konserwowanie mięsa z kaczki

dużej ilości smalcu; na wschodzie zwane tuszonką) z kaczki. Rillettes uwielbiam, miałam na nie ochotę, bo akurat zobaczyłam nóżki kacze w sklepie, problem polega na tym, że nigdy w życiu nie robiłam Zobacz więcej
We Francji rillettes oznacza smarowidło do chleba, które jest zrobione z tłustego mięsa, podlewane rosołem i winem z ziołami i przyprawami. Ta wyrafinowana nazwa w potocznym tłumaczeniu to Zobacz więcej
Egzotyczne przekąski – tym razem tematycznie – przetwory z kaczki, obydwa pochodzące z Chin. Kaczka brzmi niewinnie, skrzydełko – całkiem normalnie, ale druga przekąska to kaczy języczek… . Na Zobacz więcej
przygotowywania mięsa i konserwowania go w tłuszczu. Jest to stara metoda wykorzystywana w kuchni francuskiej. Dzięki niej mięso może leżakować do kilku miesięcy i nie ulec zepsuciu. Najczęściej Zobacz więcej
starą francuską metodą konserwowania jedzenia zwaną konfitowaniem (fr., hiszp.confit). Polega ona na powolnym gotowaniu kaczki we własnym tłuszczu, który po zastygnięciu konserwuje mięso. Najpierw Zobacz więcej
się wsosie własnym itłuszczu.Przygotowanie na gorącym smalcu powoduje, że mięso nie wysycha, jak podczas pieczenia, ipozostaje smakowicie soczyste. Najczęściej sposób ten, stosowany jest do Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
confit z kaczki

confit z kaczki 261

0
Confit według źródła to sposób przygotowywania żywności poprzez konserwowanie w tłuszczu. Jest to stara metoda wykorzystywana w kuchni francuskiej. Confit z kaczki to danie idealne na zimę i bardzo Zobacz więcej
A ze w listopadzie na naszych stołach częściej gości kaczka,dziś przygotowałam metodą confit która nie jest rozpowszechniona w Polsce stąd mój wybór.Confit to sposób przygotowywania mięsa i Zobacz więcej
Przepis na oszukane kacze confit pochodzi zksiążki Davida Lebovitza"Moja kuchnia w Paryżu". Confit z kaczki lub gęsi to, oryginalnie, mięso gotowane w tłuszczu. Najpierw się je marynuje w soli, a Zobacz więcej
delikatnie wyjmujemy je z garnka i wkładamy na sitko następne. Uwaga: kontrolujmy stan wody, jest jej bowiem niewiele a czas gotowania jest dość długi. Najlepiej co jakiś czas dolewać wrzącą wodę. Zobacz więcej
sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych albo jako samodzielna przystawka. Są bardzo popularne we Włoszech, a ich obecność w potrawie zdecydowanie nadaje jej bardziej Zobacz więcej
Konfitowanie (słowo pochodzi z języka francuskiego confiti oznacza“konserwowanie”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do Zobacz więcej
Confit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak Zobacz więcej
Confit z kurczaka i Cassoulet – styczniowe wyzwanie DaringCooks Styczniowe wyzwanie Daring Cooks, confit z kaczki lub kurczaka i wykorzystanie go w cassoulet, jest pomysłem Jenni prowadzącej bloga The Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe 390

0
tylko. Zostało wspomnienie. To rilletes aksamitne nie będzie - nie ze względu na zamianę kaczki na świniaka. To już tylko kwestia metody - mięso rozpada się samo podczas duszenia, i tylko pomagamy mu Zobacz więcej
mi się w głowie z konfiturą, co wiele zamętu poczyniło i niewątpliwie przyczyniło się do powstania bardzo głupiego wyrazu na mej twarzy, gdy usłyszałam o konficie z kaczki. Bo jak to? Kaczkowa Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Kasztan jadalny

Kasztan jadalny 465

0
przygotowane możemy bez problemu kupić w sklepie przez cały rok. Przetartą masę kasztanowca świeżą lub mrożoną używa się do wyrobów cukierniczych. Kasztany stanowią doskonały dodatek do deserów, Zobacz więcej
Zawód charcutier (wędliniarza) sięga średniowiecza, kiedy każdy rzeźnik musiał znać sposoby na konserwowanie mięsa i przechowywanie swoich wyrobów prze dłuższy czas. Tak powstały znane do dzisiaj Zobacz więcej
nie jest potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny Zobacz więcej
kilka tygodni. Rozsmarowane na chlebie, posypane posiekaną szalotką i świeżo zmielonym pieprzem, podane z korniszonami idealnie uzupełnia szklankę młodego wina albo piwa. A nawet herbatę z prądem. W Zobacz więcej