Pęczak ze skorzonerą Skorzonerę kupiłam w ciemno, nie wiedziałam jak smakuje ani zczym ją się je. Poszperałam idowiedziałam się, że inna jej nazwa to wężymord lub czarny korzeń. Smakiem przypomina
Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Risotto ze skorzonerą to wyjątkowe danie, bo skorzonera to wyjątkowe warzywo. Skorzonera ma wiele imion – wężymord, czarny korzeń, zimowy … Przeczytaj cały
Zobacz więcej
Skorzonera inaczej zwana wężymordem lub po prostu czarnym korzeniem to dość mało znane warzywo, które jest bardzo smaczne (szczególnie po upieczeniu, tak jak to dziś proponuję), zdrowe i odporne na
Zobacz więcej
Maria Ochorowicz-Disslowa, "Uniwersalna książka kucharska", 1937 r.;Jesienią pojawia się w sklepach niepozorny korzeń - skorzonera. Ubrudzony ziemią, czarny, nie zachęca do kupna, ale skusiłam się na
Zobacz więcej
Czas na kolejne bohaterskie warzywo. Skoro jarmuż był Hulkiem, skorzonera może być dzielną Black Widow z Avengersów. Zapraszam do degustacji! Black Widow bo korzeń skorzonery jest czarny- zresztą jej
Zobacz więcej
Ten post to przypomnienie przepisu z poprzedniego bloga. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam skorzonerę w sklepie od razu postanowiłam ją kupić. Uwielbiam próbować nowych rzeczy, więc chyba bym sobie nie
Zobacz więcej
Zima to sezon na warzywa korzeniowe, więc zgodnie z zasadą, że najzdrowiej jest jeść sezonowo, sięgnijmy więc po bulwy i korzenie. Mnie się udało upolować warzywo, którego od dawna bardzo chciałam
Zobacz więcej
Dzisiaj prezentuję sałatkę, która bardzo często gości na blogach kulinarnych i dlatego pewnie większość z Was już ją kiedyś robiła lub próbowała, mnie ona bardzo smakuje. Zachęcam do zrobienia :)
Zobacz więcej
Topinambur,skorzonera i fioletowe ziemniaki Poszukiwałem miejsca w Warszawie gdzie można dostać topinambur i skorzonerę . Dzięki dokłanej lekturze kilku blogów znalazłem. Oczywiście hala Mirowska i
Zobacz więcej
600 g obranej skorzonery, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól, ostra mieszanka przypraw, olej do smażenia, Skorzonerę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, poddusić na maśle około 8 minut. Przełożyć do miski,
Zobacz więcej
Skorzonera nazywana także"czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata
Zobacz więcej
Mieszkam w mieście. Niewielkim i z możliwościami „zbieractwo – uprawowymi”. Korzystam z nich przy każdej okazji, więc i skorzonery nie mogło zabraknąć na naszym stole. Pierwszy raz spotkałam się z nią
Zobacz więcej
Słyszeliście kiedyś o skorzonerze? A może mówi wam coś wężymord? Te groźnie brzmiące słowa to nazwy nieco zapomnianego zimowego warzywa, które w końcu ma szansę wrócić do łask i o którym przygotowałam
Zobacz więcej
Górka cielęca na szparagach i skorzonerze Składniki : kilogram górki cielęcej z kostką kg skorzonery główka kopru włoskiego pęczek szparagów najlepiej zielonych ale mogą być i białe jak na zdjęciu
Zobacz więcej
Skorzonera jest często nazywana zimowym szparagiem,gdyż po ugotowaniu smakuje bardzo podobnie. Czyszczenie salsefii,która po zmoczeniu wodą ma ciemną,wręcz czarną skórkę, jest również odrobinę
Zobacz więcej
Gdy mąż przyniósł do domu skorzonerę, sama nie wiedziałam czy mam na nią ochotę. Warzywo nie wygląda zbyt apetycznie, w dodatku w medycynie ludowej zwany jest mało wdzięcznie wężymordem- był
Zobacz więcej
Ostatnio w sklepach pojawiła się skorzonera. To zapomniane warzywo wraca do łask. No i dobrze, bo zawiera mnóstwo wartościowych składników i posiada wiele właściwości leczniczych. Jest np. naturalnym
Zobacz więcej
SKORZONERA - Gotuj z rodzinką - blog kulinarny O NAS I KONTAKT DO NAS Gotuj z rodzinką - blog kulinarny Strona główna przepisy Dla dzieci Śniadanie Obiad Deser Kolacja Napoje Przepisy dla dorosłych
Zobacz więcej
kg skorzonery 1 woreczek kaszy gryczanej kg schabu 2 cebule Sól Pieprz 5 łyżek Surówki Oliwa Kwasek cytrynowy Majeranek Estragon 1 ząbek czosnku Schab kroimy na plastry i marynujemy w oliwie, soli z
Zobacz więcej
Skorzonera, wężymord, czarny korzeń (Scorzonera) - gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii, oraz z części Azji (Syberia
Zobacz więcej