kominki

misiapat
misiapat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Food Haven
Kominek.

Kominek. 202

0
{{headerMessage}}
biorę wygodne krzeslo, książkę i siadam przed piekarnikiem - moim jesiennym kominkiem, wspominając ciepły i słoneczny wrzesień. Im bardziej jestem zabiegana i zajęta spełnianiem marzeń (o czym w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wybieramy się na zabawę sylwestrową z Przyjaciółmi. Każda kobietka przynosi coś ze sobą. U matki padło na przekąski. Nie chciałam, żeby były zwykłe. Chciałam żeby były efektowne i smakowite. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lejkowce dęte Craterellus cornucopioides popularnie nazywane są kominkami lub cholewkami. Rzeczywiście czarne, lejkowate grzybki wyglądają jak pokryte sadzą kominy albo osmalone wysokie buty. Są tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ziemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście. Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na drugie dziś sałatka również postna czyli warzywa z śledziem podana dość ciekawie moim zdaniem. Sałatka śledziowa w marchewkowym kominku . 4 płaty śledzia korzennego Ugotowane w łupinach:4 średnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jajko na miękko przy Kominku Posted in Ciekawostki | 1 comment Uwielbiam jajka na miękko, idealnie ugotowane, w którym białko jest dobrze ścięte, żółtko pozostaje płynne to dla mnie ideał. Ugotowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
owej deski trzema sporymi gwoździami (w trójkąt) przybija się płat ryby (no łososia) albo całą (pstrąg). Sól, pieprz - jasne. (można rybe uprzednio podbejcować, ale zioła spłuka, bo się spalą) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta tuż tuż... dlatego oprócz porządków, przygotowania potraw zadbamy również o wystrój... w końcu świąteczny klimat jest również bardzo ważny... ... Kilka dni temu zrobiłam mój pierwszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
). Układamy kominki z jednego kółka z dnem i dwóch z dziurkami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Z małych kółeczek robimy tzw. guziczki. Pieczemy w piekarniku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, albo co się pali w kominku. O Kominku dowiedziałam się najwięcej czytając wywiad z Dużym Formacie. Kolejność co najmniej odwrotna. Potem w Internecie krążyły posty o tym, jak czytelnicy blogosfery Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wszystkie podobne do siebie blaszkowce o ptasich nazwach. Ja, nasłuchawszy się o tym, że grzybami można się zatruć, po obiedzie liczyłam oddechy. Nie żebym nie ufała własnej matce, ot po prostu siła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Takich tekstów nie pisze się na blogu kulinarnym, ale innego nie mam. Poza tym kulinaria będą występować, a jakże. Piszę to, bo coś mnie wczoraj mocno ruszyło. Przeczytałam tekst Kominka” 17 godzin Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dnie i noce. Jest po prostu idealnie. Jasno, ciepło i bardzo praktycznie. Kominek kaflowy To był nasz największy problem. Nie wiedzieliśmy co robić. Przerażała nas wizja wyburzania i stawiania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych. Ich ciemny kolor i wyraźny smak dobrze harmonizuje z chudym mięsem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ja już na urlopie świątecznym, ale Wam podsyłam piernik last minute, przygotujecie go naprawdę szybko, nie musi dojrzewać, ajest naprawdę przepyszny. Aromat ciasta wzmocniłam herbatą Chwila przy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wlutym zamieściłam nablogu przepis napyszne kominki Matki Wariatki wwersji wytrawnej. Ciekawa, oryginalna ibardzo smaczna propozycja. Dziś mamy wiosnę, co prawda nieco humorzastą, alekuszącą świeżymi, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Urna z częścią jej prochów stała u nich na kominku i razem z ojcem, synem i drugą córką zmieniła miejsce pobytu. Co roku w rocznicę śmierci chcieli rozsypać jej prochy nad morzem, jednak nikt nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wczoraj zrobiłam cudowną cielęcinę Marengo…..Tak pysznej cielęciny nigdy jeszcze jadłam, wilgotna, miękka i bajecznie aromatyczna. Podobno danie zostało podane po raz pierwszy Napoleonowi, właśnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pogoda w Irlandii popsuła się i wiatr coraz śmielej hula w naszym kominku. Dni są krótsze, a ranki chłodne i … Czytaj dalej Zobacz więcej