konserwacja fasolki szparagowej

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić sami Zobacz więcej
i tym się ona różni od dżemu. Marmoladę można wykorzystać do wypieków – nie radzimy robić tego samego z dżemem (bo się rozgotuje)! Blanszowanie i mrożenie Produkty takie jak szpinak, fasolkę Zobacz więcej
kiszonka.Kiszenie warzyw jest jednym z najstarszych na świecie sposobów ich konserwacji. Zyskują przez to zupełnie nowe właściwości, nowy smak, a przede wszystkim stają się dla nas dostępne wtedy, Zobacz więcej
, była ofiarą składaną bogom a nawet służyła jako lekarstwo –ale przede wszystkim byłaskutecznym konserwantem (do czasu wynalezienia lodówki i zamrażarki). Coraz więcej wiemy o jej wpływie na nasze Zobacz więcej
. Ale na pewno autor zachęci Was do próbowania, eksperymentowania – słowem skarbnica inspiracji. Gwarantuję, że nikt nie będzie się czuł onieśmielony, ale zachęcony do fermentu w kuchni. Nie Zobacz więcej