konfitura z cytryny

Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Konfitura z cytryn

Konfitura z cytryn 217

1
Ta pora roku nie sprzyja robieniu konfitur, ale z cytryn, czemu nie ? Składniki : 600 g cytryn 600 g cukru Przygotowanie : Cytryny umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cienkie Zobacz więcej
Pyszna słodka konfitura, cynamonowo-cytrynowa, idealna jako dodatek do deserów. Z lodami śmietankowymi smakuje wyśmienicie:) Składniki: 1 kg cytryn 3/4 szklanki cukru 1/4 laski wanilii 1 laska Zobacz więcej
To będzie moja zguba... Odkąd zrobiłam z kilograma cytryn, połowę już zjadłam... Sama... Nie mogę się opanować, tak bardzo mi smakuje. Niniejszym więc, konfitura z cytryn przejmuje palmę pierwszeństwa Zobacz więcej
Dobra do herbaty na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Słodka i kwaśna. Lekko imbirowa. Must try! Składniki (na 3 małe słoiczki): 4 cytryny (z jak najcieńszą skórką) 1 pomarańcza łyżeczka imbiru 250 g Zobacz więcej
Przetworów ciąg dalszy Bardzo lubię brzoskwinie pod każdą postacią. Te świeże, surowe, te w syropie, z puszki, te suszone, no i oczywiście konfiturę. Ich piękny, słoneczny kolor potrafi w środku Zobacz więcej
Jakże aromatyczna jest konfitura z kiwi i cytryn, którą zdarzyło mi się zrobić po raz pierwszy! Jak wspomniałam w poprzednim poście pisanym o Chorwacji, przywiozłam cały worek kiwi rosnących wolno na Zobacz więcej
W tym roku konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem wanilii i cytryny. Smak truskawek w konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki. W przepisach na konfitury najczęściej używa się Zobacz więcej
się z kruchym spodem i kremem cytrynowym na wierzchu. Bardzo ją lubię i w sekrecie powiem, że każdy kto spróbuje mojej wersji jest nią zauroczony. Ale wersja jest znana, może nawet za bardzo? Dlatego Zobacz więcej
Przepis na konfiturę brzoskwiniową, którą Wam dziś polecam , jest jedną z najlepszych jaką do tej pory robiłam.Od lat jest w moim domowym przetwórstwie i zawsze spełnia moje oczekiwania.Konfitura Zobacz więcej
Wspaniała, nie za słodka, z cytrynową nutą... O pięknym kolorze, który zachwyci niejednego! Idealna do deserów, kanapek i podjadania łyżeczką ;) I wyobraźcie sobie, jak miło ją jeść, kiedy w Polsce Zobacz więcej
. . 600 g dyni Hokkaido 500 g cukru 1 jabłko (antonówka) laska wanilii 1 łyżeczka imbiru 6 goździków 2 cytryny 100 ml wody . . Dynię przekroić, osunąć pestki, opłukać i pokroić na kawałki. W garnku Zobacz więcej
po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych wynosiła 1kg) - 3/4 szklanki cukru - łyżka startego świeżego imbiru lub łyżka zmielonego imbiru - sok z połowy cytryny - łyżeczka otartej skórki z cytryny Zobacz więcej
: 3 kg truskawek 500 g cukru trzcinowego 100 ml rumu 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny 2 ziarenka tonki Przygotowanie: umyte truskawki odszypułkować, pokroić na pół, zasypać cukrem, wymieszać, dodać rum, Zobacz więcej
sobotni poranek, za oknem biało, a ja wyciągam z piekarnika świeże drożdżowe bułeczki i jeszcze ciepłe smaruję gruszkową konfiturą… Mmm… poezja Składniki: 2 kg gruszek ok. 250 g cukru 2 cytryny (sok Zobacz więcej
Nawet zimą można się rozkoszować smakiem własnoręcznie przyrządzonych przetworów, wystarczy tylko wybrać się do sklepu po torbę pomarańczy i cytryn. A jak uda nam się kupić takie "ekologiczne" i mało Zobacz więcej
Sezon na rabarbar i truskawki powoli dobiega końca, nad czym bardzo ubolewam. Jak dla mnie mógłby trwać cały rok. Odrobinę rabarbaru można na szczęście zamknąć w słoiczkach z aromatyczną konfiturą. Zobacz więcej
Jesień już dobrze daje nam się we znaki. Sezon na katar i przeziębienie rozpoczęty na dobre. Są jednak sposoby na to by radzić sobie z jesiennymi wirusami i wzmocnić nasze zdrowie na tyle by nie dać Zobacz więcej
Pobiłam się z myślami i wybrałam jednak tę drugą. Przekonanie o konieczności ograniczania cukru zwyciężyło ;). Konfitura z czerwonej papryki składniki: 2 kg czerwonej papryki 3 cytryny (ok. 500 g) 2 Zobacz więcej
Sezon na mój ukochany rabarbar trwa za krótko, dlatego zamykam go w słoikach! W dużej ilości! Przygotowanie takiego dżemu nie trwa długo i jest bardzo łatwe- rabarbar wystarczy umyć, ostrym nożem Zobacz więcej