kozi broda grzyb

{{headerMessage}}
sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się na niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 477

0
{{headerMessage}}
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 311

1
{{headerMessage}}
Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1091

1
{{headerMessage}}
(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5800

1
{{headerMessage}}
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przypomina naturalną morską gąbkę. Niektóre owocniki ważą podobno nawet do 6 kg, ale największy, jaki ja miałam przyjemność znaleźć, miał niespełna 2,5 kg. Jego obróbka jest łatwa i przyjemna, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przetwory. Na zimę. Pyszna papryka marynowana Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka Prawdziwe knedle ze śliwkami Gruszki marynowane w occie według Zochy Gołąbki oszukańce Surówka z czerwonej Zobacz więcej
Retro Food Design
Retro Food Design Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Retro Food Design
Słodki wschód

Słodki wschód 222

0
{{headerMessage}}
słodkości - cudowna witryna jednego ze sklepów/ cukierni przy ulicy 3 maja w Rzeszowie. Patrzysz i nie wiesz, o jakiego pawia chodziło autorowi... Nasza pierwsza kolacja na wyjeździe. Po całym dniu w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeszcze w postaci kulistej liczą się za przysmaki (…). Najczęściej bywa marynowany sposobem następującym: ogotowane w wodzie słonej i na rozpiętem płótnie osuszone, układają w słoju i nalewają tęgim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... Feed Me Better Wegetariańska fasolka po bretońsku. - Dzisiaj mam dla Was kolejny post z wykorzystaniem Newelli, o której już Wam pisałam. Fasolki po bretońsku nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Zobacz więcej
WiktoriaB
WiktoriaB Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poplątanie z pomieszaniem
Smak świąt.

Smak świąt. 261

0
{{headerMessage}}
do zrobienia. Między sprzątaniem, a pieczeniem ciast trzeba jeszcze prezenty zapakować i ostatnie zakupy zrobić. A n... U Karmel-itki. KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. - Całą sobą czuję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Ciasto ze śliwką - Cześć :)Jestem, żyję, śniadaniuję i rozkoszuję się resztką wakacji :)Śniadanie od kilku dni jem takie samo: Czekoladowe placki z mąki kokosowej, płatków o... Życia się nie Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Surówka z pora

Surówka z pora 2460

1
{{headerMessage}}
z indyka - Bardzo lubię filety z piersi indyka. To mięso jest bardzo smaczne i zdrowe! Czasami robię z filetów kotlety, czasami smażę je saute. Dziś jednak chciałbym ... 1 tydzień temu Czar kuchni i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
p... 1 tydzień temu Gotujący facet Roladki z indyka - Bardzo lubię filety z piersi indyka. To mięso jest bardzo smaczne i zdrowe! Czasami robię z filetów kotlety, czasami smażę je saute. Dziś jednak Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Prince [*][*][*]

Prince [*][*][*] 262

0
{{headerMessage}}
faszerowane pieczarkami wg Siostry Anastazji - Przepis pochodzi z WIELKIEJ KSIĘGII SPECJAŁÓW SIOSTRY ANASTAZJI .Przepis podaję w oryginale ,w nawiasach moje delikatne zmiany Bardzo smaczne Zobacz więcej