Przepis na kotlety z portobello

Witam po dość sporej przerwie :) Muszę przyznać się, żeod publikowania przepisów odciągnęło mnie trochę lenistwa, trochę brak czasu i może.. hmm ..lekko motywacji to pisania kolejnych postów. Czas Zobacz więcej
Muza na wakacjach, a mnie omijają słowa i pomysły. Zatem szybki wstęp i niech zdjęcia przemówią za mnie Szerokie, płaskie, brązowe kapelusze pieczarek portobello kuszą możliwościami. Dumnie poniosą Zobacz więcej
Ha ! nie ma jak mięcho. U nas dzisiaj karkówka w sosie portobello. Dlaczego portobello ? ano dlatego, że do sosu użyłam pieczarek portobello. Wyszło pysznie. 500g schabu karkowego 1 cebula 250g Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Faszerowane grzyby Portobello

Faszerowane grzyby Portobello 6760

Dzisiaj pomysł na szybką przystawkę. Faszerowane grzyby Portobello. Są moim zdaniem smaczniejsze od zwykłych pieczarek, a dzięki swojej wielkości, łatwiejsze do faszerowania. Jeżeli podajemy je jako Zobacz więcej
Z dzisiejszego obiadu jestem dumna. Serio. Po pierwsze, inspiracja totalnie moja. Jeżeli ktoś coś takiego wymyślił... no cóż, na razie czuję się oryginalna :). Po drugie, fajnie wygląda, jeżeli będę Zobacz więcej
przemyslaw.ignaszewski
przemyslaw.ignaszewski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
VEGENERAT BIEGOWY
BURGER PORTOBELLO

BURGER PORTOBELLO 101

Wielkimi krokami zbliża się okres grillowy, stąd też moje zainteresowanie wszystkim co można wrzucić na rozgrzane pręty. Z racji natłoku zadań, nie mogę się zrelaksować doglądając warzyw, Zobacz więcej
Portobello, największa z pieczarek, coraz częściej gości na sklepowych półkach. Prawdziwy gigant, bo średnica kapelusza jednej pieczarki dochodzi do 12 cm. Ma wyjątkowo mięsisty, wyrazisty smak mięsa, Zobacz więcej
CZEŚĆ! Dzień dobry Kochani! Święta lada dzień, a ja nadal nie posprzątałam… koniecznie muszę to dziś zrobić. Jednak kiedy patrzę w stronę szafy to mam ochotę uciekać gdzie pieprz rośnie. Tyle Zobacz więcej
Pyszna alternatywa dla burgerów mięsnych - burgery grzybowe. Używamy do ich przygotowania pieczarek portobello, które są tak duże i mięsiste, że wystarczają do wypełnienia całej bułki. Jeśli ich nie Zobacz więcej
Wielkie kapelusze pieczarek Portobello zainspirowały mnie do zrobienia czegoś na kształt burgerów, w których spełniały by one rolę bułki. Robiąc jedzonko stwierdziłam, że nie ma sensu szaleć bo Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Pieczarki portobello

Pieczarki portobello 1681

Pieczarki portobello znalazły się w mojej kuchni całkiem przypadkiem. Szukając czegoś zupełnie innego, przypadkiem zauważyłam ich duże brązowe kapelusze. Ponieważ czasem robię zakupy kierując się Zobacz więcej
Vin
Vin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co tak pachnie?
Faszerowane Portobello

Faszerowane Portobello 1773

Znowu zostałam sama na weekend z młodszą córą,więc dzisiaj szybki wegański obiad dla 1 osoby (córcia od święta dostała słoiczek). Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, jednak bardzo smaczne – Zobacz więcej
Przychodzę do Was dzisiaj z kolejną propozycją na pyszny i zarazem bezmięsny obiad. W roli głównej kotlety z kalafiora w sosie ciemnym Łowicz z dodatkiem pieczarek. Jak dla mnie takie danie w pełni Zobacz więcej
Wegańskie zamienniki dań mięsnych cieszą się dużą popularnością. Niektórzy uważają to za hipokryzję, bo jak to mięsa nie jesz a upodabniasz swoje jedzenie do mięsnego? Uważam, że skoro żadne zwierzę Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Nadziewane portobello

Nadziewane portobello 1748

O włoskich grzybach pisałam już przy okazji innego postu. Teraz chcę dodać jedynie to, że świetnie nadają się one do faszerowania i zapiekania. Stąd tez mój dzisiejszy przepis, na nadziewane i Zobacz więcej
Ostatnio często na naszym stole gości dorsz. Bardzo mi smakuje, szczególnie jego najbardziej mięsista część bez ości, polędwica. Z racji tego, że tym tygodniu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Zobacz więcej
ZIOLKOWKUCHNI
ZIOLKOWKUCHNI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ZIÓŁKO W KUCHNI
Nadziewane Portobello

Nadziewane Portobello 895

Nie wiem czy mieliście okazję kiedyś smakować grzybków Portobello, bo ja od pierwszego razu się w nich zakochałam. Przypominają mi grzyby leśne - ich smak jest dużo bardziej intensywny niż pieczarki. Zobacz więcej
Marius Vakovičius
Marius Vakovičius Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W SMAK
Portobello faszerowane

Portobello faszerowane 1336

Pieczarki portobello pochodzą z Ameryki. Są większe od pieczarek europejskich - ich kapelusze mogą mieć średnicę nawet kilkunastu centymetrów. Podobnie jak inne pieczarki, zawierają sporo Zobacz więcej
miskawkuchni
miskawkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miśka W Kuchni
Nadziewane grzyby portobello

Nadziewane grzyby portobello 2731

Siemka! :) Jedliście takie grzybki? To Portobello, bardzo popularne grzyby w USA. U nas też można je dostać, wyglądają jak większe i ciemniejsze pieczarki. W smaku też są podobne do pieczarek, ale Zobacz więcej