Przepis na konfitura christine ferber - przepisy kulinarne

W czasie wakacyjnej wyprawy na południe Francji spędziliśmy trochę czasu w Alzacji. Uwielbiam ten region za kuchnię i jej smaki, za wina, za krajobrazy i za to, że dała Francji wielkich cukierników Zobacz więcej
Dwa razy w tygodniu chodzę na targ i wracam z koszami pełnymi sezonowych dobroci. Część zakupionych owoców przerabiam na konfitury. Przeważnie są to tak zwane świeże konfitury do jedzenia na bieżąco. Zobacz więcej
Wakacje. Czekałam z utęsknieniem na tę chwilę. Mimo, że jest zimno i strasznie gryzą komary cieszę się ogromnie, że w końcu jestem nad Bałtykiem. Grzeję się w słońcu, które tylko czasami wychodzi za Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Czarna porzeczka – przetwory 2013

Czarna porzeczka – przetwory 2013 3634

Jak wspominałam w poprzednim wpisie – weekend upłynął pod znakiem czarnej porzeczki :) Mam też zamiar sporą jej część zamrozić, uwielbiam bowiem jej dodatek do ciast i deserów;to owoc z charakterem, Zobacz więcej
U mnie dzisiaj piękne słońce, a na śniadanie pierwsze tegoroczne konfitury. Z rabarbaru, z przepisu Christine Ferber, francuska mistrzyni konfitur i autorka wielu książek o przetworach (wspominała o Zobacz więcej
Typowe danie z alzackiej kuchni, według mniej jednej z lepszych kuchni regionalnych we Francji. Bogatej francuskimi i niemieckimi tradycjami kulinarnymi, zachwycającej swą różnorodnością. Niestety Zobacz więcej
Jak patrzę na owoce róży, przypomina mi się mój cudowny dziadziuś Jan. Był niesamowicie dokładny, spokojny, cierpliwy i precyzyjny. Moje pierwsze próby gotowania w podstawówce, często kończyły się Zobacz więcej
Tegoroczne lato stoi u mnie pod znakiem przetworów. Opanował mnie w tym roku całkowicie szał smażenia konfitur, robienia dżemów, owocowych galaretek i domowych nalewek. Zamierzam i Was trochę Zobacz więcej
Kolejna letnia konfitura. Pomysł na dodatek pieprzu i mięty znowu autorstwa nieocenionej Christine Ferber. Tym razem jednak receptura z mocnymi zmianami z mojej strony. Dałam mocniejszy pieprzny i Zobacz więcej
Przepyszna, bardzo aromatyczna i prosta do przygotowania konfitura rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu. Przepis na konfiturę inspirowaną przepisem Christine Ferber z książki "Le Larousse des Zobacz więcej
Letnie przetwórstwo owoców przerodziło się u mnie w jakieś uzależnienie. Nie potrafię przejść obojętnie koło skrzynek dojrzałych brzoskwiń, moreli, wiśni, czereśni, mirabelek, porzeczek.... Robienie Zobacz więcej
No i co poradzę na to, że fascynują mnie przetwory robione tradycyjnymi metodami z użyciem dużej ilości cukru. To w jaki sposób zmienia się produkt wyjściowy pod wpływem cukru... Dzisiejszy przepis Zobacz więcej
Bardzo lubię jesienne odmiany malin. Są wspomnieniem lata, beztroskich upalnych dni, kiedy najlepszym śniadaniem był domowy twarożek z konfiturą. Pogoda sprzyja malinom. Są soczyste, słodkie i Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Babcine konfitury z wiśni

Babcine konfitury z wiśni 12310

Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu Zobacz więcej
Wróciliśmy. Przywitał nas upał i ukochany dom. Z wysokimi temperaturami radzę sobie już całkiem nieźle. Skwar na południu Francji i w Szwajcarii był dla mnie dobrą szkołą. Za nami niezwykłe miejsca, Zobacz więcej
Cudowne są takie nieplanowane wyjazdy. Cudowne są również powroty. W głowie kłębi się bogactwo wrażeń. Smaki i zapachy są jeszcze bardzo intensywne, a w walizce czekają na rozpakowanie nowe przyprawy. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
konfitura z gorzkich pomarańczy

konfitura z gorzkich pomarańczy 72

Przepis na konfiturę z gorzkich pomarańczy pochodzi z regionu, gdzie tradycja przyrządzania konfitur sięga XVI w. Wówczas to właśnie na polskie dwory przywożono je, by szlachta mogła je kosztować w Zobacz więcej
Najgorętszy sezon konfiturowy już dawno za nami, ale przyjemność z jedzenia domowych przetworów jest tak duża, że robię je przez cały rok. Niedługo znowu będę przerabiać cytryny, pomarańcze, Zobacz więcej
pistachio-lo
pistachio-lo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pistachio-lo
SPIS PRZEPISÓW - LINKI

SPIS PRZEPISÓW - LINKI 1767

BOŻE NARODZENIE Babka cytrynowa z żurawinami Baba drożdżowa czekoladowa Baba drożdżowa (Neli Rubinstein) Baba drożdżowa podolska (puszysta) Babka pomarańczowo migdałowa (z mąką ryżową) Christmas cake Zobacz więcej
annakuklinska
annakuklinska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojeprzepisy-ania
Konfitury z truskawek

Konfitury z truskawek 5946

Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast. Składniki: - 1 kg truskawek - 400 g cukru - 1 Zobacz więcej