Przepis na kopytka

Dżola
Dżola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bezglutenowo znaczy wyjątkowo
Bezglutenowe kopytka

Bezglutenowe kopytka 3401

Ojjj z dobry tydzień za mną chodziły najzwyklejsze kopytka z omastą z bułki tartej! A kiedy zobaczyłam kopytka na mirabelkowym blogu myślałam, że obślinię całą klawiaturę. Uznałam, że przydałyby się Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspa marty
Kopytka

Kopytka 1543

Jestem fanką wszystkich mącznych wynalazków. Kopytka są szybkie do zrobienia i smaczne. Zawsze je robię jak zostaną mi jakieś ziemniaki z obiadu. Nic nie mam przeciwko klasycznym kopytko tylko z Zobacz więcej
paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Kopytka

Kopytka 3756

Kopytka Kopytka to jedne z moich ulubionych klusek. Pamiętam, że w szkole podstawowej jedyny obiad na jaki chodziłam do stołówki, to ten, kiedy właśnie podawano kopytka z cynamonem (lub makaron z Zobacz więcej
ccaroline85
ccaroline85 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fascynacja Smakiem
Kopytka

Kopytka 1707

Idealne do mięsa czy sosów, albo jak kto woli same, podsmażone czy z masełkiem, po prostu ziemniaczane kopytka. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1/4 Zobacz więcej
placydia
placydia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gryzz, czyli zapraszam do stołu
Kopytka

Kopytka 1587

Brak czasu odbija się na blogu. Ale może uda mi się trochę odpracować ostatnie niedociągnięcia :) Dzisiaj zapraszam na puszyste kopytka. W sumie ile domów w Polsce, tyle chyba przepisów na to proste Zobacz więcej
Maja
Maja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maja - moje smaki
Kopytka

Kopytka 3687

Kopytka Kopytka można podawać na wiele sposobów będąc w diecie rozdzielnej: z ulubionym sosem warzywnym lub pieczarkowym, z serem i skwaruszkami, z masłem i bułka tartą. Będzie to posiłek Zobacz więcej
misia104
misia104 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarnyswiatdomi
Kopytka

Kopytka 1893

Składniki: 1 kg ziemniaków 350 gram sera białego 2 szklanki mąki Dodatkowo: masło bułka tarta Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z solą. Odstawiamy do przestudzenia. Zimne ziemniaki Zobacz więcej
vegan monkey
vegan monkey Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
vegan monkey
Kopytka

Kopytka 840

Przy gotowaniu tych kopytek trzeba być czujnym, bo jedna krótka chwila może spowodować, że stracą formę. Przy pierwszej turze się zamyśliłam i z wrzątku wyciągnęłam coś, co wyglądało jak... na pewno Zobacz więcej
Oczko
Oczko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tysiąc Pomysłów na 1000 Kalorii
Kopytka

Kopytka 2249

Kopytka, leniwe... dużo nazw, jeszcze więcej ludzi, którzy oddali im swe podniebienia. Jako jeden ze szlagierów kuchni polskiej (smalec&skwarki&zalewajki itp itd. ;) wydają się nieosiągalnie Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Kopytka

Kopytka 2167

Doskonały dodatek do wielu dań jak i świetnie smakują same polane bułką tartą na słodko z serem i cynamonem. Można je mrozić i odgrzewać na patelni tak więc robiąc więcej mamy zapas na kolejny obiad. Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Kopytka

Kopytka 911

Kopytka Kopytka Kopytka, podobnie zresztą jak kluski śląskie to doskonały dodatek do dań głównych serwowany u mnie zazwyczaj z sosami lub gulaszem. Fajna odmiana od tradycyjnych ziemniaków. Kopytka Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Kopytka

Kopytka 1046

Kopytka Każdy z nas zna i lubi kluski śląskie. O wiele rzadziej - za rzadko - na naszych stołach goszczą kopytka. Moim zdaniem równie smaczny i prosty w przygotowaniu dodatek do mięs i sosów. Dla 6 Zobacz więcej
SwiatOdKuchni
SwiatOdKuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Kopytka

Kopytka 1251

Łatwe i szybkie kluseczki ziemniaczane. Dobre zarówno jako dodatek do mięs, jak i solo. Składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana (skrobia) jajko (ewentualnie mleko) sól Wykonanie: Ziemniaki ugotować w Zobacz więcej
OstraNaSłodko
OstraNaSłodko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ostra Na Słodko
Kopytka

Kopytka 1768

Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Kopytka

Kopytka 1834

Poleca: Ewa Źródło: Olga Smile Fot. Ewa Uwielbiam wszelkiego typu kluski. Aż wstyd przyznać, ale prawdziwe kopytka robiłam pierwszy raz w życiu. Na bazie ziemniaków jedliśmy do tej pory tylko kluski Zobacz więcej
garyija
garyija Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gary i Ja
Kopytka

Kopytka 1147

1kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka soli Ziemniaki obieramy, gotujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce. Zostawiamy do ostygnięcia. Do ziemniaków Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Kopytka

Kopytka 1074

Risotto z wędzonym łososiem » Kopytka „Kopytka mogą być podane jako danie główne lub stanowić dodatek do takiego dania np. do gulaszu. Po ugotowaniu możemy je przechowywać w lodówce, podsmażając je Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Kopytka

Kopytka 2078

Kopytka to oprócz klusek typowo polski dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko Zobacz więcej
Kuchnia-Domowa.pl
Kuchnia-Domowa.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia-Domowa.pl
Kopytka

Kopytka 505

czwartek, 06 września 2012 11:30 Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Kopytka

Kopytka 4203

Kopytka są pyszne i większość z nas je bardzo lubi, ale obawiamy się pracy którą trzeba włożyć ich przygotowanie. Ja zawsze masę na kopytka, knedle i leniwe kluski robię przy pomocy miksera z płaską Zobacz więcej

Kopytka, zwane w województwie wielkopolskim szagówkami, są rodzajem klusek. Wykonuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki, jajek i soli. Czasem do kopytek dodaje się także twaróg, purée z dyni (zamiast ziemniaków) oraz przyprawy typu kurkuma, imbir. Kopytka są kluskami mącznymi, delikatnymi i sprężystymi. Mają kształt rombów, które do złudzenia przypominają końskie kopyta. Z kolei nazwa szagówki pochodzi od poznańskiego słowa „na szagę”, co oznacza ukośne cięcie ciasta. Do kopytek pasują różnego typu dania serwowane z sosami, np. gulasze, pieczenie, mięsa duszone. Kluski ziemniaczane świetnie smakują także jako samodzielne danie, np. okraszone słoniną, polane masłem lub sosem grzybowym. Można je także podawać w wersji na słodko, np. z dodatkiem cynamonu i cukru. Szagówki charakteryzują się z kolei bardziej miękką konsystencją oraz tym, że zawierają twaróg. Kopytka możemy serwować jako danie obiadowe lub formę kolacji. Doskonale nadają się do zabrania do pracy, ponieważ łatwo je odgrzać. Kluski ziemniaczane są nie tylko pyszne, ale też sycące i treściwe.

Kopytka możemy kupić już gotowe w każdym sklepie. Najczęściej na dziale z mrożonkami. Jednak warto podjąć się pewnego wysiłku i spróbować wykonać je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest to specjalnie trudne zadanie. Do przygotowania tradycyjnych kopytek potrzebujemy ziemniaków, mąki pszennej, jajka i soli. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajko. Całość ugniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Powinno wyjść ono lekko klejące. Nie należy dodawać zbyt dużej ilości mąki. Im jej mniej, tym kluski ziemniaczane będą delikatniejsze i bardziej mięciutkie. Z gotowego ciasta robimy wałek grubości mniej więcej palca i delikatnie go spłaszczamy, a następnie tniemy go na ukośne kawałki. Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. W trakcie gotowania należy je kilkakrotnie delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, aby się nie posklejały. Jeżeli część kopytek zostanie nam z obiadu, możemy przełożyć je do miski, obtoczyć w oliwie i wstawić do lodówki. Świetnie smakują na drugi dzień lub kolację, przyrumienione na patelni z odrobiną masła. Kopytka możemy także zamrozić. Możemy to zrobić przed lub po gotowaniu. Kluski ziemniaczane należy ułożyć na desce oprószonej mąką w taki sposób, aby się nie stykały. Deskę wstawiamy do zamrażalnika. Po kilku godzinach kopytka przesypujemy do woreczków i tak przechowujemy w zamrażalce.

Szagówki są rodzajem kopytek zawierającym ser. Najlepiej użyć do ich przyrządzenia białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego. Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce wraz z serem, a następnie wymieszać z mąką i jajkiem. Dalej postępujemy tak samo, jak w tradycyjnym przepisie na kopytka. Szagówki świetnie smakują w wersji na słodko, np. z dodatkiem śmietany lub posypane przyrumienioną na maśle bułką tartą.

Kopytka możemy przygotować także w wersji bezglutenowej np. z dodatkiem kaszy jaglanej. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki i gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Ugotowane ziemniaki i kaszę mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy ją z mąką owsianą lub ryżową, skrobią ziemniaczaną i olejem. Z ciasta formujemy wałek, z którego tniemy ukośne kluski ziemniaczane. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie. Do tego typu kopytek świetnie pasuje przyrumieniona na maśle lub oleju cebulka albo w wersji na słodko, jogurt.

Ciekawym pomysłem na przyrządzenie kopytek w wersji bezglutenowej jest użycie purée z dyni. Dynię pieczemy do miękkości i miksujemy na gładki krem. Do dyniowych kopytek potrzebujemy także skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, jajka, sproszkowanej gałki muszkatołowej i imbiru. Wszystkie składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę, z której formujemy wałek i tniemy kopytka. Gotujemy je tak jak tradycyjne kluski ziemniaczane. Kopytka z dyni świetnie smakują podane np. z potrawką z kurczaka w sosie pomidorowym.