kotlety mielone z grzybami

Składniki: 1/2kg mięsa mielonego, kilka grzybów lub pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, garść bułki tartej+ do obtoczenia, łyżka ziół prowansalskich, łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Zobacz więcej
Bardzo lubię tradycyjne mielone i przynajmniej 2 razy w miesiącu goszczą one na naszym stole. Robię zarówno wieprzowe, jak i mieszane wieprzowo-wołowe. Zdarzają się też typowe rumsztyki z samej Zobacz więcej
M. przyniósł kolejny koszyk grzybów. Chyba to już ostatni w tym roku. Miałam ochotę na tartę, ale jednak padło na staropolskie kotlety mielone grzybowe. Można je zrobić z jednego gatunku grzybów lub Zobacz więcej
, uznałam że taka ilość tłuszczu już wystarczy. Składniki: 400 g. mielonego mięsa z szynki wieprzowej 3-4 łyżki drobno posiekanych świeżych lub suszonych (namoczonych) grzybów leśnych 2 małe cebule Zobacz więcej
Mielone to klasyka polskiej kuchni, smaczne, szybkie i proste do zrobienia. Ich "zwyczajność" podkręciłam smacznym, prostym i równie szybkim do przygotowania sosem z leśnych grzybów, które suszyły się Zobacz więcej
MIELONE KOTLETY z MIĘSEM i LEŚNYMI GRZYBAMI - Tradycyjne potrawy inaczej... - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Tradycyjne potrawy inaczej... MIELONE KOTLETY z MIĘSEM i LEŚNYMI GRZYBAMI Zobacz więcej
Słodkie świętowanie się skończyło więc wracamy do dań obiadowych. Dziś na obiad polecam kotleciki mielone w sosie grzybowym (grzybki trzeba wcześniej zebrać i ususzyć ;) lub zaopatrzyć się w nie u Zobacz więcej
Chciałabym dziś napisać coś więcej. Ale jestem zajęta czymś innym, nie potrafię znaleźć miejsca w swoim umyśle. A tymczasem tworzę w kuchni nowe rzeczy. Dziś więc przedstawię Wam pomysł na obiad, aby Zobacz więcej
Dzisiaj na moim piecyku po raz pierwszy kotlety mielone, aby nie były takie zwykłe i przeciętne wzbogaciłam je o farsz z grzybów. Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem z innym farszem, wg. Zobacz więcej
Czytaj więcej » Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Jeden z naszych najlepszych tradycyjnych, polskich obiadów? Oczywiście kotlet mielony! Cudownie pachnący, soczysty, rumiany - dla jego wielbicieli pokusa nie do odparcia :) Poniżej zebrałam 10 Zobacz więcej
Jeszcze tylko dwa dni i zaczynam dłuuuuugi weekend :) Najpierw podróż nad morze z dziewczynami, a później grillowanie, leniuchowanie i zero zmartwień. Dzisiaj na obiad wybrałam z pojemnika kotlety Zobacz więcej
Miałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego Zobacz więcej
Kotlety z mięsa mielonego i z pieczarek. Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi. Wilgotne, soczyste, bardzo smaczne. Składniki na 10-12 kotletów: 0,5kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka Zobacz więcej
W moim regionie na podgrzybki mówi się „zajączki”. Przygotowałam prosty sos z zajączków, bez mąki, zabielany śmietaną. Świetnie smakuje z ziemniakami, ale też dobry jest z kaszą lub makaronem. Danie Zobacz więcej
W moim regionie na podgrzybki mówi się „zajączki”. Przygotowałam prosty sos z zajączków, bez mąki, zabielany śmietaną. Świetnie smakuje z ziemniakami, ale też dobry jest z kaszą lub makaronem. Danie Zobacz więcej
Składniki (4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 4 sztuki pieczywa pita sos tatarski (przepis poniżej) pomidorki koktajlowe sałata roszponka sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy Zobacz więcej
na kotlety; 200 g ugotowanej kaszy bulgur 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pół cebuli sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g Zobacz więcej
Eilan
Eilan Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oliwka w czekoladzie
Sos grzybowy

Sos grzybowy 1544

1
Przepis na ten sos znalazłam w książce "Kuchnia Polska. Przepisy stare i nowe" z 2005 roku. Sos wspaniale pachnie grzybami, doskonale nadaje się do placków ziemniaczanych, zrazów oraz do dań mięsnych. Zobacz więcej