kołduny litewskie

SmakowyRaj - Olinka
SmakowyRaj - Olinka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowy Raj
Kołduny litewskie

Kołduny litewskie 2013

4
{{headerMessage}}
Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, rzędem układamy nieduże kuleczki farszu. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nim pierwszy płat z farszem. Przy pomocy małego kieliszka wykrawamy ostrożnie pierożki i palcami Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kołduny Tyszkiewiczowskie

Kołduny Tyszkiewiczowskie 734

1
{{headerMessage}}
Pierogi litewskie nadziewane wiejską szynką i borowikami lub innymi grzybami leśnymi. Świetna potrawa poświąteczna, kiedy zostaje sporo skrawków tłustej szynki, Taka wiejska , tłusta szynka idealnie Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Buraczki i barszcz

Buraczki i barszcz 780

1
{{headerMessage}}
Ugotuj umyte buraki i obrane jabłko w wodzie z solą morską. Gotuj godzinę. Wyjmij buraki. By wywar stał się barszczem dodaj masło, szczyptę cukru i sok z cytryny. Buraki obierz, starkuj wraz z Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 483

0
{{headerMessage}}
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 347

0
{{headerMessage}}
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlak na wschód
KOŁDUNY WILEŃSKIE

KOŁDUNY WILEŃSKIE 465

1
{{headerMessage}}
Dziś oficjalnie otwieram swój ulubiony dział - LEPIM PIEROGI ;) I zaczynam od ulubionych pierożków - tatarskich kołdunów. Tzn. dziś wersja wileńska lub jak kto woli litewska, czyli pierożki z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, po trzecie kołduny, po czwarte te wszystkie kiszki i babki ziemniaczane. Ale to znają wszyscy… I w całej Polsce można to spotkać. Poszukałam więc czegoś bardziej litewskiego, co zostało przyjęte i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ale tak jak należy. Bez sztucznych proszków, które kondensują w sobie całych wachlarz ziół i aromatów. Obstawiałam, że będzie to coś w tych klimatach i jak się okazało nie myliłam się. Uczestnicy Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Rosół dla dzieci

Rosół dla dzieci 179

1
{{headerMessage}}
16-03-2014 Kaszanka Kaszanka przepis na przekąskę w hiszpańskim stylu z kaszanką w roli... More Pierś z kaczki 16-03-2014 Pierś z kaczki Pierś z kaczki to wyśmienite danie – przygotujecie je... More Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Kaszanka

Kaszanka 2105

1
{{headerMessage}}
Kaszanka Kaszanka przepis na przekąskę w hiszpańskim stylu z kaszanką w roli głównej. Tapas z kaszanką czyli małe kanapeczki z podsmażoną i solidnie doprawioną kaszanką to doskonała przekąska na Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pasta rybna

Pasta rybna 431

1
{{headerMessage}}
talent nie podejrzewałam. Idealnie doprawione rybne smarowidło na świeżej bułce z masłem to uczta. Dzięki składamy Wiesławowi, a pastę włączamy do naszego menu. Pasta rybna składniki: 1 puszka Zobacz więcej
Aga Strzęciwilk
Aga Strzęciwilk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Mniam
SPALECZOGHETTI

SPALECZOGHETTI 31

0
{{headerMessage}}
, a drugie danie to zawsze z doskoku-przynajmniej ostatnimi czasy. Mam ręce pełne roboty i każdą chwilę poświęcam na przygotowania świąteczne ...nie swoje, a innych chętnych. Ostatnio ciągle robię Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Litwa

Litwa 374

0
{{headerMessage}}
wyrzucają kluczyki do rzeki, co symbolizuje ich trwałość związku. Niektóre kłódki liczą kilkadziesiąt lat. Kulinarnie . . . Kuchnia litewska ze względu na burzliwą historię naznaczona jest wpływem Zobacz więcej
KornasM
KornasM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CzerwonyPiekarnik
Kołduny babci Ewy.

Kołduny babci Ewy. 1385

1
{{headerMessage}}
Dziś mam przyjemność przedstawić Wam potrawę, którą poznałem dość niedawno. Zostałem zaproszony na obiad do ukochanej babci mojej dziewczyny. Wizyta ta otworzyła mi oczy na kuchnie litewską. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
są „pielmieni”, małe pierożki pochodzące z Syberii z mięsnym nadzieniem. Nie sposób nie wspomnieć o przepysznych „kołdunach litewskich” z aromatycznym mięsnym nadzieniem, gotowanych w rosole. Również Zobacz więcej
cieszsiesmakiem.pl
cieszsiesmakiem.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cieszsiesmakiem.pl
KOŁDUNY

KOŁDUNY 73

0
{{headerMessage}}
KOŁDUNY : Ciesz się smakiem Posts RSS Recipes RSS Facebook Twitter Mail me Ciesz się smakiem WIELKANOC PRZEPISY Obiad Przekąski O nas KOŁDUNY Autor: magda, maj - 15 - 2016, Bez kategorii Składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlak na wschód
KARTACZ czy CEPELIN ?

KARTACZ czy CEPELIN ?  176

5
{{headerMessage}}
Był już wpis o bieganiu po Wilnie (tutaj), dziś słów kilka o kuchni litewskiej - prostej, pożywnej, choć dość tłustej. Przygotowuje się ją najprostszych składników - ziemniaków, buraków, rzepy, mąki, Zobacz więcej