konfitura z zielonych

Nie tak dawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami. Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg Zobacz więcej
Składniki : 2 kg niedużych zielonych pomidorów 2 kg cukru 2 szklanki wody 4 łyżki spirytusu 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (kandyzowanej) sok z cytryny Sposób wykonania : Pomidory umyć, pokroić Zobacz więcej
Smażone zielone pomidory każdy zna. Jak nie znamy filmu, to znamy książkę. Ja znam i książkę, i film i smak konfitury ze smażonych zielonych pomidorów. Ten rodzaj przetworów robiła babcia Jadzia, Zobacz więcej
: www.kwestiasmaku.com (składniki na około 3 słoiczki) kilogram zielonych (niedojrzałych) pomidorów, bardzo twardych i jędrnych cukier (użyłam pół na pół: zwykły i demerara) 2 cytryny (użyłam cytrynę Zobacz więcej
Powoli przygotowujemy warzywniaki do zimy. W naszym pozostało jeszcze dużo zielonych pomidorów. Zważywszy na pogodę i temperatury nie ma mocnych ...pozostaną zielone. Słyszałam, że można zawinąć je w Zobacz więcej
Jest pyyyyyyyyyyyszna! Zakochałam się w niej od pierwszej łyżki ;-) Słodka, choć lekko kwaskowa. Z delikatnymi, chrupiącymi pod zębem pestkami. W naszym kraju rzadko można dostać zielone figi. Zobacz więcej
W tym roku posadziłam 4 krzaki pomidorów, których owoce począwszy od lipca zajadaliśmy prawie codziennie. Krzaki wielkie, pomidory obłędne. Ostatnio pogoda nie jest już taka łaskawa i na krzakach Zobacz więcej
Zimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... Zobacz więcej
Niesamowita konfitura z zielonych, czyli niedojrzałych, pomidorów. Córcia najpierw podchodziła do niej jak do jeża. Trzykrotnie ją namawiałam do spróbowania, a kiedy wreszcie się przełamała i wzięła Zobacz więcej
Ktoś, kto uważa, że o tej porze roku nie ma co marzyć o zielonych pomidorach, jest w błędzie :-). Owszem, wszelkiego rodzaju rynki i stragany oferują nam jesienne odmiany, mieniące się różnymi Zobacz więcej
Witajcie :) Na naszym blogu dawno nie było żadnych domowych przetworów więc postanowiłyśmy to nadrobić. Dziś mamy dla Was przepis na konfiturę z zielonych pomidorów Mamy Julki. Zapewne wiele osób Zobacz więcej
trzeba z tym żyć. Więc zgodnie z zasadą "tak miało być" konfiturę rabarbarową przerobiłam na konfiturę z zielonego rabarbaru i jest chyba dobrze, a może tylko lepiej. Przepis ma pochodzić książki Zobacz więcej
Bardzo stary polski przepis na konfiturę, obecnie nieco zapomniany. Coraz rzadziej używamy takich produktów jak zielone orzechy włoskie, a jeśli już nawet używamy to raczej na nalewkę niż na inne Zobacz więcej
Nigdy nie wpadłabym na to, że niedojrzałe pomidory mogą tak bosko smakować. Delikatnie kwaskowate z waniliową nutką. Idealnie sprawdza się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego Zobacz więcej
nie próbowałam ze względu na utrzymujący się po niej z kolei zapach... Dodatkowo konfiturę robi się ponad tydzień. Ale myślę, że warto się poświęcić i pochwalić się takim zapomnianym smakołykiem Zobacz więcej
którym jeżdżę rowerem. (orzechy na zdjęciu wyłowiłam z zalewy, żebyście lepiej zobaczyli jak wyglądają) Nie podobają Wam się czarne "kupki" ze zdjęcia? ;) Z pewnością nie jest to potrawa na Zobacz więcej
Witajcie :) po niekłamanym sukcesie zielonych smażonych pomidorów zapraszam dziś na sequel czyli kontynuację tematu. Smażone zielone pomidorki zaskoczyły mnie bowiem dość pozytywnie swym oryginalnym Zobacz więcej
Konfitura z charakterem. Słodka, kwaśna i pikantna zarazem. Zawsze zastanawiam się, czy jest lepsza od konfitury z truskawek z zielonym pieprzem? Truskawkowa jest słodka i pikantna, tu dołącza smak Zobacz więcej
z dodatkiem aromatycznego shiso (pachnotki zwyczajnej), bardzo ważnej rośliny w kuchni japońskiej. W Kraju Kwitnącej Wiśni jada się dwie odmiany shiso – zielone i czerwone. Dodaje się je do herbat, Zobacz więcej