Przepis na kombu sałatka

Clinic Food
Clinic Food Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Clinic Food
Esencjonalny bulion

Esencjonalny bulion 1

Dzisiaj na blogu moja ulubiona zupa i składnik wielu przygotowywanych przeze mnie potraw: bulion. Celowo nie piszę rosół, bo smakiem nieco odbiega od tej klasycznej potrawy. Śmiem twierdzić, że jest Zobacz więcej
SIMPLE KOMBU SALAD WITH SHIITAKE MUSHROOMS AND GREEN LENTILS Jeśli jesteście dużymi miłośnikami dań azjatyckich, a w szczególności zupy miso i przygotowujecie czasem sami bulion dashi, który jest Zobacz więcej
VEGAN DASHI, MADE WITH KOMBU AND SHIITAKE MUSHROOMS (scroll down for english translation) "Dashi" to po japońsku bulion, a wykorzystywany jest głównie do zup, w tym zupy "miso-shiru" - jednej z Zobacz więcej
Poniżej wersja podstawowa. Jeśli lubisz „morskie” smaki, dodaj trochę alg (na drugim zdjęciu sałatka z kombu). Najlepiej smakuje następnego dnia. Składniki: 3-4 garście pokrojonej zielonej lub żółtej Zobacz więcej
Szybka do przygotowania, pyszna pasta z fasoli mung i ziaren słonecznika, idealna zarówno na kanapki, jak i do nadziewania pierogów, naleśników albo pasztecików. Dzięki dodatkowi czosnku oraz cząbru Zobacz więcej
Soja gotowana z kombu, czyli zdrowa przekąska | MaryCooking Japońska kuchnia na polskie możliwości (oraz inne pyszności) Japonia Bento Ramen Wege Szybkie Podstawy Słodkie 28 maja 2015 Bento Japonia Zobacz więcej
VEGAN DASHI STOCK (MADE WITH KOMBU SEAWEED) Dashi to rodzaj japońskiego bulionu, wykorzystywany do przygotowywania zup, w tym jednej z najpopularniejszych japońskich zup czyli miso-shiru. Zobacz więcej
michalek.justyna
michalek.justyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Gotuje
Atlantyckie Kombu

Atlantyckie Kombu 170

Po długim czasie powracam do Smaków Islandii. Jednym z prezentów jakie dostaliśmy z Islandii były płaty Atlantyckiego Kombu. Kombu jest nie tylko beztłuszczowe i wolne od cholesterolu ale i bogate w Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Sałatka z laminarią i jajkiem

Sałatka z laminarią i jajkiem 69

Laminaria (inaczej listownica, kombu) to rodzaj glonów, wiele z ich rodzajów są jadalne. Znam je pod nazwą morska kapusta. Glony te są bogatym źródłem mikro i makroelementów, a w szczególności jodu. Zobacz więcej
Raz na kwartał tsukemono musi być - dziś bardzo klasyczny przepis na rzepę "tysiąc plasterków" - kabu no senmaizuke (かぶの千枚漬け). 千枚 (sen mai) znaczy dosłownie "tysiąc płaskich obiektów" (np. arkuszy Zobacz więcej
Halibut, który został zaprezentowany na warsztatach sushi organizowanych przez firmę Tesoro del Mar. Sushi maker Pan Łukasz Kuzawiński przygotował właśnie tego oto halibuta jako dodatek do sushi, Zobacz więcej
Nie mam dzisiaj weny, więc będzie tylko przepis na kolejne tsukemono.Próbowałem ustalić, czysokusekizuke to technika kulinarna, polegająca na marynowaniu warzyw w marynacie na bazie octu, czy po Zobacz więcej
Bombowa sałatka! Jakoś taka myśl mi się napatoczyła po jej stworzeniu … Bo fasola z granatem w zestawieniu – toż to istna bomba wybuchowa chi chi Mam nadzieję, że nie pozabija wszystkich konsumujących Zobacz więcej
Jola M
Jola M Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jola'scooking
Sałatka z czarnej soczewicy

Sałatka z czarnej soczewicy 2296

Sałatka z czarnej soczewicy 3/4 szklanki czarnej soczewicy (beluga lentils) 1 średnia czerwona cebula lub 2 szalotki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ostra papryczka lub szczypta płatków chilli Zobacz więcej
Jak większość przepisów na dania z warzyw na Just Bento ten jest bardzo prosty. Robiłem już kiedyś furikakew ten sam deseń - trochę marchewki, trochę sezamu, trochę cukru, podsuszyć i gotowe. W tym Zobacz więcej
Zupa miso jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a do tego można do niej wrzucać dowolne dodatki, więc każdy może dopasować ją do swojego gustu. Dzięki specjalnej paście z fermentowanej soli, danie Zobacz więcej
quchniawege
quchniawege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
quchniawege
Barszcz z kombu

Barszcz z kombu 230

Barszcz, niby taka popularna, zwykła zupa, cóż tam można poszaleć? Buraki, włoszczyzna, ziemniaki...w przypływie szaleństwa fasolka czy kalafior (u mnie teraz na cenzurowanym - nie chcemy kolek, nie Zobacz więcej
Po długiej przerwie jeszcze jeden przepis, tym razem z użyciem Atlantyckiego Kombu. Sama ciecierzyca jest rewelacyjna a dodatek kombu nadaje jej specyficzny morski aromat. Przepis pochodzi z TEJ Zobacz więcej
Pamiętam, że z zupą miso po raz pierwszy zetknąłem się dawno temu na studiach, kiedy moja ówczesna współlokatorka poprosiła, żebym kupił jej pastę miso przy okazji wizyty w sklepie z orientalnymi Zobacz więcej
Sushi DOMI
Sushi DOMI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sushi DOMI at home
Komu kombu?

Komu kombu? 343

Długo zwlekałam z wypróbowaniem kombu. Będę szczera, wydawało mi się to niemożliwe żeby kawałek rośliny mógł mieć aż taki wpływ na smak sushi ale UWAGA ma! Jeden mały niepozorny kawałek wodorostu Zobacz więcej