kozią brodę

{{headerMessage}}
Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 477

0
{{headerMessage}}
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Smakoszy szlachetnych grzybów przekonywać nie będziemy, a ciekawych zachęcamy.W Polsce pod ochroną, ale że blisko granicy mieszkamy... Składniki 400 g świeżych grzybów masło klarowane sól pieprz 4 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się na niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 311

1
{{headerMessage}}
Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować. W garnku Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1091

1
{{headerMessage}}
(poza Wielkopolską nazywa się je kaniami), potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5800

1
{{headerMessage}}
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oj, ostatnio zaroiło się od takich ciast na blogach, zaroiło;) I słusznie! Ale tylko u mnie jest ciasto bez jajek:D Za podstawę wypieku z malinami oczywiście użyłam mojego rewelacyjnego ciasta bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wielką ciabattę w sklepie osiedlowym, do tego dodatki, co mi w ręce wpadnie, ciabattę podgrzewamy w piekarniku, jakiś sos i molto bueno, czy jak to się po włosku mówi. kanapka, 1 porcja1 duża Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W dawnych czasach, broda u mężczyzny, była oznaką statusu społecznego i mądrości. Zwłaszcza taka zadbana i wypielęgnowana. Obecnie, jest ona, po prostu modna. Mówi się nawet, że broda to jeden z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnim czasem miałem okazję gościć w restauracji " Madam" w pięknym mieście Nysa. Wcześniejsza nazwa lokalu to Bistro pod aniołami. Każdy kto oglądał program widział jak to miejsce wcześniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bezglutenowy makaron z bobem, boczkiem i serkiem kozim fot. D.Szymborska Blogi kulinarne przypominają sklepy, przed świętami Bożego Narodzenia – na wystawach Mikołaje, na blogach – jak upiec Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
trasa promuje najnowszą płytę, więc się nie dziwię. Zachwyciła mnie różnorakość - od facecika z brodą, w cekinowych spodenkach i różowych rajtuzach, zachęcającego publiczność do "warm up", po sam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Delikatnie formujemy jajka w wodzie, a gdy białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne, przekładamy jajka cedzakiem na papier. Jajka oprószamy pieprzem. 11. Rozkrojone bułki grillujemy na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
#Smaki Grecji Na dobry początek dnia warto zjeść porcję energetyzującego śniadania, np. w stylu greckim. Gęsty grecki jogurt z dodatkiem świeżych owoców, ozdobiony garścią pokrojonych orzechów i Zobacz więcej