kołacz z makiem

Jak mawiał Aleksander Fredro – „Pierwiej kołacz, potem książki.” Pomijając fakt, że człowiekowi głodnemu na pewno gorzej się pisze, kołacz (czasem: kołocz) to ciasto, które w śląskim domu długo miało Zobacz więcej
mojprzepisna.pl |Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko Zobacz więcej
Blogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego Zobacz więcej
Żytnio razowy kołacz, łamaniec. Idealny z grubą solą posypaną po wierzchu. Składniki: 25 dag maki żytniej 25 dag mąki razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 i 1/2 dag drożdży 350 ml wody gruba sól Zobacz więcej
Tradycją śląską jest obdarowywanie przez nowożeńców kołoczem. Pyszne pakunki zawierają w sobie 4 ciasta na drożdżowym spodzie: z kruszonką, z jabłkami, z makiem i z serem – trafiają do przyjaciół, Zobacz więcej
Wszelkiego rodzaju kołacze i drożdżówki pojawiają się u mnie często, ponieważ wszyscy domownicy uwielbiają je na kolacje z kakao, a o pozostałe do śniadania sztuki, rozgrywają się istne boje. Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Kołacz drożdżowy

Kołacz drożdżowy 281

0
też. Kołacz drożdżowy 1 szklanka podgrzanego mleka 1 jajko 2 żółtka pół szklanki cukru 40 g roztopionego masła 3,5 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych wanilia Nadzienie 2 łyżki Zobacz więcej
. Smak tego ciasta jest tym bardziej fantastyczny dzięki zawartości twarogu i polewy ze śmietany. Polecam! Składniki na formę do tarty 23-25 cm: 100 g twarogu 4 łyżki oleju 3 jajka 1 opakowanie cukru Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiedźmienie
Kołacz zamkowy

Kołacz zamkowy 71

0
Na Kupalnockę upieczony (tak, tam w koszyczku są smętne resztki, które pozostawili po nim "turyści"). Składniki: ok. 2 szklanki czynnego zakwasu 5 szklanek mąki tortowej 1/4 szklanki maku łyżka soli Zobacz więcej
Kołacz ten upiekłam z ciekawości, zachęcona jego rodowodem. Tradycyjnie wypiekało się go w czasach przedchrześcijańskich z okazji wesel i innych ważnych uroczystości. Jest to pieczywo bardzo smaczne, Zobacz więcej
Dzisiaj postanowiłam zrobić na kolację kołacz ziołowy z boczkiem. Potrzebowałam jednak malutkiej pomocy :* D:* - dziękuję. A poza tym we dwoje gotuje się dużo lepiej :) Przepis zaczerpnęłam z książki Zobacz więcej
. Papryczki czekają. Ciasto tuż przed odstawieniem do rośnięcia. Ciasto rozciągnięte w zwykłej formie - pizzę rozciągamy ręcznie, nie wałkujemy! Tuż przed pieczeniem - piekarnik nagrzany do 250 Zobacz więcej
Tradycyjnie ciasta z makiem na naszych stołach najczęściej pojawiają się w okresie świątecznym. Najpopularniejsze są oczywiście makowce, ale również seromakowce, strucle, torty, kołacze… Trudno sobie Zobacz więcej
Kołacz powstał z myślą o wspólnej akcjiCiasto na niedzielę. SKŁADNIKI: Duży kołacz; czas przygotowania ok. 120 minut. Rozczyn: 250 ml letniego mleka 2 łyżki cukru 100 g mąki 25 g świeżych drożdży Zobacz więcej
ines
ines Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pasjeines
Ciasto słowackie

Ciasto słowackie 507

3
Słowacy lubią kołacze i drożdżowe strudle. Czy to ciasto pochodzi ze Słowacji ? Trudno powiedzieć. Wiem jedno, jest warte pieczenia. Makowe ciasto nasączone ponczem, przełożone kremem Zobacz więcej
slyvvia
slyvvia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poranne Inspiracje
.1016.

.1016. 79

0
mak i ucieram masę na sernik. W międzyczasie popijam kawę, a babcia wkłada do pieca kolejne formy. Wczoraj też piekłyśmy. "Zostało białek, może jeszcze kokosanki?", "Zostało śliwek z kompotu, może Zobacz więcej
W Czechach byłam całe mnóstwo razy, tak dużo, że sama nie wiem ile, ale wyobraźcie sobie, że nigdy nie jadłam tych bułeczek. A przecież to tradycyjny wypiek czeski. Bardzo lubiany i bardzo popularny. Zobacz więcej
wyrabiania. Dobrze wyrobione, około 10 minut ciasto, wyrasta niezawodnie. Daje się dobrze formować, nawet w taki pozornie skomplikowany sposób. Kołacz drożdżowy ze szpinakiem 10 g świeżych drożdży Zobacz więcej
najbardziej znany na świecie włoski ser chociaż z powodu popularności i wysokiej ceny najczęściej podrabiany. Oryginalny parmezan dojrzewa od 18 do 36 miesięcy Mogłabym skubać go tak po kawałeczku i Zobacz więcej
: 500 ml mleka 2 sztuki surowego żółtka 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kryształu 3 łyżki cukru kryształu Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy cukier Zobacz więcej