konfitura żurawiny

ulazgi
ulazgi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Uli
Konfitura z żurawiny.

Konfitura z żurawiny. 93

0
Kupiłam świeżą żurawinę. Pierwszy raz pojawiła się ona w mojej kuchni. Kupując nie wiedziałam co z niej zrobię, ale wiedziałam, że jest bardzo zdrowa i zawiera dużo witaminy C. Zajrzałam to tu, to tam Zobacz więcej
Konfitura zurawinowa na czerwonym winie, jest doskonała do drobiu i pieczonych mięs, atakże na słodko do deserów i ciast. Świetnie pasuje też do sera camembert lub brie. Potrzebujesz: 3 kg żurawin 1l Zobacz więcej
Sezon żurawinowy ciągle trwa, zatem nie ma co próżnować :) Ja dziś przyrządziłam pyszne i zdrowe konfiturki. Smacznego! Składniki: 1 kg żurawin 2 kg cukru Wykonanie: Owoce dokładnie przebrać, wypłukać Zobacz więcej
Konfitura żurawinowa na czerwonym winie, jest doskonała do drobiu i pieczonych mięs, atakże na słodko do deserów i ciast. Świetnie pasuje też do sera camembert lub brie. Potrzebujesz: 3 kg żurawin Zobacz więcej
Konfitura w smaku jest łagodniejsza niż z samej żurawiny,dlatego pasuje nie tylko do mięsa, ale też do słodkich dań, jak np naleśniki :) SKŁADNIKI: 1/2kg żurawiny 1/2 kg jabłek 1 szklanka cukru sok z Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Gdy się trunkiem zagrzeje głowa, wtenczas najlepiej płyną słowa. Grzegorz Knapski Przepis na tę konfiturę znalazłam na stronie Moje Wypieki. Kiedy piekłam ciasto z żurawiną oraz Zobacz więcej
Obiecana konfitura z żurawiny, pyszna gęsta z lekko cierpkim smakiem. Uwielbiam żurawinę do mięs i serów, ale kładę ją również na kanapki. Żurawina jest bardzo zdrowa. Robiąc z niej przetwory musimy Zobacz więcej
domix
domix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
accro de la cuisine
Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny 1197

0
Przetwory z żurawiny najlepiej smakują w okresie świątecznym. Najpyszniejszy jest domowy pasztet z żurawinką i chrzanem ale też z kaczką, czy dziczyzną. Można też podawać ją jako dodatek do serów. Zobacz więcej
Pyszna słodko kwaśna żurawina z nutą cynamonu idealny dodatek do potraw. Świąteczna konfitura z żurawiny 500 g świeżej/mrożonej żurawiny 3 małe mandarynki 4 - 6 łyżek miodu (do smaku) 1/2 szklanki Zobacz więcej
Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało Zobacz więcej
Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na pyszną konfiturę z żurawiny. Zrobiłam ją z pół kilograma owoców, więc nie poddawałam jej pasteryzacji, lecz zużyłam całość do dwóch wypieków, które Zobacz więcej
Witajcie! Dziś mam dla Was kolejny żurawinowy przetwór. Nie wiem w sumie jak go nazwać, czy jest to konfitura czy bardziej dżem. No nie wiem.... :) W każdym razie coś żurawinowo-korzennego. Sprawdzi Zobacz więcej
Krzaczki żurawinysą jeszcze niezbyt duże, ale zbiory z nich zadowoliły mnie w zupełności. Zebrałam bowiem prawie kilogram ślicznie wyrośniętych i dojrzałych owoców. Całość żurawiny zaraz po zbiorze Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Konfitury z żurawin

Konfitury z żurawin 776

0
Bardzo lubię owoce żurawiny. Często smażę je razem z jabłkami, gruszkami i cukrem, robię z nich galaretę, którą przykrywam mus z pasztetu, dosypuję świeże do różnych dań i uwielbiam robić z nich Zobacz więcej
Świeża żurawina gościła pierwszy raz w mojej kuchni. Dawno temu używałam tylko suszonej. Kupioną, świeżą wykorzystałam na próbę,do zrobienia konfitury, na teraz do zjedzenia, symboliczną ilość, nie Zobacz więcej
BuMisiura
BuMisiura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ma-kuchnia
Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny 237

0
Ma-kuchnia - czyli trochę o szukaniu smaków: Konfitura z żurawiny Ma-kuchnia - czyli trochę o szukaniu smaków Kolorowy świat kuchni, pełen smaków i zapachów oraz niezwykłych doznań kulinarnych Zobacz więcej
Kolejny smak bez którego, od jakiegoś czasu, nie wyobrażam sobie świąt. Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów, jak i dań Zobacz więcej
Właśnie nadszedł ten czas, gdy na targu pojawiła się żurawina. Ma nie tylko piękny rubinowy kolor, ale to bomba z witaminami. Fakt, jej smak jest nico cierpki i gorzkawy, ale sprawdza się doskonale Zobacz więcej
Kocham żurawinkę i nie wyobrażam sobie bez niej jedzenia np oscypka (którego pokochałam stosunkowo niedawno. Koniecznie z grilla i koniecznie z żurawiną. MNIAM), dlatego w tym roku postanowiłam Zobacz więcej
Moja pierwsza konfitura! Planowałam ją zrobić dopiero w grudniu, przed świętami. Na szczęście Pani sprzedawczyni uświadomiła mnie, że wtedy już świeżej żurawiny nie będzie. Jeżeli, tak jak ja, lubicie Zobacz więcej