kopytka z boczkiem

We wtorkowe popołudnie polecam przepis na pyszne buraczkowe kopytka z boczkiem. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1 średni burak Zobacz więcej
Jesteśmy kluchożercami!!! Kopytka, gnocchi, kartacze, pyzy, knedle – czy jest coś lepszego? Nie! Dlatego dziś zapraszam na lekkie jak piórko kopytka serowe podawane z boczkowymi skwarkami. Serowe Zobacz więcej
: Ziemniaki obieramy igotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy Nie przykrywamy niczym , niech odparują. Zimne przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jaja, mąkę. Zagniatamy. Zobacz więcej
Smakowisko
Smakowisko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowisko
Kopytka z boczkiem

Kopytka z boczkiem 103

0
Dziś mam dla Was przepis na coś tradycyjnego, a mianowicie kopytka. W moich rodzinnych stronach (wielkopolska) mówimy na nie szagówki. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną Zobacz więcej
Bardzo aromatyczne i pożywne danie, idealne na ciepłą kolację. Kopytka smażone z boczkiem, świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami w oleju, mniam... :). Co sądzicie o takiej kolacji? SKŁADNIKI: 30 Zobacz więcej
części. Z każdej z nich zrobić wałeczki, lekko spłaszczyć i kroić trapezy. Kopytka gotować w osolonej, wrzącej wodzie. Czas gotowania : 2-3 min od wypłynięcia na wierzch. Boczek i cebulkę pokroić w Zobacz więcej
W polskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi Zobacz więcej
, czyli gnocchi z groszkiem i parmezanem. Postanowiłam przygotować podobne, ale bazujące na moich pysznych kopytkach http://straga.pl/pierogi-i-kluski/najlepsze-kopytka-domowe/ ale wyglądające jak Zobacz więcej
Kopytka dostałam od mamy, stały się one podstawą super smacznego obiadu, którego inspiracje znalazłam w lodówce:-) Zblanszowane brukselki podsmażyłam z boczkiem i kopytkami, wędzonego pstrąga Zobacz więcej
Danie proste i pyszne. Składniki na kopytka: - 50 dag ziemniaków - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól - trochę mąki do podsypywania Dodatkowo: - 200 g twarogu Zobacz więcej
Kopytka to klasyk kuchni polskiej. Połączone z suszonymi pomidorami, wędzonym boczkiem i pietruszką zyskują niezwykle wyjątkowy smak i unikalny aromat. Jeśli nie jedliście takiego połączenia to wiele Zobacz więcej
Wraz z moim Mężem uwielbiamy kopytka. Teraz trwa sezon na bober, który uwielbiam. Postanowiłam więc połączyć te dwa składniki dodając boczek i cebule. Wyszło obłednie pysznie!! Składniki: Kopytka Zobacz więcej
Fantastyczny pomysł na szybki i smaczny obiad. Składników jedynie kilka : gnocchi /kopytka ( które z powodzeniem mogą zostać zastąpione makaronem ), kawałek boczku, śmietana, groszek i oczywiście Zobacz więcej
Kopytka, gnocchi czy inne kluchy to moje ulubione dania z resztek ziemniaków, które staram się zawsze urozmaicać. Robiłam już kopytka ze szpinakiem, które najczęściej podaję z mięsnym sosem. Dzisiaj Zobacz więcej
mąki i wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać z wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/ wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne Zobacz więcej
Sezon dyniowy w pełni. Postanowiłam więc zrobić słoneczne, dyniowe kopytka. Podane z domowym pesto ze szpinaku i okraszone chrupiącym wędzonym boczkiem, to danie proste i zarazem pyszne. Kopytka w Zobacz więcej
Pora wyczyścić zamrażalnik z zeszłorocznych zapasów dyni, ponieważ kolejna czeka na przetworzenie :). Chodziły za mną od dłuższego czasu kopytka... na kilku blogach widziałam kiedyś stricte dyniowe, Zobacz więcej
Po przygotowaniu tego dania zaczęłam się zastanawiać, jak powinnam je nazwać. Przepis na takie kluski figuruje w moich starych notatkach jako "leniwe". Trochę zaczęłam szukać i bardzo się zdziwiłam bo Zobacz więcej
Pyszne, sycące, łatwe w wykonaniu danie, przywodzące na myśl domowe ciepło. Wiadomo, że nic nie pokona smaku domowych kopytek. Te z przepisu poniżej, szwajcarskie, dzięki dodatkowi sera białego, Zobacz więcej
Jeśli ktoś zapytałby mnie co najbardziej lubiłam jeść jako dziecko to zdecydowanie padłoby na kopytka. Najlepsze nadal robi oczywiście moja babcia. Bardzo często prosiłam ją żeby mi je robiła. A Zobacz więcej