kołduny ukraińskie

smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 415

0
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 290

0
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
Zdarza mi się gotować jedną zupę na dwa sposoby. Pomidorowa bywa jednocześnie z ryżem i z makaronem, barszcz z kołdunami i uszkami, barszcz ukraiński z ziemniakami i z fasolką... Hitem jest cebulowa z Zobacz więcej
Kazik45
Kazik45 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czar kuchni i rymu
Anty barszcz

Anty barszcz 91

1
Zastanawiałem się dlaczego nie ma barszczu polskiego, a jest ukraiński. Pseudofilozoficzne rozważania doprowadziły mnie na skraj absurdu kolorystycznego z odsunięciem czegoś co nadaje barwę nieco Zobacz więcej
pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone z drożdżowego ciasta. Natomiast pierogi, o których mówimy ruskie z Rosją nie mają wiele wspólnego. Najbardziej podobne do „naszych ruskich” są Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlak na wschód
WARENIKI z MAKIEM

WARENIKI z MAKIEM 8

0
Co kraj to obyczaj. Ja bym jeszcze dodała - co kraj to pierogi ;) Nie ma bowiem chyba narodu, który by w swoim narodowym menu nie miał pierogów. Co prawda nazwy ich mogą być różne (kołduny, chinkali, Zobacz więcej
przypominający do złudzenia klasyczne schronisko gdzieś w Beskidach :) Nie powiem że źle, fajnie całkiem, choć nie jestem szczególną miłośniczką takich klimatów. Dostaliśmy menu: Przystawka, do Zobacz więcej
kryje się wnętrze ciepłe i urokliwe – z buzującym ogniem kominkiem, ściennymi malowidłami i wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, Zobacz więcej
wyznawców islamu. Meczet udostępniony jest do zwiedzania również wewnątrz. Kuchnia tatarska Kuchnia tatarska jest bardzo bogata. Łączy w sobie akcenty tureckie, ukraińskie, rosyjskie, białoruskie, Zobacz więcej
przyjaźni polsko-ukraińskiej i przyjąć sporą dawkę wiedzy historycznej w nieco brutalnej, a momentami nawet ekstremalnej formie. Ja tymczasem pozostanę przy kresach wschodnich i opowiem wam o Zobacz więcej
KONKURS z pyszne.pl Tagliatelle z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym Listopad (14) "Smaczna Polska" Magdy Gessler Zupa piwna z knedelkami Proste kołduny "Uczta Lodu i Ognia" Chelsea Zobacz więcej
do rosołu Wyniki konkursu Zupa fasolowa z cheddarem KONKURS z pyszne.pl Tagliatelle z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym Listopad (14) "Smaczna Polska" Magdy Gessler Zupa piwna z knedelkami Zobacz więcej
) Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator Ryba po grecku Powieść dla kucharek, czyli "Sposób na happy end" Barbary O'Neal Kluseczki wątrobiane do rosołu Zobacz więcej
z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym Listopad (14) "Smaczna Polska" Magdy Gessler Zupa piwna z knedelkami Proste kołduny "Uczta Lodu i Ognia" Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer Paszteciki Zobacz więcej
nowych smaków, miałyśmy ochotę na domowe jedzenie. Wybrałyśmy bar mlecznym Astoria z szerokim wybórem tutejszej kuchni regionalnej i potraw, które serwują bary mleczne w całej Polsce. Wielkiego plusa Zobacz więcej
Tagliatelle z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym Listopad (14) "Smaczna Polska" Magdy Gessler Zupa piwna z knedelkami Proste kołduny "Uczta Lodu i Ognia" Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer Zobacz więcej
to wieś jakich wiele na Podlasiu, ale nowe życie tchnęła w nią kuchnia tatarska. Jak smakuje i czym są pierekaczewnik, kryszonka, listkowiec kołduny tatarskie, czak-czaki czy babka ziemniaczana po Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
spis rzeczy

spis rzeczy 2656

0
SPIS POTRAW A ananas z grilla arbuz z winem B babeczki babeczki śmietankowe z figami babeczki z owocami , z sharonem bakaliowe róże w cieście filo babka drożdżowa banany z grilla banica z Bułgarii Zobacz więcej
Tagliatelle z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym Listopad (14) "Smaczna Polska" Magdy Gessler Zupa piwna z knedelkami Proste kołduny "Uczta Lodu i Ognia" Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer Zobacz więcej
) Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator Ryba po grecku Powieść dla kucharek, czyli "Sposób na happy end" Barbary O'Neal Kluseczki wątrobiane do rosołu Zobacz więcej