konfitury do serów

Na jarzębinę miałam ochotę od dawna ale jakoś się nie składało. Poza tym wszystkie przepisy mówiły, że trzeba koniecznie ją przemrozić aby pozbyć się goryczki. I oto trafił mi się przepis od Zobacz więcej
Najlepsze rzeczy powstają przypadkiem. I tak też tym razem zadziałał przypadek. Temat znany wielu mamom, zaparcia u dzieci, my trochę walczymy, i tak z potrzeby chwili chciałam podać śliwki suszone. A Zobacz więcej
Sos żurawinowy łatwy do przygotowania. Kwaskowato- winno-słodki. Imbir i pieprz dodają lekkiej ostrości. Aromatyczny niezwykle. Będzie pięknym i smacznym dodatkiem do pieczystych na wielkanocnym Zobacz więcej
am.art
am.art Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
am.art kolor i smak
Konfitura do serów

Konfitura do serów 69

Na ten pomysł wpadłam zupełnie przypadkowo. Potrzebowaliśmy żurawiny do sera camembert, a ponieważ tego dnia nie udało nam się jej kupić, musiałam coś wymyślić. Wymieszałam owoce, które były w domu i Zobacz więcej
750 g truskawek (waga bez szypułek), 250 g poziomek, 1 opak. cukru żelującego 2:1 (na 1 kg owoców). Po moich ostatnich wypiekach na moim drugim blogu swiatciasta.plzostało mi sporo owoców. Zobacz więcej
Ubiegłoroczne lato minęło mi na przerabianiu wielkich ilości wiśni. To lato zapowiada się na królowanie brzoskwiń. Jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek Zobacz więcej
Lubię jesień za jej zapachy, kolory i dary w postaci owoców. Właśnie teraz mamy sezon na żurawinę, na targowiskach można kupić świeże owoce z bieżących zbiorów. Warto przygotować kilka małych Zobacz więcej
Duszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Babcine konfitury z wiśni

Babcine konfitury z wiśni 12274

Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu Zobacz więcej
Taka konfitura jest doskonałym wprost dodatkiem do serów i różnego rodzaju mięs i pasztetów. Lubię zarówno klasyczną wersję, tylko żurawinową jak i tą, w której gruszka dodaje smaku. Myślę, że Zobacz więcej
Tak się nosiłam z zamiarem zrobienia konfitury do herbaty i w końcu zrobiłam. Na co dzień pijemy herbatę z sokiem malinowym, w okresie zimowym często dolewamy do niej glogg’a. Konfitura z pigwy będzie Zobacz więcej
Rewelacyjna!!! Absolutnie rewelacyjna konfitura do mięs, serów lub po prostu na bułkę z masłem :) Niesamowicie uzależniająca - ja dosłownie nie mogę się od niej oderwać :) Do tej pory aronii trochę Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Żurawina do mięsa i serów

Żurawina do mięsa i serów 3951

Kolejna wersja żurawiny, która pojawia się na blogu. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki "Preserves" Lindy Wildsmith. Ta wersja jest wypadkową dwóch już tutaj pokazywanych. Smakowo przypomina Zobacz więcej
W tym roku żurawina zdecydowanie skradła moje serce. Kusi swoim pięknym kolorem i lekko gorzkawym kwaśnym smakiem na tyle,że postanowiłam powrócić do klasyki. Żurawina jako dodatek do dań mięsnych i Zobacz więcej
Żurawina jest idealnym dodatkiem nie tylko do pieczonych mięs i różnego rodzajów sosów, ale według mnie wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi. Tym razem jednak wykorzystałam ją do tradycyjnego Zobacz więcej
W zeszłym roku od właścicielki pensjonatu, w którym mieszkałam, dostałam słoiczek konfitury z borówki brusznicy z gruszką. Konfitura okazała się zaskakująco smaczna, w połączeniu z kruchym ciastem, Zobacz więcej
Przepisów na konfiturę z czerwonej cebuli jest całe mnóstwo. Przeglądałam je, czytałam i jakoś tak czegoś mi w nich brakowało, bo czyż duszona cebula to już konfitura? Przecież to tyko usmażone Zobacz więcej
Nie lubię być słomianą wdową. Bardzo nie lubię. Myślałam, że zeszłoroczny wyjazd Miśkosława do Szwajcarii na całe 3 miesiące, był tym najgorszym bo najdłuższym, ale się myliłam. Chociaż teraz wyjazdy Zobacz więcej
Jeśli macie w gronie rodziny lub przyjaciół amatora eleganckich przystawek, bądź serów z przeróżnymi dodatkami, na pewno ucieszy się z takiej konfitury. Ozdobiona kokardą (albo dwiema ;)) będzie Zobacz więcej
"Omlet naturalny. Jaj na omlety nie należy mocno rozbijać, najlepiej je widelcem lub miotełką, o tyle tylko, aby się żółtka z białkami złączyły, dodając trochę soli i cukru na leguminę. Na żelaznej Zobacz więcej