konfitura śliwkowa z szuszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

Już jakiś czas jak pojawiły się śliwki. Oczywiście będąc na targu nie mogłam tak po prostu przejść obok obojętnie. Kupiłam chyba 3 kg... Ale nie martwcie się, nic się nie zmarnuję. Część już w Zobacz więcej
Ucierane ciasto bez masła… Przepis z jednego z numerów Moje Gotowanie, z 2014 roku – taki zbiór chyba wszystkich numerów w jednym zeszycie, fajna sprawa. Zamiast masła w cieście jest śmietanka 30%. Zobacz więcej
Składniki : na 4 słoiczki po 300 ml 1,20 kg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) 35 dkg cukru żelującego 3:1 15 dkg miodu 1 laska kory cynamonu 100 ml octu balsamicznego jasnego Sposób wykonania : Zobacz więcej
Tak jesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liściz drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój. Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa. Użyłam Zobacz więcej
Budyń czekoladowy z konfiturą śliwkowąPo ostatniej bezie zostały żółtka, więc trzeba było jakoś to wykorzystać. Bardzo nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się wszystko w 100% wykorzystać. Zobacz więcej
Brak czasu na wpisy i brak czasu na gotowanie, dlatego dzisiaj będzie wyjątkowo szybko. Bez zbędnych słów, zapraszam na zupę, którą przygotujecie w ciągu 30 minut wprawiając w zachwyt całą rodzinę, w Zobacz więcej
Już piekłem ten chlebek (tutaj)ale jesienna pogoda i spadające orzechy przypomniały mi o jego smakowitości. Tym razem drobne zmiany: - marchewkę wycisnąłem przez wyciskarkę i sok wypiłem :-) - mąkę Zobacz więcej
Hummus z burakiem i orzechami włoskimi. Od niedawna moje ulubione wcielenie hummusu. Jeśli tak jak ja uwielbiacie pieczone buraki i orzechy włoskie, to też Wam zasmakuje;) Hummus z pieczonym burakiem Zobacz więcej
No dobra, nieco Was podrażnię. Zaczynam urlop! Przede mną tydzień w górach, a przed moimi nogami tydzień przytwierdzenia do deski. Powoli majstruję listę rzeczy "do zabrania", a pomiędzy tymi chwilami Zobacz więcej
Przepis na drożdżową chałkę z dżemem zamieniłam w przepis na te okrągłe drożdżowe bułeczki, które zjedliśmy z ciepłym mlekiem i na śniadanie, i na kolację. Pieczenie było wyjątkowe, gdyż po raz Zobacz więcej
Pyszny, sycący deser, którego przygotowanie zajmie nam 2 minuty. Awokado z miodem i orzechami włoskimi, zapraszam do przepisu Składniki: 1 dojrzałe awokado, garść orzechów włoskich, 1 łyżeczka miodu Zobacz więcej
Witam! Dziś przepis dla wszystkich łasuchów na grzanki z konfiturą. Dobry pomysł na śniadanie lub podwieczorek. U nas w domu nazywamy to danie "racuchy chlebowe". Wszystkie dzieciaki w rodzinie za Zobacz więcej
CZEŚĆ! Dzień dobry! Jak pisałam przy okazji przepisu na szparagi z boczniakami (tu) udało mi się pierwszy raz w tym roku upolować botwinkę. Już niedługo będzie jej pełno na bazarkach, dlatego też mam Zobacz więcej
Jedno z najlepszych ciast wielkanocnych jakie robiłam. Pyszne ciacho z dużą ilością orzechów włoskich, a na to beza. Czego chcieć więcej? porcji: 12 czas przygotowania: 150 min poziom: średni Zobacz więcej
Każdy z nas z pewnością poznał już niesamowite właściwości jarmużu. Odkąd pierwszy raz go skosztowałam, zakochałam się w nim. Nie tylko za wartości odżywcze, ale też za różnorodne zastosowanie w Zobacz więcej
Gdybym miała wybrać mój ulubiony kolor jedzenia, to jest to różowy:) Kojarzy mi się z zabielanym barszczem, truskawkami rozgniecionymi ze śmietaną i z koktajlem malinowym. Nie wiem, czy w tej paście Zobacz więcej
Focaccia to bardzo dobra przekąska i można przyrządzić ją na setki sposobów. Jednak ta focaccia jest wyjątkowa, bo daje dużo energii do walki z chorobą onkologiczną. Zmaganie się z ciężką chorobą Zobacz więcej
Pyszne klopsiki o niecodziennym smaku i zaskakującym wnętrzu. Idealne jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji. Składniki: 500g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko szklanki Zobacz więcej
No dobra, nieco Was podrażnię. Zaczynam urlop! Przede mną tydzień w górach, a przed moimi nogami tydzień przytwierdzenia do deski. Powoli majstruję listę rzeczy "do zabrania", a pomiędzy tymi chwilami Zobacz więcej
Aromatyczny piernik z dodatkiem korzennych przypraw, gdzie szczególnegosmaku dodaje mupalony cukier, czyli karmel. Przełożony masą z powideł śliwkowych, orzechów, czekolady i okruchów piernika. Bardzo Zobacz więcej