koźlak

Puszysty omlet z ziołowymi dodatkami – krwawnikiem i pietruszką jest podstawą dania, któremu jednak smak nadaje wątróbka. Całość ma korzenny smak wątróbki i gałki muszkatołowej, który dobrze pasuje do Zobacz więcej
justa_kitchen
justa_kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
justa kitchen
pasta bolognese z koźlakiem

pasta bolognese z koźlakiem 65

Piwoszem absolutnie nie jestem. Ale kaktus jest. A ja gotuję. Całkiem nieźle. I tworzymy wybuchową mieszankę. Eksplozje aromatów, smaków i połączeń. Bardziej i mniej klasycznych. Dziś bardziej. Koźlak Zobacz więcej
Idąc z duchem czasu, pędząc za marzeniami, goniąc za nieznanym wszyscy pokochaliśmy dania, których zrobienie zajmuje nam chwilę, zaledwie kilka minut, by jak najmniej czasu spędzić "przy garnkach". Zobacz więcej
Chyba każdy zna kultowe zestawienie szarlotka z gałką lodów waniliowych i aromatyczną, mocną kawą :). Żelazna pozycja w menu większości kawiarni i restauracji. Bazując na podobnym zestawieniu zabieram Zobacz więcej
Planując lekki obiad bądź kolację często biorę pod uwagę krewetki. Tym razem miałam szczęście, że wszyscy zaproszeni lubią ostre potrawy. Mogłam zatem trochę poszaleć w kuchni :) Szykujcie się na Zobacz więcej
Tysiące pasji i uspokojeń Kotlet schabowy + sos z kożlaków sobota, 20 sierpnia 2011, lutka40 Zobacz więcej
W lesie szaleństwo grzybowe trwa. Choć sucho, oj sucho… Ostatnio nazbieraliśmy z mężem kosz koźlaków, a że są bardzo przyjemne w smaku i mają super aromat przyrządziłam taką oto zupkę! Zbieraliśmy Zobacz więcej
Podróż na Mazury ukazała dar jaki posiada mój chłopak. Mianowicie jest to sokoli wzrok oraz szczęście w znajdowaniu grzybów. Niestety wakacje na Mazurach były zbyt krótkie, by poświęcić się całościowo Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magia w kuchni
Rozłąka

Rozłąka 260

poniedziałek, 23 czerwca 2014 To danie jest u nas w domu już od jakiegoś czasu i za każdym razem gdy je przygotowujemy zachwycamy się smakiem i mięciutkim mięsem w aromatycznym sosie. Przepis pochodzi Zobacz więcej
Wczoraj pojawiły się w moim domu świeże, zbierane wczoraj rano grzyby. Kilka ogromnych kapeluszy koźlaków, dwa duże prawdziwki, kilka podgrzybków, małych kurek, w sam raz na pyszną zupę grzybową :) Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Koźlarze czyli babka i krewni

Koźlarze czyli babka i krewni 297

Koźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają. Zwykły grzybiarz widzi po prostu koźlarze brązowe, w Zobacz więcej
Kasza jaglana z bananem i khaki, Podana z lnianą chałwą orzechową i syropem klonowym Jak przystało na studenta przed wyjazdem do domu - wyjadanie ostatnich resztek, bo dziś po miesiącu rozłąki wybywam Zobacz więcej
Składniki: 1 kg grzyby koźlarze czerwone, 1 łyżka masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3/4 łyżeczki vegeta, 3 szklanki woda, 1 kubek śmietana, 1 łyżka mąka Zobacz więcej
Dziś zabieram moich czytelników w kolejną podróż po Węgrzech. Powłóczyliśmy się troszkę po tym malowniczym i gościnnym kraju. Wizytę u Madziarów zaczęliśmy od miasteczka, które zatrzymało się w Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Marynowane koźlarze

Marynowane koźlarze 218

Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Røa to część mieszkalna Ullern – jednej z dzielnic Oslo. Nieopodal tamtejszej stacji metra stoi sobie niepozorna budka, która tak naprawdę w czasach swojej świetności służyła za… sterówkę norweskej Zobacz więcej
Jak wiecie moje przepisy opierają się zdrowych składnikach i co ważne NIE ZAWIERAJĄ CUKRU. Przy współpracy z durszlak.plrozpoczęliśmy akcję kulinarną link, która ma za zadanie w jednym miejscu Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Od góry od lewej: bycze jądra z boczniakami, sieja, łosoś, krokiety i szef kuchni z Sueno i ja fot. D.Szymborska Dziś odwiedziłyśmy 4 z 15 barów, restauracji, które biorą udział w konkursie na Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Koźlarz  pomarańczowożółty

Koźlarz pomarańczowożółty 524

Koźlarze o czerwonych kapeluszach to po podlasku kraśniaki. Ta nazwa obejmuje właściwie dwa gatunki czyli Koźlarza pomarańczowożółtego Leccinum versipelle i koźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum. Zobacz więcej