konfitury z pigwowca

i mają właściwości antybakteryjne. Z tego względu są idealne na jesienną i zimową pluchę. Zachęcam Was więc do przygotowania kilku słoiczków konfitury z pigwowca/pigwy, a żadne choróbska nie będą Wam Zobacz więcej
Najlepsze co można wyczarować z owoców pigwowca! Kwaskowaty, intensywny smak, cudowny zapach i odrobina ostrości, dzięki dodatkowi imbiru …. Idealna konfitura! Tak pyszna i aromatyczna, że ciężko się Zobacz więcej
W tym roku krzewy aroniowe ładnie obrodziły. Owoców było dużo, choć niezbyt duże. Za cierpkim smakiem aronii (szczególnie świeżo zerwanej) nie przepadam. Zauważyłam jednak, że jeśli się ją wymiesza Zobacz więcej
Skorzystałam z plonów kulinarnej akcji Szelki poświęconej pigwom i pigwowcom. Usmażyłam pyszny dżem z owoców pigwy i cytrusówpolecany przez Anię. Smakuje fenomenalnie. Wpadłam w uzależnienie. W formie Zobacz więcej
Przepis ten pochodzi ze starej przedwojennej książki mojej Śp. Kochanej Babci Wandzi. Aż wstyd, że za konfiturę zabrałam się dopiero w zeszłym roku, tym bardziej, że owoce pigwowca mamy w ogrodzie! Zobacz więcej
Co mówi producent : Jest to owoc koloru żółtego wielkości jabłka. Posiada dużo witaminy C, więcej niż cytryna. Ma niesamowity smak i aromat. Można go dodawać do herbaty, napojów orzeźwiających, lodów. Zobacz więcej
Dziś po południu trochę się zachmurzyło i ochłodziło, więc pozostaję w tonie dań ciepłych. W tym tygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców. Zabrakło mi słoików na nią i zostało Zobacz więcej
Zrobiłam 3 wersje, aby każdy obdarowany znalazł coś dla siebie. Dla słodkożerców jest wersja wyłącznie z jabłkami i z kruszonką. Ci którzy lubią smaki słodko-kwaśne pewnie wybiorą wersję z marmoladą z Zobacz więcej
i pigwowca warto wykorzystać w okresie jesienno - zimowym do przygotowania nalewek, syropów i konfitur, zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, pektyn, kwasów organicznych i mineralnych. Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty 3351

4
Pigwa, a właściwie pigwowiec. Choć oczywiście konfiturę można zrobić i z pigwowca i pigwy, ja mam pigwowiec więc robię z pigwowca :-) Obydwie rośliny należą do różowatych, pigwa (Cydonia oblonga) to Zobacz więcej
Drożdżówka, którą nie trzeba kroić. Wystarczy odrywać palcami poszczególne warstwy, posmarowane konfiturą z pigwowca. Drożdżówka nie jest za słodka, idealna do herbaty na śniadanie. Porcja na dwie Zobacz więcej
i pigwowca warto wykorzystać w okresie jesienno - zimowym do przygotowania nalewek, syropów i konfitur, zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, pektyn, kwasów organicznych i mineralnych. Zobacz więcej
Pigwa do herbaty - najlepsza na chłody Pigwa bywa nazywana polską cytryną ze względu na swój cierpki smak. Chociaż jej matczynych korzeni należy szukać w Azji - od Zakaukazia po Azję Mniejszą, to Zobacz więcej
Najlepsze! Bo domowe. Bo słodkie, puszyste, mięciutkie … z nadzieniem lub bez, są fantastyczne. Robiłam takie i takie, i w każdej wersji znikają błyskawicznie. Jako nadzienia użyłam konfitury z Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Kompot z pigwy

Kompot z pigwy 2717

0
Zimowy owoc pigwa. Ze względu na lekko cierpki smak moło kto ją lubi jeść na surowo. A przecież ma bardzo dużo witaminy C więc powinniśmy jej jeść jak najwięcej żeby zimą nie chorować. Na blogu Zobacz więcej
, robię zamieszanie w mojej herbacie. Ciasto pigwowe z konfiturą z pigwowca - 2 szklanki mąki 550 - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 150 g drobnego cukru - 2 owoce pigwy - 180 g masła - Zobacz więcej
Pierwszy raz pigwą poczęstowała mnie Pani Ewa - Mama mojej Przyjaciółki. Miałam wtedy może 15 lat. Na parapecie w kuchni, stał słoiczek. W słoiczku, pokrojone na drobne plasterki i zasypane cukrem Zobacz więcej
Różano-pigwowy smak trunku polubią nawet wybredni smakosze, a wyjątkowy aromat wypływa z odkorkowanej karafki niczym dżinn z zaczarowanej lampy. Cierpki smak pigwy znakomicie wzbogaca niebiańską różę. Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy 2696

0
Pigwowiec to bardzo popularna roślina ogródkowa. Pięknie kwitnie, cieszy oczy, acz jej owoce są rzadko wykorzystywane w kuchni. A te drobne i bardzo intensywnie pachnąca owoce dają mnóstwo kulinarnych Zobacz więcej
. W takim wypadku łączy się je z owocami o jej wysokiej zawartości np. jabłka lub właśnie pigwa bądź pigwowiec. Idealnie przyrządzona galaretka to taka, która zachowuje swój kształt oraz „trzęsie się” Zobacz więcej