konfitury z truskawek

Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast. Składniki: - 1 kg truskawek - 400 g cukru - 1 Zobacz więcej
1/2 kg umytych, obranych i pokrojonych truskawek + 1/2 kg agrestu oczyszczonego i rozdrobnionego w malakserze+ cukier żelujący 3:1 = zmieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minutyciągle Zobacz więcej
Jeśli macie możliwość zorganizować większą ilość truskawek, warto ich smak zatrzymać na dłużej. Sezon na nie trwa rozpaczliwie krótko. Dzisiaj zdradzę Wam jak przygotować soczek i konfitury. Pomyślcie Zobacz więcej
rabarbaru 1/2kg świeżych truskawek 6 łyżek cukru 150g konfitur z jagód (użyłam marki Spiżarnia) Kruszonka: 185g mąki pszennej 100g cukru 125g masła 1 torebka cukru waniliowego Mąkę z proszkiem do Zobacz więcej
Najwyższa pora zabrać się za robienie przetworów z truskawek, bo teraz są one najtańsze, a niedługo się skończą. Ja z dzieciństwa pamiętam konfitury, które robiła moja Babcia. I te były najlepsze. Zobacz więcej
Zanim podam szczegółowe przepisy na dżemy i konfitury, kilka słów o pasteryzacji. Od dwóch lat nie gotuję słoików w wielkim garze, tylko wypiekam w piekarniku. Szybciej, łatwiej, a efekt ten sam. Nowe Zobacz więcej
Moja mama uwielbia czyścić owoce na konfitury. To naprawdę jej ulubione zajęcie. Dzięki temu mam pewność, że wszytko pięknie się uda i będzie pyszne, dzięki maminej radości :) Zobacz więcej
Dosyć kwaskowaty smak, mimo dodatku cukru nie jest typowo słodki jak to bywa w przypadku konfitury czy dżemu. Świetny do słodkich lodów czy deserów, ale jak smarowidło oczywiście też. Sezon na Zobacz więcej
przechyleniu konfitura utrzymuje się w tym samym miejscu zakręcam grzanie, napełniam gorącą konfiturą czyste, wyparzone słoiki, natychmiast zamykam i pozostawiam na kilkanaście minut do góry dnem. Zobacz więcej
maciej
maciej Obserwuj blogaObserwujesz bloga
100 smaków
Konfitura z truskawek

Konfitura z truskawek 763

0
Truskawki już się skończyły, ale wrzucam ostatni przepis, żeby mi przypominał do czego mam wrócić za rok. Z 2 kg ostatnich truskawek – bardzo dojrzałych, prawie rozpadających się zrobiłem 0,7 l Zobacz więcej
Prosty przepis, roboty niewiele, a konfiturka wychodzi pierwsza klasa. To chyba nasza ulubiona, choć wielbimy także figową, a także dżem brzoskwiniowy. Robię taką od lat, trudno podać źródło, bo to Zobacz więcej
Dawniej do konfitury odnoszono się z wielkim szacunkiem, ale było to w czasach, kiedy kupienie zimą mrożonek lub świeżych owoców graniczyło z cudem. Dziś wszyscy robimy dżemy, a czy konfiturach ktoś Zobacz więcej
Czas uzupełnić zapasy na zimę i zamknąć trochę słońca w słoiczku na szaro-bure wieczory zimowe. Oczywiście nie przesadzamy z ilością, ja jestem zwolennikiem robienia po kilka-kilkanaście małych Zobacz więcej
Muszę przyznać, że ten przepis to mój debiut w dziedzinie konfitur. Odkąd pamiętam zawsze chciałam je zrobić ale bałam się, że to trudne, czasochłonne i mi nie wyjdzie. Tymczasem było zupełnie Zobacz więcej
Idzie lato a wraz z nim cała masa owoców. Dzięki obfitującej w nie ziemi,my mamy możliwość na robienie najróżniejszych pyszności. Moje propozycja na dziś, to konfitura truskawkowa. Truskawki to jedne Zobacz więcej
Mami
Mami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prawdziwy biszkopt
Konfitura z truskawek

Konfitura z truskawek 2820

0
Składniki : Kg truskawek Pół szklanki cukru Truskawki myjemy, obrywamy z nich ogonki i wrzucamy na patelnię razem z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok. Zwiększamy płomień i doprowadzamy Zobacz więcej
Tradycyjna konfitura z truskawek Składniki : 1 kg truskawek, sok z cytryny, 400g brązowego cukru. Przygotowanie : Truskawki dokładnie umyj. Wytnij szypułki. Truskawki pokrój na pół i posyp cukrem. Zobacz więcej
Konfitura z truskawek nie może być przesłodzona, ani zbytnio zżelowana. Powinna być lekka i delikatna tak jak Jej Wysokość Truskawka. U nas w domu zużywamy jej głównie do serów, gdyż oboje z Monsieur Zobacz więcej
Prosta i pyszna konfitura. Potrzebne będą tylko truskawki, cukier i odrobina soku z cytryny. Genialnie smakuje w połączeniu z gorącym tostem... :) Już szykuję kolejną wersję z... o tym już niedługo Zobacz więcej
Dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie widelcem z żółtkami do uzyskania jednolitej masy Następnie masę wlewamy na rozgrzane masło i smażymy jakieś 4-5 minut W tym czasie rozgrzewamy Zobacz więcej