Przepis na konfitura z arbuza

Kiedyś zima natknęłam się na przepis z wykorzystaniem skórek arbuza. Niestety nie pamiętam gdzie to było, jednak w głowie utkwiło mi, że gdy tylko zacznie się sezon na arbuzy na pewno wykorzystam Zobacz więcej
Ostatnio kupiłam cały arbuz i po zjedzeniu połowy doszłam do wniosku, że trzeba by jakoś wykorzystać kolejną połówkę, inaczej pęknę od jedzenia go w standardowy sposób ;) Poszukałam więc konfitury, Zobacz więcej
Uwielbiam arbuzy! Więc gdy tylko zobaczyłam w książce Tradycyjna kuchnia gruzińskaprzepis na tę konfiturę, to od razu wiedziałam, że ją zrobię :) Przygotowanie tej konfitury jest pracochłonne, ale Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Sorbet z arbuza

Sorbet z arbuza 927

Arbuzy na dobre zagościły w pobliskich warzywniakach, na lokalnych bazarach, więc korzystam ile się da, a że zbliżają się upały idealnie sprawdzi się sorbet z arbuza. W sam raz na gorące dni. Sorbety Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Arbuz

Arbuz 685

Arbuz uprawiany jest od XIII w. w Europie. Istnieją różne odmiany: żółty, pomarańczowy lub czerwony, w sumie ponad 1200 odmian zróżnicowanych nie tylko pod względem koloru i kształtu, lecz również Zobacz więcej
Jako że są wakacje i sezon na arbuzy w pełni to aby zatrzymać smak arbuza na jesień proponuje konfiturę z arbuza. co nam będzie potrzebne arbuz 1kg 75 dkg cukru laska wanilii – wyłuskać nasionka Jak Zobacz więcej
Dzikowiec
Dzikowiec Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dzikowiec od kuchni
Konfitura ze skórki arbuza

Konfitura ze skórki arbuza 767

Tak, tak dobrze czytacie. Ze skórki. Gdyby nie przepis Ani, w życiu bym na to nie wpadła. I ile bym straciła! Czy nie uważacie, że wygląda bardzo ciekawie? A jak smakuje! Fakt, jest słodka i to Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Konfitura z odpadków

Konfitura z odpadków 436

Ponieważ lubimy arbuza, szczególnie takiego mocno schłodzonego, więc kupuję zwykle całego dużego albo chociaż połówkę z tym, że ta połówka to przynajmniej jakieś 5 kg waży . . . Różowy, soczysty Zobacz więcej
„Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko Zobacz więcej
Harmonia smaku
Harmonia smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Harmoniasmaku
Konfitura ze skórki arbuza

Konfitura ze skórki arbuza 563

Kiedy rok temu kupiłem arbuza zastanawiałem się czy można do czegoś wykorzystać zieloną skórkę. Zacząłem przeglądać różne strony w poszukiwaniu ciekawych przepisów. Natrafiłem na bardzo interesującą Zobacz więcej
Wspaniała sprawa dla amatorów tych soczystych owoców. Smak lata zamknięty z słoiku z pewnością powróci zimą przy domowej drożdżówce i gorącej herbacie. Składniki 1 kg miąższu z arbuza 500 g cukru 250 Zobacz więcej
magi1
magi1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza 5236

Dzisiaj jest troszkę chłodniej. Ale w powietrzu wisi taka duchota. Myślałam, że w ciągu dnia popada, ale nic. Kupiłam arbuza i powstał z niego koktajl. Pyszny, zimny i orzeźwiający. Będę go częściej Zobacz więcej
elwirski
elwirski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na moim stole
Konfitura z arbuza

Konfitura z arbuza 455

Konfitura z arbuza Nie wiem jak Wy, ale ja arbuza uwielbiam. Nigdy nie poprzestaję na jednym kawałku, ba kilka to wciąż za mało dla mnie. Najlepszy jest oczywiście świeży i pocięty na mniejsze Zobacz więcej
Podobno można zawekować wszystko. Tak, można – pamiętając o odpowiednich proporcjach i właściwym przygotowaniu zawartości. Dlaczego więc nie pakujemy w słoiki egzotycznych owoców, które są dostępne Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magia w kuchni
Konfitura z arbuza

Konfitura z arbuza 623

Konfitura z arbuza a raczej z jego zielonej części, to doskonały dodatek do ciast. W smaku przypominająca kandyzowaną skórkę a zarazem smak toffi. Szczerze powiem ciężko określić – musicie spróbować Zobacz więcej
annakuklinska
annakuklinska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojeprzepisy-ania
Konfitury z truskawek

Konfitury z truskawek 5971

Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast. Składniki: - 1 kg truskawek - 400 g cukru - 1 Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magia w kuchni
Konfitura z arbuza

Konfitura z arbuza 719

Konfitura z arbuza i amaretto Konfitura z arbuza a raczej z jego zielonej części, to doskonały dodatek do ciast. W smaku przypominająca kandyzowaną skórkę a zarazem smak toffi. Szczerze powiem ciężko Zobacz więcej
Konfitura z skórek arbuza z cytryną i limonką Watermelon skin jam with lemon and lime, for English scroll down Ten przepis od razu przykuł moją uwagę. Znalazłam go w "Mamuszcę" i wiedziałam, że przy Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Konfitura z arbuza

Konfitura z arbuza 1820

W Grecji taką konfiturę nazywa się gliko gia koutaliou, czyli słodycz na łyżeczce i podaje się odwiedzającego dom gościowi. Arbuza w takiej formie miałam okazję jeść, pierwszy raz z pięć lat temu. Zobacz więcej