kompot = spirytus

Nalewka z wiśni Aura sprzyja ku temu ,aby delektować się nalewką w te smętne zimowo- wiosenne wieczory.W nadchodzącym sezonie, mam zamiar zrobić jej dużo więcej ,gdyż z racji wykwintnego smaku znika Zobacz więcej
Dzięki spirytusowi czereśnie nie tracą swojego koloru. Grenadyna wzbogaca smak i potęguje czerwień kompotu. Składniki czereśnie 1 łyżka grenadyny (na słoik 500 ml) 2 łyżki spirytusu (na słoik 500 ml) Zobacz więcej
Kruche i efektowne pyszności na Tłusty Czwartek. To moja wariacja w karnawałowymi różami. Składniki 4 żółtka 1,5 szkl mąki 1 kieliszek spirytusu 3-4 łyżki śmietany 18% olej do smażenia cukier puder do Zobacz więcej
Mirabelki świetnie nadają się na kompot, dodatek do ciasta. Świetnie też wychodzą ze śliwek mirabelek nalewki. Nalewka z mirabelek ma kolor cytrynowy i owocowy aromat. Do przygotowania nalewki z Zobacz więcej
Tak, tak, to nie żarty. Trzeba się przygotować do zimy, nie tylko robiąc dżemy i kompoty. Teraz jest najlepszy czas aby zacząć robić nalewki. Na pierwszy ogień poszła najłatwiejsza, porterówka. Jest Zobacz więcej
1 puszkę masy krówkowej 400 g 3 śmietan-fis lub 3 łyżeczki żelatyny (żelatynę namoczyć i rozpuścić w 1/2 szklanki wody ) Budyń : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 łyżki masła 3 szklanki mleka 4 Zobacz więcej
Yen_z_Ven
Yen_z_Ven Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śladami Futrzaków
Truskawa

Truskawa 292

0
Zimą tęsknimy za smakiem, zapachem truskawek - dzisiejszy dzień upłynął pod znakiem truskawek. Część zamknęliśmy w postaci kompotów, część konfitur, a część jako nalewka. I nalewkę polecam bardzo, w Zobacz więcej
Nalewka porzeczkowa, obok porzeczkowego wina i kompotu, to chyba dwa najczęściej używane płyny z porzeczek. Nalewka z czerwonych porzeczek idealnie się sprawdza w chłodne jesienno-zimowe wieczory jako Zobacz więcej
Składniki: - dzika róża- 2 szklanki - spirytus - 250 ml - woda - 350 ml - syrop klonowy - 2 łyżki stołowe Sposób przygotowania: Mamy jesień i pierwsze przymrozki więc to najlepszy czas na zbiory Zobacz więcej
NALEWKA Z PIGWY Nalewka z pigwy jest doskonałym rozgrzewającym napitkiem na chłodne zimowe wieczory . Sama pigwa nie nadaje się do jedzenia na surowo , jest za to idealnym owocem do przetwarzania , Zobacz więcej
3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia krem kakaowy 6 jajek (białka + żółtka) 18 łyżek cukru pudru (190 g) 6 łyżek kakao (36 g) 500 g masła (opcjonalnie 100 g Zobacz więcej
qasha
qasha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wytrawne podniebienie
Tort węgierski

Tort węgierski 82

2
100 g gorzkiej i mlecznej) - pół szklanki cukru pudru - 300 g wiśni wydrylowanych świeżych, mrożonych lub z kompotu - 100 ml likieru wiśniowego na spirytusie - 100 ml soku z wiśni wiśnie moczyć w Zobacz więcej
cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 6 dag żelatyny 4 łyżki cukru kryształu 1 litr naturalnego jogurtu 1 puszka brzoskwiń lub 1 słoik litrowy kompotu z Zobacz więcej
smakujemi
smakujemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakuje mi
Królowa Czarna Porzeczka

Królowa Czarna Porzeczka 1385

0
owoce z cukrem, w słoiku dżem "sam" stężeje. Raczej do krótkiego spożycia (kilka tygodni, nie miesięcy). - 1 kg czarnych porzeczek - 1 kg cukru Porzeczki przebrać, umyć i osączyć. Wymieszać z cukrem Zobacz więcej
, chłodne miejsce od czasu do czasu potrzepując słoikiem, żeby cukier się rozpuścił. Po miesiącu zawartość słoika przefiltrować przez gazę, na durszlaku i wycisnąć owoce przez gazę. Ot i cały przepis Zobacz więcej
Ma piękny kolor i jest pyszna. Podstawowym mankamentem jest mała moc, pije się ją jak sok i szybko ubywa. Wahałam się trochę, czy wrzucić ten przepis na Chochelki, bo wydawał mi się pogwałceniem zasad Zobacz więcej
do pieczenia szczypta soli Dodatkowo; 2 garści mrożonych lub świeżych jagód do biszkoptu 2 garści mrożonych lub świeżych jagód na wierzch placka 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 słoik kompotu z Zobacz więcej
! Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: krem czekoladowy np. Zobacz więcej
Nie jestem purystą przetworowym. Robię dżemy, konfitury, soki, kompoty tradycyjne, ale nie uciekam od przetworów z dodatkiem cukrów żelujących. Mało tego, uważam (o zgrozo), że w niektórych Zobacz więcej
Wykonanie: Ciasto kokosowe wykonać w ten sam sposób co pozostałe biszkopty. Upiec. Masa karpatkowa: 1 gotowy krem do karpatki 3 kostki masła ( bez oleju ) sok z 1/2 cytryny kieliszek wódki lub Zobacz więcej