Ciasto kora dębu, kora orzechowa Ciasto kora dębu, kora orzechowai kora brzozy, właśnie z takimi nazwami się spotkałam na to cudownie wyglądające ciasto, zależny od regiony Polski każdy ma swoją
Zobacz więcej
Dziś bardzo znane ciasto KORA. Z przepisem wielokrotnie spotykałam się na Waszych blogach, w książkach i czasopismach jednak nigdy go nie jadłam. A szkoda bo naprawdę warto! Czuję, że to ciasto
Zobacz więcej
Ciasto podbija swoja popularnością moich domowników. Niezwykle urozmaicone o tortowym wyglądzie jest bardzo smaczne. Zapewne wielu z Was miało okazję wypróbować smak ciasta Kory Dębu gdyż niemal każda
Zobacz więcej
Hmm, więc tak. Przedstawiłam Wam dotychczas kilkanaście ciast, spośród których były już moje dwa ulubione: cappuccino i 3 bit. A teraz pora na moje trzecie ulubione ciasto - korę orzechową. Moja mama
Zobacz więcej
Nareszcie nadszedł najpiękniejszy wiosenny czas, pierwsza, czysta, młoda zieleń, kwitnące forsycje i drzewa owocowe, uwielbiam ten moment w roku. Wprawdzie chwilowo ogródek wygrywa z kuchnią, ale
Zobacz więcej
Zapraszam na kolejny przepis znanej blogerki Margarytki, tym razempostawiłamna pyszne ciasto z masa nabazie soku zbrzoskwiń,dużąilościąbakalii i brzoskwiniami.Ciasto jest bardzo dobre,choćpracochłonne
Zobacz więcej
składniki * 4 jajka * 10 dag cukru * 1 cukier wanilinowy * 7 łyżek maki ziemniaczanej * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka gotowej masy makowej * 12,5 dag czekolady
Zobacz więcej
Kora to pyszne ciasto z orzechami, które swoją nazwę zawdzięcza właśnie włoskim orzechom, przypominającym korę drzewa.Na szczęście w smaku ciasto kory nie przypomina. Jest proste w wykonaniu i każdemu
Zobacz więcej
Jako dziecko nie lubiłam barszczu, a uszek z grzybami nie wolno było mi jeść. Potem jadłam tylko uszka... Czerwony barszcz polubiłam mając chyba 20 lat... i mogłam zjeść tylko ten który przyrządzał
Zobacz więcej
Witam w Nowym Roku, oby dla Nas wszystkich był lepszy, radośniejszy, a dla blogerów obfitszy w nowe posty,komentarze i liczbęodwiedzinstron. Po dość długim leniuchowaniu przyszła pora zebrać siły i
Zobacz więcej
Postanowiłam przygotować dla Was zestaw przepisów, które świetnie nadają się na świąteczny stół. Zacznę od absolutnego faworyta, jakim jest MIODOWNIK Bliski krewniak miodownika to ORZECHOWIEC Z KREMEM
Zobacz więcej
Składniki ciasto: 3 jajka 20 dag cukru 25 dag orzechów włoskich 15 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 kostka masła 5 … Czytaj dalej Kora
Zobacz więcej
Jako dziecko nie lubiłam barszczu, a uszek z grzybami nie wolno było mi jeść. Potem jadłam tylko uszka... Czerwony barszcz polubiłam mając chyba 20 lat... i mogłam zjeść tylko ten który przyrządzał
Zobacz więcej
Biszkopt makowy to świetna podstawa do wielu ciast świątecznych. Można go przełożyć zwykłym kremem lub przygotować wspaniały tort świąteczny np z masą makową. Ciasto przygotowuje się bez większych
Zobacz więcej
Bakaliowe blaty przełożone budyniowym kremem i brzoskwiniami, to pyszne połączenie, które jeszcze lepszego smaku nabiera podane ze schłodzonym, owocowym winem Monte Santi– ma piękny, intensywny kolor,
Zobacz więcej
Kora dębu Będąc na urlopie u rodziny, zostałam wykorzystana :) do upieczenia czegoś słodkiego:) Długo myślałam, co to by mogło być, aż trafiło na korę dębu. Dość pracochłonne ciasto, ale
Zobacz więcej
Zanim złożę Wam świąteczne życzenia, jeszcze kilka inspiracji, które mogą Wam się przydać. Często pytacie, co u nas podaje się na Święta. Jest kilka żelaznych punktów programu, wybieranych z listy,
Zobacz więcej
Kolejny makowy przepis świąteczny na naszym blogu :). Tym razem lekki biszkopt makowy bez mąki, przełożony masą orzechową. To smak dzieciństwa mojej mamy, która bardzo ucieszyła się że upiekłam
Zobacz więcej
Na przepis na to ciasto wpadłam całkiem przypadkiem, potem okazało się, że ten przepis był jedynie recepturą na ciasto "koropodobne" ale metodą po sznurku do kłębka dotarłam do najprawdziwszej kory.
Zobacz więcej
Kolejne ciasto z „wkładką”, bo tak nazywam placki, które znajdują się pomiędzy biszkoptem a kremem. Jasny biszkopt przełożony kremem budyniowym z makową wkładką. Przepis, który dostałam od Pani Eli
Zobacz więcej