg Zobacz więcej
Jak mawiał Aleksander Fredro – „Pierwiej kołacz, potem książki.” Pomijając fakt, że człowiekowi głodnemu na pewno gorzej się pisze, kołacz (czasem: kołocz) to ciasto, które w śląskim domu długo miało Zobacz więcej
Kołacz ze śliwkami Ostatnio widząc śliwki na straganie natchnęło mnie na robienie kołacza ze śliwkami. I tak oto nie myśląc wiele kupiłam owoce i zrobiłam ciasto drożdżowe. Uwielbiam zapach ciasta Zobacz więcej
Uwielbiam kołacz z serem, troszkę za mocno wyrosło mi ciasto drożdżowe przez co schował się ser,ale kołacz był pyszny. Długo świeży,puszysty z chrupiącą kruszonką... Składniki ciasto 60 dkg mąki Zobacz więcej
Czereśnie pięknie obrodziły w tym roku, więc mogę poszaleć z ciastami:) Postanowiłam więc zrobić moją własną owocową wersję śląskiego ciasta - kołacz. Ciasto jest bardzo soczyste, bo zawiera mnóstwo Zobacz więcej
. 2/ Gdy ciasto urośnie, zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 3 części i zapleść warkocza, zlepić by powstało koło. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć koło drożdżowe i odstawić jeszcze na Zobacz więcej