kozi broda grzyb

sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się na niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1086

1
(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5783

1
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, Zobacz więcej
) sierpnia(11) września(14) Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomido... Mocno czekoladowe ciasto. Brownie ze śliwkami Powidła z pijanych mirabelek Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie Zobacz więcej
słodkości - cudowna witryna jednego ze sklepów/ cukierni przy ulicy 3 maja w Rzeszowie. Patrzysz i nie wiesz, o jakiego pawia chodziło autorowi... Nasza pierwsza kolacja na wyjeździe. Po całym dniu w Zobacz więcej
zbierano twardzioszek czosnaczek rosnący w czarcich kręgach i używano jako przyprawę. Zakwaszano nawet mleczaja wełniankę mocząc i obgotowując kilkakrotnie w wodzie. Wiosną poszukiwano smardzów i Zobacz więcej
się z pysznym, głęboko czekoladowym smakołykiem (hej, nie mówimy o grzybach, jak coś...). Smakołyk ten raczej do najzdrows... jar of hearts 235 - Pierwsze oznaki zimy. Pierwsze w tym roku Zobacz więcej
moim ulubionym smakiem świąt są pierogi z kapustą i grzybami. Robimy w domu najlepsze pierogi! Moja mama robi najsmaczniejszy farsz. Szkoda tylko, że możemy zjeść je dopiero jutro. Czekają w Zobacz więcej
owsiane... Cosily white kitchen 177 Ukryte pod kukurydzianą - Jabłka z cynamonem i żurawiną zapiekane pod miodową kaszą kukurydzianąDziś znów tylko wizyta u ortodonty, więc mogę sobie pozwolić na Zobacz więcej
problemi a noi povere matte che fotografiamo i pi... 25 minut temu NRK - siste: nyheter Eldre kvinne krasjet med 5 biler - En kvinne i 80-årene krasjet med fem biler og kjørte inn i et Zobacz więcej
- *Składniki jakich będziesz potrzebować:* - 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry - 1 łyżeczka kminu - 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu - ... 8 miesięcy temu Myszki in cucina Tricittà Zobacz więcej
AFFANNATI Piccolo guazzetto di anitra e lenticchie, molto aromatico - Di IsolinaSo benissimo che a qualcuno questo trattamento dell'anitra farà vedere i sorci verdi, ma anche qui trattasi di far di Zobacz więcej