koper włoski zupa

W warzywniakach już jakiś czas temu pojawił się fenkuł prosto z Italii i już kilka razy go piekłam, a dzisiaj prezentuję go w towarzystwie swojskiego ziemniaka i równie dobrze znanej nam marchewki Zobacz więcej
ekomentalnie
ekomentalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EKOMENTALNIE
Koper włoski nie jest nudny

Koper włoski nie jest nudny 16

Tweet Koper włoski (Foeniculum vulgare) zwany też fenkułem to niedocenione, a smaczne i aromatyczne warzywo pełne dobroczynnych dla zdrowia składników. Naturalnie porasta m.in. tereny Zobacz więcej
Koper włoski nazywany też fenkułem to całkiem smaczna jarzyna, zwłaszcza, gdy nie przeszkadza Wam smak anyżowy – wtedy nadaje się też do chrupania na surowo. Musi być zdrowy – widziałam po minie Zobacz więcej
Składniki: 2 małe fenkuły (koper włoski) przekrojonena połówki, bulion z kurczaka (używam organicznej kostkifirmy Kallo), szynka parmeńska (4 plastry), olej ryżowy (1 łyżeczka) Sposób przygotowania: Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Duszony fenkuł (koper włoski)

Duszony fenkuł (koper włoski) 9018

I kolejny dodatek do dania głównego. Duszony fenkuł ma zaskakujący smak. Składniki: fenkuł oliwa sól Przygotowanie: Pokrójcie koper włoski dość drobno. Duście w rondlu z grubym dnem na oliwie przez Zobacz więcej
Składniki: rosół 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, przecier ogórkowy 2 opakowania, koper włoski Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana słodka 200 ml ziemniaki Zobacz więcej
Jakieś 2 lata temu odkryłam, że pieczenie warzyw pozwala na wydobycie z nich nowych, dotąd nieznanych mi pokładów smaku. Zwykła marchewka czy burak przestają być zwykłe i zyskują coś nieuchwytnego - Zobacz więcej
Łosoś, batat i koper włoski w połączeniu z różowym winem Ramon Bilbao Rosado to smaczny pomysł na spędzenie leniwej niedzieli. Jest takie powiedzenie, że przez żołądek do serca. Jak w każdej mądrości Zobacz więcej
panipanidomu
panipanidomu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pan i Pani domu
Koper włoski

Koper włoski 3300

Koper włoski (potocznie nazywany „Fenkuł” lub „Finokio”) jest bardzo docenianym przez wielu kucharzy na świecie warzywem, niestety w Polsce jego stosowanie nie jest tak bardzo powszechne. Szkoda! Bo Zobacz więcej
Markowy smak
Markowy smak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
markowysmak
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM

KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 450

Fenkuł czyli koper włoski pochodzi z rejonu morza śródziemnego, ale spotkać go możemy na całej szerokości geograficznej. Jest bogaty w witaminę C, potas i błonnik, posiada też bardzo niski indeks Zobacz więcej
Markowy smak
Markowy smak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Markowy smak
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM

KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 449

Fenkuł zupa krem Koper włoski pochodzi z rejonu morza śródziemnego, ale spotkać go możemy na całej szerokości geograficznej. Jest bogaty w witaminę C, potas i błonnik, posiada też Zobacz więcej
Markowy smak
Markowy smak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Markowy smak
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM

KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 329

Fenkuł zupa krem Koper włoski pochodzi z rejonu morza śródziemnego, ale spotkać go możemy na całej szerokości geograficznej. Jest bogaty w witaminę C, potas i błonnik, posiada też Zobacz więcej
Przepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa. Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 szt kopru włoskiego 4 łodygi selera naciowego 50 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu drobiowego 3 łyżki Zobacz więcej
Margaret-kuchniavegetarianki
Margaret-kuchniavegetarianki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mój pomysł na
Koper

Koper 18

Właściwości odżywcze Dlaczego warto jeść koperek? Świeży koperek zawiera wiele witamin: witaminy z grupy B, witaminę A oraz C. Posiada również wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, Zobacz więcej
Kolejnym nowym warzywem, z którym zetknęłam się w Stanach, jest fenkuł. Organiczny jest bez problemu dostępny przez cały rok. W sprzedaży są bulwy z nacią. W zasadzie do jedzenia nadaje się bulwa. Mam Zobacz więcej
belgia od kuchni
belgia od kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
belgia od kuchni
Koper włoski po nicejsku

Koper włoski po nicejsku 3261

Sałatkę nicejską pewnie już wszyscy znają, pissaladière (wyjątkowo apetyczną widziałam ostatnio u Pook cooka) czyli tradycyjny placek nicejski na spodzie z ciasta na pizzę z cebulą i anchois pewnie Zobacz więcej
To wspaniałe warzywo o lekko anyżkowym smaku jadłam pierwszy raz w Stanach parę lat temu. Nie wiem dlaczego nie przyrządzam go częściej, zawsze się dziwię:-) Wcześniej koper włoski kojarzył mi się Zobacz więcej
Az trudno mi uwierzyć, że kiedyś nie lubiłam kopru włoskiego! nasiona nadal lubię ale nie we wszystkim za to bulwy... uwielbiam za świeżość jaka ze sobą niosą! Ta zupa to fenkułowo-fasolowa wariacja Zobacz więcej
Nasza rodzina jest w komplecie od kilku dni. Przyjechał do nas najstarszy syn ze Sztokholmu, więc dogadzam mu jak mogę. Biedny student nie jada często ryb, bo za drogo, więc dzisiaj na obiad był łosoś Zobacz więcej
Kolejna pyszna i zdrowa alternatywa posiłku, która świetnie sprawdza się jako przystawka. Składniki: 2 duże kopry włoskie 120 g pomidorków koktajlowych 60 g szynki gotowanej 125 g sera mozzarella- 1 Zobacz więcej