kombu

SIMPLE KOMBU SALAD WITH SHIITAKE MUSHROOMS AND GREEN LENTILS Jeśli jesteście dużymi miłośnikami dań azjatyckich, a w szczególności zupy miso i przygotowujecie czasem sami bulion dashi, który jest Zobacz więcej
VEGAN DASHI, MADE WITH KOMBU AND SHIITAKE MUSHROOMS (scroll down for english translation) "Dashi" to po japońsku bulion, a wykorzystywany jest głównie do zup, w tym zupy "miso-shiru" - jednej z Zobacz więcej
Sushi DOMI
Sushi DOMI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sushi DOMI at home
Komu kombu?

Komu kombu? 285

Długo zwlekałam z wypróbowaniem kombu. Będę szczera, wydawało mi się to niemożliwe żeby kawałek rośliny mógł mieć aż taki wpływ na smak sushi ale UWAGA ma! Jeden mały niepozorny kawałek wodorostu Zobacz więcej
michalek.justyna
michalek.justyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Gotuje
Atlantyckie Kombu

Atlantyckie Kombu 143

Po długim czasie powracam do Smaków Islandii. Jednym z prezentów jakie dostaliśmy z Islandii były płaty Atlantyckiego Kombu. Kombu jest nie tylko beztłuszczowe i wolne od cholesterolu ale i bogate w Zobacz więcej
quchniawege
quchniawege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
quchniawege
Barszcz z kombu

Barszcz z kombu 207

Barszcz, niby taka popularna, zwykła zupa, cóż tam można poszaleć? Buraki, włoszczyzna, ziemniaki...w przypływie szaleństwa fasolka czy kalafior (u mnie teraz na cenzurowanym - nie chcemy kolek, nie Zobacz więcej
Po długiej przerwie jeszcze jeden przepis, tym razem z użyciem Atlantyckiego Kombu. Sama ciecierzyca jest rewelacyjna a dodatek kombu nadaje jej specyficzny morski aromat. Przepis pochodzi z TEJ Zobacz więcej
VEGAN DASHI STOCK (MADE WITH KOMBU SEAWEED) Dashi to rodzaj japońskiego bulionu, wykorzystywany do przygotowywania zup, w tym jednej z najpopularniejszych japońskich zup czyli miso-shiru. Zobacz więcej
Soja gotowana z kombu, czyli zdrowa przekąska | MaryCooking Japońska kuchnia na polskie możliwości (oraz inne pyszności) Japonia Bento Ramen Wege Szybkie Podstawy Słodkie 28 maja 2015 Bento Japonia Zobacz więcej
Zupa miso jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a do tego można do niej wrzucać dowolne dodatki, więc każdy może dopasować ją do swojego gustu. Dzięki specjalnej paście z fermentowanej soli, danie Zobacz więcej
Halibut, który został zaprezentowany na warsztatach sushi organizowanych przez firmę Tesoro del Mar. Sushi maker Pan Łukasz Kuzawiński przygotował właśnie tego oto halibuta jako dodatek do sushi, Zobacz więcej
Anioły w kuchni & Okiem Liska: Malinowy probiotyk,… czyli troszkę o kombuczy STRONA GŁÓWNA O NAS FOTO relacje LIFE IN THE CITY OKIEM LISKA PORADY KONTAKT OFERTA WSPÓŁPRACA Image Slider by Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kombucha (kombucza)

Kombucha (kombucza) 48

Ciekawa jest historia tego napoju, uważanego za herbatę grzybową. Gdy Japończycy badali przyczyny długowieczności mieszkańców Kaukazu, odkryli, że piją oni regularnie ten napój, który ma wiele Zobacz więcej
Kombucha, czyli grzyb herbaciany lub grzybek japoński i uzyskiwany z niego napój to znany od około 2000 lat na Dalekim Wschodzie tzw. eliksir zdrowia i długowieczności. Lista jego korzyści zdrowotnych Zobacz więcej
Kombucha (w skrócie) to sfermentowana herbata, nie znaczy to oczywiście "zepsuta", a wzbogacona o korzystne dla naszej flory bakteryjnej bakterie, podobne do tych, które znajdują się w jogurtach. Zobacz więcej
Kombucha jest chyba najpopularniejszym fermentowanym napojem, który od wielu lat zyskuje uznanie w wielu krajach. Powstaje na bazie słodkiej herbaty dzięki grupie mikroorganizmów – scooby tzw matki, Zobacz więcej
wegujemy
wegujemy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegujemy
Kombucha - co to jest? jak hodować?

Kombucha - co to jest? jak hodować? 49

Grzyb kombucha jest zlepkiem kilku rodzajów drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast). Ma galaretowatą formę i beżowy kolor. Grzyb używany jest do Zobacz więcej
Zielona
Zielona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zielona wśród ludzi
Kombucza z lawendą

Kombucza z lawendą 40

W przyszłym tygodniu temperatura powietrza ma przekraczać nawet 30 stopni, chyba najwyższa pora, żeby pokazać Wam mój ulubiony ostatnio napój orzeźwiający, który zadowoli wszystkich miłośników Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Jak zrobić kombuchę?

Jak zrobić kombuchę? 18

Post Jak zrobić kombuchę? pojawił się poraz pierwszy w | Przepisy kulinarne - Codogara.pl. Zobacz więcej
Bohatera dzisiejszej recenzji dostałam od zaprzyjaźnionej blogerki - Oli, która przywiozła go, jeśli dobrze pamiętam, z wakacyjnego wyjazdu. Już zobaczywszy batonik wiedziałam, że będzie pyszny, bo Zobacz więcej
Od wczoraj jestem posiadaczką kombuchy. Jeszcze niewiem jak smakuje, Wstawiłam słój i czekam . A tymczasem zagłębiam się w lekturze na temat właściwości leczniczych i działania kombuchy. KOMBUCHA Zobacz więcej