konfitury z pigwowca

i mają właściwości antybakteryjne. Z tego względu są idealne na jesienną i zimową pluchę. Zachęcam Was więc do przygotowania kilku słoiczków konfitury z pigwowca/pigwy, a żadne choróbska nie będą Wam Zobacz więcej
Najlepsze co można wyczarować z owoców pigwowca! Kwaskowaty, intensywny smak, cudowny zapach i odrobina ostrości, dzięki dodatkowi imbiru …. Idealna konfitura! Tak pyszna i aromatyczna, że ciężko się Zobacz więcej
W tym roku krzewy aroniowe ładnie obrodziły. Owoców było dużo, choć niezbyt duże. Za cierpkim smakiem aronii (szczególnie świeżo zerwanej) nie przepadam. Zauważyłam jednak, że jeśli się ją wymiesza Zobacz więcej
, pokroić w cienkie plastry wraz ze skórką i razem ze 100g cukru smażyć tak długo, aż owoce staną się przezroczyste. Wówczas dodać resztę składników. Masę doprowadzić do wrzenia i pozostawić na drugi Zobacz więcej
Przepis ten pochodzi ze starej przedwojennej książki mojej Śp. Kochanej Babci Wandzi. Aż wstyd, że za konfiturę zabrałam się dopiero w zeszłym roku, tym bardziej, że owoce pigwowca mamy w ogrodzie! Zobacz więcej
syrop ten otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym anielskieprzysmaki.pl. Na ich stronie znajdziecie mnóstwo pysznych słodkości - miody, syropy, konfitury, soki (...). Ceny są bardzo Zobacz więcej
Dziś po południu trochę się zachmurzyło i ochłodziło, więc pozostaję w tonie dań ciepłych. W tym tygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców. Zabrakło mi słoików na nią i zostało Zobacz więcej
Zrobiłam 3 wersje, aby każdy obdarowany znalazł coś dla siebie. Dla słodkożerców jest wersja wyłącznie z jabłkami i z kruszonką. Ci którzy lubią smaki słodko-kwaśne pewnie wybiorą wersję z marmoladą z Zobacz więcej
i pigwowca warto wykorzystać w okresie jesienno - zimowym do przygotowania nalewek, syropów i konfitur, zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, pektyn, kwasów organicznych i mineralnych. Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty 3304

4
Pigwa, a właściwie pigwowiec. Choć oczywiście konfiturę można zrobić i z pigwowca i pigwy, ja mam pigwowiec więc robię z pigwowca :-) Obydwie rośliny należą do różowatych, pigwa (Cydonia oblonga) to Zobacz więcej
Drożdżówka, którą nie trzeba kroić. Wystarczy odrywać palcami poszczególne warstwy, posmarowane konfiturą z pigwowca. Drożdżówka nie jest za słodka, idealna do herbaty na śniadanie. Porcja na dwie Zobacz więcej
i pigwowca warto wykorzystać w okresie jesienno - zimowym do przygotowania nalewek, syropów i konfitur, zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, pektyn, kwasów organicznych i mineralnych. Zobacz więcej
natomiast nadają się do przetworów - syropów, konfitur, czy nalewek. Pigwa ceniona jest przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych, zawiera ogromną ilość witaminy C. Jest niezastąpiona w Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Kompot z pigwy

Kompot z pigwy 2574

0
Zimowy owoc pigwa. Ze względu na lekko cierpki smak moło kto ją lubi jeść na surowo. A przecież ma bardzo dużo witaminy C więc powinniśmy jej jeść jak najwięcej żeby zimą nie chorować. Na blogu Zobacz więcej
, robię zamieszanie w mojej herbacie. Ciasto pigwowe z konfiturą z pigwowca - 2 szklanki mąki 550 - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 150 g drobnego cukru - 2 owoce pigwy - 180 g masła - Zobacz więcej
czyli galaretki. W związku z czym pigwowiec jest wspaniałym materiałem do przyrządzenia konfitur bez żadnychżel fiksów. Niestety owoc ten, jest już zapomniany w Polsce. To bardzo stary owoc. "Owoc Zobacz więcej
jesienno-zimowym. Skutecznie wzmacniają odporność organizmu i mobilizują układ odpornościowy do walki z przeziębieniami i grupą. Owoce róży można zbierać od końca lipca. Przemrażanie owoców w Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy 2681

0
Pigwowiec to bardzo popularna roślina ogródkowa. Pięknie kwitnie, cieszy oczy, acz jej owoce są rzadko wykorzystywane w kuchni. A te drobne i bardzo intensywnie pachnąca owoce dają mnóstwo kulinarnych Zobacz więcej
Galaretki to alternatywa dla dżemów, konfitur czy marmolad. Owoce gotujemy w wodzie, najkrócej jak tylko się da, dzięki czemu zachowujemy ich aromat. Następnie pulpę odsączamy na sicie przez 12 godzin Zobacz więcej
pigwowca. W ostatnim czasie nabyłam sporą ilość pigwy, część zesmażyłam na pokazaną już konfiturę. Pomyślałam, że upiekę kruche ciasto, czyli taką prawie szarlotkę tyle, że z pigwą. Ale, ku mojemu Zobacz więcej