Przepis na konfitury z pomidorów

Nie tak dawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami. Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg Zobacz więcej
Śmiem twierdzić, że w ocenie naszej, dość tradycyjnej rodziny, moje zdolności kulinarne (a już na pewno gospodarskie ;)) są bardzo wątpliwe... Nie pozwalam cukinii osiągnąć wielkości małego czołgu, Zobacz więcej
W tym roku posadziłam 4 krzaki pomidorów, których owoce począwszy od lipca zajadaliśmy prawie codziennie. Krzaki wielkie, pomidory obłędne. Ostatnio pogoda nie jest już taka łaskawa i na krzakach Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Konfitura z zielonych pomidorów

Konfitura z zielonych pomidorów 1354

Witajcie :) Na naszym blogu dawno nie było żadnych domowych przetworów więc postanowiłyśmy to nadrobić. Dziś mamy dla Was przepis na konfiturę z zielonych pomidorów Mamy Julki. Zapewne wiele osób Zobacz więcej
Powoli przygotowujemy warzywniaki do zimy. W naszym pozostało jeszcze dużo zielonych pomidorów. Zważywszy na pogodę i temperatury nie ma mocnych ...pozostaną zielone. Słyszałam, że można zawinąć je w Zobacz więcej
Ktoś, kto uważa, że o tej porze roku nie ma co marzyć o zielonych pomidorach, jest w błędzie :-). Owszem, wszelkiego rodzaju rynki i stragany oferują nam jesienne odmiany, mieniące się różnymi Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Konfitura z zielonych pomidorów

Konfitura z zielonych pomidorów 966

Smażone zielone pomidory każdy zna. Jak nie znamy filmu, to znamy książkę. Ja znam i książkę, i film i smak konfitury ze smażonych zielonych pomidorów. Ten rodzaj przetworów robiła babcia Jadzia, Zobacz więcej
Składniki : 2 kg niedużych zielonych pomidorów 2 kg cukru 2 szklanki wody 4 łyżki spirytusu 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (kandyzowanej) sok z cytryny Sposób wykonania : Pomidory umyć, pokroić Zobacz więcej
Niesamowita konfitura z zielonych, czyli niedojrzałych, pomidorów. Córcia najpierw podchodziła do niej jak do jeża. Trzykrotnie ją namawiałam do spróbowania, a kiedy wreszcie się przełamała i wzięła Zobacz więcej
Zimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... Zobacz więcej
Witajcie :) po niekłamanym sukcesie zielonych smażonych pomidorów zapraszam dziś na sequel czyli kontynuację tematu. Smażone zielone pomidorki zaskoczyły mnie bowiem dość pozytywnie swym oryginalnym Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Babcine konfitury z wiśni

Babcine konfitury z wiśni 12310

Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu Zobacz więcej
To smak, który nieodmiennie przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Przetwarzanie zielonych pomidorów ma w naszym domu prawie czterdziestoletnią tradycję a przepis dostaliśmy od sąsiadki. Oczywiście nie Zobacz więcej
Odkryłam ten smak zupełnie przez przypadek. W jednym ze sklepów była gotowa marmolada z pomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam podkręcić ten smak. Zobacz więcej
Zielone szparagi, przegrzebki i konfitura z pomidorów. Proste, trzyskładnikowe danie ze smażonych przegrzebków, szparagów i szybkiej konfitury z pomidorków koktajlowych O zaletach smażonych na maśle Zobacz więcej
Bardzo lubię pomidory i bardzo lubię cebulę. No to powstała konfitura. Coś podobnego robiłam na warsztatach z Olitalia i zapamiętałam ten wspaniały smak. To zrobiłam sobie własną konfiturkę w domu. Zobacz więcej
Czy też tak macie, że jak budzicie się rano to wstajecie już zmęczeni? Nie wiem czy to początek procesu starzenia się czy brakuje mi tylko kogoś miłego kto by wymasował mi plecy? Po 25 roku życia Zobacz więcej
Nigdy nie wpadłabym na to, że niedojrzałe pomidory mogą tak bosko smakować. Delikatnie kwaskowate z waniliową nutką. Idealnie sprawdza się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego Zobacz więcej
Crostini z mozarell'ą i konfiturą z pomidorów podawane na ciepło z oliwą ziołową. Brak pomysłu na późne śniadanie? Wczesny lunch? To jest to! Oglądałam dzisiajFOOD Channelprowadzony przez Jamie'iego Zobacz więcej
Obiecałam wczoraj sposób na wykorzystanie konfitury, oto jest :). Czasami robi się takie cuda i potem niewiadomo co z nimi zrobić. Planowałam jeszcze wykorzystać ją jako dodatek do łososia, ale nic Zobacz więcej