Powiem tam tylko jedno był prze prze pyszny!!! Po prostu doskonały regionalny wypiek. Czasami siła tkwi w prostocie dlatego warto nie tylko testować nowości ale również sięgać po sprawdzone tradycyjne
Zobacz więcej
Jak mawiał Aleksander Fredro – „Pierwiej kołacz, potem książki.” Pomijając fakt, że człowiekowi głodnemu na pewno gorzej się pisze, kołacz (czasem: kołocz) to ciasto, które w śląskim domu długo miało
Zobacz więcej
Nie mogło być inaczej... Tradycyjny śląski kołocz z jabłkami teraz i na Nastoletnich! Przepis jest prawie taki sam jak na kołocz z serem (klik). Jedna różnica polega w nadzieniu- ten jest z jabłkami.
Zobacz więcej
Po WuZetce, która zrobiła małą furorę (co mnie bardzo cieszy), czas na kolejny przepis Mojej Mamy - śląski kołocz z makiem. Bardzo się zdziwiłem, gdy się okazało, że jako makowiec, poza Śląskiem
Zobacz więcej
Witajcie! Po kolejnej, długiej przerwie w blogowaniu. Oczywiście u mnie kilka nowych i pozytywnych sytuacji. Oczywiście najważniejsza kwestia - studia. Dostałam się bez żadnych problemów, zaniosłam
Zobacz więcej
Ostatnio, będąc na odpuście, moją uwagę (zresztą jak zwykle) przykuł stragan z ciastami i słodyczami odpustowymi. U nas na Śląsku smakołyki typu: malinki, makrony, kartofelki, kostki piernikowe czy
Zobacz więcej
Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami - krok po kroku - Ciasta owocowe - Szczypta Słodyczy - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Szczypta Słodyczy Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami - krok
Zobacz więcej
Tradycyjny Kołocz śląski z serem - Desery - Szczypta Słodyczy - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Szczypta Słodyczy Tradycyjny Kołocz śląski z serem (16.09.2015)Fale Dunaju ze śliwkami
Zobacz więcej
Kołocz śląski – nazwa zwyczajowa placka popularnego na Górnym Śląsku. Kołocz śląski ma specyficzny maślany zapach, strukturę oraz nieco mniejszą wysokość w porównaniu z innymi wypiekami w pozostałych
Zobacz więcej
hsfhf Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki 12dkg mieszaniny tłuszczów: masła, smalcu, oleju 4dkg drożdży 2żółtek 1 jajo 10dkg cukru 0,5 łyżeczki soli 0,25l mleka Kruszonka: 0,5kg mąki 2 kostki masła 10 dkg
Zobacz więcej
Postanowiłam tak spontanicznie przygotować jakiś wypiek z programu "Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem w kształcie słoneczka :) Składniki na
Zobacz więcej
Bardzo popularny na Górnym Śląsku, gdzie mieszkam, tym samym bardzo popularny i lubiany w moim domu. Piekła go moja babcia, później mama, a teraz przyszła moja kolej. W moim regionie piecze się go
Zobacz więcej
Celowo podaję nazwę śląską, bo to jest typowy przepis właśnie na taki śląski kołocz. Podstawa, czyli ciasto drożdżowe oraz posypka nadają się do wszelkiego innego nadzienia - masy makowej (jak do
Zobacz więcej
Blogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego
Zobacz więcej
Kołocz, nie kołacz, czy ciasto drożdżowe, po śląsku poprawnie to właśnie kołocz :) Przepis na ten tradycyjny śląski kołocz, pochodzi z książki „Kuchnia śląska” Marka Szołtyska, znajdziecie w niej
Zobacz więcej
Ciasto z mojego regionu, przepis mojej inwencji, a smak pychota. Oczywiście najbardziej lubię jeść taki jeszcze ciepły, od razu po wyciagnięciu z pieca, chociaż podobno to niezdrowe :) W tytule
Zobacz więcej
Śląski kołocz z serem Składniki na formę 25 x 35 cm Zaczyn drożdże świeże 50 g ciepłe mleko 200 ml cukier 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki Ciasto właściwe gotowy zaczyn mąka pszenna 500 g cukier 1/2
Zobacz więcej
Ostatnio z wizytą byłam na Śląsku i właśnie kołocz śląski - taki typowo weselny - był dla mnie inspiracją... Zatem weselny kołocz to wyzwanie na przyszłość! Póki co, upiekło mi się sernik, który jest
Zobacz więcej
Kołocz drożdżowy z makiem można kupić w każdej cukierni. Z doświadczenia jednak wiem, że każdy smakuje nieco inaczej. Najlepszy jest zazwyczaj ten, który dostaje się od młodej pary przed weselem. Jest
Zobacz więcej
Gdybym miała listę przebojów kulinarnych, kołocz drożdżowy z owocami i posypką byłby na pierwszym miejscu. Łatwy w przygotowaniu, niedrogi, lekkostrawny. Zaczynam w maju od nadzienia truskawkowo -
Zobacz więcej