Przepis na kozia broda - grzyb

domeknachabrowej
domeknachabrowej Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domek na Chabrowej
Flaczki z koziej brody

Flaczki z koziej brody 5234

Dzień dobry! Dziś będzie o niezwykłym grzybie, pierwszy raz miałam okazję go zobaczyć na własne oczy i ugotować. Chodzi o kozią brodę znaną również pod nazwą siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty. Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 719

Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża, Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 7203

Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka. Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy to najładniejsza nazwa tego grzyba (Sparassis crispa). Kaś nazywa go, też słusznie, szmaciak gałęzisty, a babcia Potwora zawartość naszego koszyka określiła jako kozią brodę. Mimo to Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Grzyby Portobello z kozim serem

Grzyby Portobello z kozim serem 1264

Prosta przystawka. Dla miłośników pieczarek idealna. Użyłam miękkiego serka koziego - roladki. Sądzę, że każdy ser o wyrazistym smaku się sprawdzi. Podawać ciepłe. składniki - 4 porcje 4 grzyby Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 1307

Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba. Składniki Zalewa: 1250 ml wody 200 ml octu 10 % 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej 4 płaskie łyżki cukru Do każdego słoiczka 0,5 l: Zobacz więcej
Smakoszy szlachetnych grzybów przekonywać nie będziemy, a ciekawych zachęcamy.W Polsce pod ochroną, ale że blisko granicy mieszkamy... Składniki 400 g świeżych grzybów masło klarowane sól pieprz 4 Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy to grzyb który jest najsmaczniejszy jaki jadłam oprócz borowików oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Podpłomyki z grzybami

Podpłomyki z grzybami 63

Wróciliśmy z grzybobrania z pełnymi koszykami, bo jak wszyscy wiecie, grzybów w tym roku nie brakuje. Jest ich bardzo dużo wszędzie. Byłam w lasach w okolicach Międzyborza, a także gdzieś pod Płockiem Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Podpłomyki z grzybami

Podpłomyki z grzybami 17

Wróciliśmy z grzybobrania z pełnymi koszykami, bo jak wszyscy wiecie, grzybów w tym roku nie brakuje. Byłam w lasach w okolicach Międzyborza, a także gdzieś pod Płockiem i grzybów było całe mnóstwo. Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1106

Kurki pachną lasem, a ich smak przywodzi mi dzieciństwo. Razem z Mamą jeździłyśmy do lasu na grzyby, a gdy zaczynał się sezon na kurki, to przez kilka godzin potrafiłyśmy przeczesywać młode iglaste Zobacz więcej
Bajecznie proste, a w smaku...wyborne. Uwielbiamy grzyby i, jak co roku, mnóstwo ich zbieramy. Suszymy, słoikujemy i mrozimy. Tutaj w połączeniu ze schabem (można użyć też karkówki) i kozim serem Zobacz więcej
sierpień 02, 2013 Może wam się wydawać, że znacie smak tej kanapki, ale uwierzcie mi, nie do końca. Dodatek startej skórki cytryny do grzybów dużo zmienia. Pamiętam zaskoczenie po pierwszym gryzie, Zobacz więcej
Ostatnio, co prawda opętał mnie dyniowy szał, ale mimo wszystko spożywamy też inne dania niż te, zawierające dynie. Dziś zatem mam dla Was przepis, który jest kwintesencją jesiennych smaków. Zamknęłam Zobacz więcej