konfitura z tarniny

Kurczak doprawiony przyprawami do drobiu dzikiego. Czas : 1 godzina + 2 godziny macerowanie kurczaka Składniki : 4 uda z kurczaka 2 łyżki oleju słonecznikowego łyżka mielonego jałowca łyżeczka Zobacz więcej
camembert, chrupiące orzechy włoskie, kwaśna żurawina i świeża rukola na złotej grzaneczce. Właściwie nie zauważyłam kiedy się skończyły, a były takie dobre. Dla 2 osób przygotuj: 1 ser camembert z Zobacz więcej
proponowana lista, może się rozszerzyć:). Owoców z gwiazdką jeszcze nie opracowywałam:) rotkinik (dużo o rokitniku i o przetworach z niego:)) owoce dzikiej róży głóg jarząb czeremcha (już było, ale Zobacz więcej
Składniki: 1 kg owoców głogu, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500 g cukru Skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku, laski wanilii, 10 cm kawałek kory cynamonu, 5 goździków. Przygotowanie tak jak w wersji Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Mazurek różany

Mazurek różany 452

0
czarują kwiatki o najładniejszych nazwach jakie znają przewodniki do oznaczania roślin - powiedzcie sami: sasanka zwyczajna, przylaszczka pospolita, zawilec gajowy, ułudka wiosenna, pierwiosnek, Zobacz więcej
zdobyć dobre herbaty wchodził w jakieś dziwne kontakty z marynarzami i kupował od nich przemycane z Zachodu herbaty . Ja dawałam łapówki w sklepach w czasach kartkowych by mi sprzedano Yunan a nie Zobacz więcej
Nastał czas na czeremchę, nareszcie w tym roku uda mi się zrobić czeremchową nalewkę! Zeszłej jesieni „czaiłam się” tak długo, że w końcu wyprzedziły mnie ptaki. Dla mnie zostały same ogonki, a stało Zobacz więcej
- właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w Zobacz więcej
”. Popularne były oliwki z niedojrzanych śliwek. Również tarnina czasem pojawiała się w roli oliwek. Natomiast na bogatszych stołach pojawiał się marynowany dereń udający oliwki. Na oliwki z derenia Zobacz więcej
jakby w nocy padał deszcz. Są takie miejsca, które zatrzymują rosę cały dzień i nawet najbardziej upalny dzień tego już nie zmienia. Jesień może i jeszcze nie nadeszła ale czuje się się ją w każdym Zobacz więcej
, dzikiego bzu oraz pokrzywy. Ale czy próbowaliście kiedyś babki, chmielu, ogrodowej funkii oraz lilii, łopianu, pałki, sosny, tataraku albo żywokostu? Czy pomyśleliście kiedyś o tym, by zjeść perz Zobacz więcej