koniak kaczka

FoodMag
FoodMag Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodMag
Sos musztardowy

Sos musztardowy 1447

2
Sos na bazie śmietanki 30%, dobrej musztardy i koniaku. Może nie najlżejszy, ale za to możemy go trzymać w lodówce nawet kilka dni. Świetnie pasuje do smażonych i pieczonych mięs, choćby do smażonej Zobacz więcej
Smażona pierś z kaczki, przepis podpatrzony u Pascala i dzięki mu za niego. Przepis jest prosty, używamy tylko soli i pieprzu co daje nam duże możliwości w doborze dodatków. Czas smażenia podałam na Zobacz więcej
specjalnie upiec np. nogę z gęsi z przeznaczeniem na takie ravioli, warto, bo są pyszne. Składniki (15 szt): ciasto: 300g mąki, 1 jajko, 2 żółtka 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki białego wina lub wody 1 Zobacz więcej
Kaczuszka... Pyszna była... Kaczka w sosie śliwkowymSKŁADNIKI: kaczka 3-4 czerwone cebule 10 dkg suszonych śliwek 1/3 szklanki koniaku 2 łyżeczki świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz sok z Zobacz więcej
Pierś z kaczki w sosie jagodowym Jak te święta szybko lecą :) Wczoraj na świąteczny obiad przygotowałam kaczkę oraz sos z królikiem i białym winem. Kaczkę przygotowałam na dwa sposoby, gdyż okazało Zobacz więcej
"Kaczki młode też są daniem smacznem i w najlepszych jadłospisach figurować mogą" - tak pisała Maria Disslowa w 1930 roku. Kaczka przygotowana według tego przepisu to soczyste kruche mięso z chrupiącą Zobacz więcej
). Do Jarnac musimy jeszcze w tym sezonie koniecznie wrócić by zwiedzić muzeum mu poświecone jak i całe to urokliwe miasteczko. Herb krola Franciszak I - Salamandra XVI wiek Sredniowieczna czesc Zobacz więcej
Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Zobacz więcej
, i podlane whisky :D Składniki (2-3 osoby): 2 piersi z kaczki, ze skórą ziemniaki ok.1-1,5 kg 2 gruszki 200 ml soku jabłkowego 2 łyżki whisky lub wina owocowego (dla bezglutenowców: koniak/brandy) 1 Zobacz więcej
szynki, pasztety, kiełbasy i inne wędliny. Charcuterie prawie zawsze prezentują szeroką gamę pasztetów, mielone lub siekane mięsa, drób i owoce morza oraz terrine, jak również pasztety noszące nazwę Zobacz więcej
mięs (kurczak, wołowina, cielęcina lub nawet mniej popularna gęś, czy kaczka) podawanych w ciekawy sposób z najróżniejszymi( często zaskakującymi) dodatkami. Dla tradycjonalistów- osobne menu ze Zobacz więcej
ze świeżymi owocami – nie za słodki, dobrze zrównoważona słodycz kremu z kwasowością owoców, coś co w deserach bardzo lubię. Do niego wino likierowe Santo Spirito , produkowane z suszonych winogron Zobacz więcej
- 2 piersi z kaczki (po ok 200-250g) - olej lub sklarowane masło - sok z połówki cytryny - 1 pomarańcza - 25 ml koniaku (ewentualnie whisky) - pieprz - sól - kilka kulek jałowca - mała gałązka Zobacz więcej
Składniki (2 porcje): 1 duży filet z kaczki gałązka rozmarynu pieprz mielony 2 łyżki koniaku 2 łyżki soku z cytryny 4 młode buraczki 3 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru pudru 2 duże garście mieszanych Zobacz więcej
Przyznaję, że w przepisie wykorzystałam nie cała tuszkę kaczki. Piersi zostawiłam do innego posiłku. Dla mnie proces duszenia jest niedopuszczalnym psuciem tak cennego produktu, jak piersi z Zobacz więcej
Podobnie jak przy każdej klasycznej potrawie, istnieje szereg interpretacji i przepisów na kaczkę z pomarańczami. Po przeczytaniu wszystkiego, co w tym temacie napisali Escoffier, Joël Robuchon, Zobacz więcej
Po Andrzejkach zapraszam na obiad z kaczką w roli głównej:-). Na prośbę wielu znajomych, którzy jedli lub słyszeli o tej kaczce w moim wykonaniu, musiałam ją tu podać. Myślę, że skorzystacie z tego Zobacz więcej
bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli (przepis tutaj). Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru Zobacz więcej
kaczka pieczona z bakaliami Potrawyz kaczki to moje ulubione dania z drobiu. A te właśniezajmujeśród nich miejsce szczególne. Kwaśne jabłka w połączeniu z suszonymi owocami i orzechami Zobacz więcej