koźlak

{{headerMessage}}
Piwoszem absolutnie nie jestem. Ale kaktus jest. A ja gotuję. Całkiem nieźle. I tworzymy wybuchową mieszankę. Eksplozje aromatów, smaków i połączeń. Bardziej i mniej klasycznych. Dziś bardziej. Koźlak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W lesie szaleństwo grzybowe trwa. Choć sucho, oj sucho… Ostatnio nazbieraliśmy z mężem kosz koźlaków, a że są bardzo przyjemne w smaku i mają super aromat przyrządziłam taką oto zupkę! Zbieraliśmy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wczoraj pojawiły się w moim domu świeże, zbierane wczoraj rano grzyby. Kilka ogromnych kapeluszy koźlaków, dwa duże prawdziwki, kilka podgrzybków, małych kurek, w sam raz na pyszną zupę grzybową :) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
też potrafię znaleźć grzyba, jednak A. pokazał się z jak najlepszej strony i wszystkie te skarby na zdjęciu poniżej znalazł. Nie pozostało mi nic innego jak je oczyścić i przygotować dla bohatera Zobacz więcej
{{headerMessage}}
krewetek tygrysich na osobę - ser typu Cheddar Mature (może być inny twardy ser długodojrzewający) - świeży szpinak - świeży jarmuż - pęczek natki pietruszki - piwo typu Koźlak (po 1 piwie na osobę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
konsystencji i mocniejszego smaku. Odpowiednio dobrane piwo natomiastpodkreśla smak wołowiny. Połączenie tej przystawki z piwem typu Koźlak wydało mi się wręcz oczywiste. Piwo to bowiem świetnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerala Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Puszysty omlet z ziołowymi dodatkami – krwawnikiem i pietruszką jest podstawą dania, któremu jednak smak nadaje wątróbka. Całość ma korzenny smak wątróbki i gałki muszkatołowej, który dobrze pasuje do Zobacz więcej
julu$
julu$ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sprinkle! sprinkle!
198. dary lasu

198. dary lasu 69

1
{{headerMessage}}
Ledwo weszłam w las, a tu... borowik! A potem następny i kolejny... Łącznie 8 sztuk. Chyba pierwszy raz takie obfite zbiory tych szlachetnych grzybów poczyniłam. Oprócz tego dwa koźlaki, kosz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubicie kozaki, inaczej zwane koźlakami? Kozaki prezentują się znakomicie, ale nam za bardzo nie smakują. Przygotowujemy je jedynie jako kozaki duszone w śmietanie lub jogurcie greckim. Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
KUKBUKOWE BERRY BREW

KUKBUKOWE BERRY BREW 35

0
{{headerMessage}}
ml soku z cytryny * 1 łyżka cukru pudru (w oryg. cukru cytrynowego) * 50 ml piwa koźlak * plaster cytryny * kilka listków mięty PRZYGOTOWANIE: Do blendera wlewamy wódkę, sok z czarnej porzeczki i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Obiad z piekarnika, zapieczony i smakowity. I z moimi ulubionymi kraśniakami czyli koźlarzami pomarańczowożółtymi. Lubię je bo są piękne i bardzo rzadko mają lokatorów. Do tego zwykle rosną po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym razem wariacja na temat chleba piwno-cebulowego. Wprowadzone zmiany: - zakwas 3 fazowy, - piwo ciemne koźlak, - po wymieszaniu składników ciasto wyrastało przez noc przykryte folią spożywczą, - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
skip to main | skip to sidebar Grzybowa mini lasagne. Grzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki po oczyszczeniu i obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, czy nie chińskie ;) A zieleń lasu i kilkugodzinny spacer pomiędzy jałowcami i świerkami koi zmysły "mieszczucha" :) Zatem w sobotę udaliśmy się na grzyby, uzbieraliśmy kilka wiaderek grzybowego Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gzik i pyry
Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi 316

1
{{headerMessage}}
Tarta z grzybami leśnymi Składniki: Ciasto na tartę: 340 g mąki pszennej (2 szklanki) 200g masła 2 żółtka szczypta soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Farsz: 500 g grzybów (np. podgrzybki, kurki, Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Spaghetti mare e monti

Spaghetti mare e monti 94

0
{{headerMessage}}
Składniki (na 4 osoby): - 500 g spaghetti - 300 g świeżych grzybów (prawdziwków, podgrzybków, koźlaków) albo około 200 g suszonych- wcześniej namoczonych - 500 g pomidorów bez skóry z puszki - pęczek Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Risotto z grzybami

Risotto z grzybami 79

0
{{headerMessage}}
Przepyszne i aromatyczne risotto z grzybami leśnymi. Przepis Roberta Makłowicza. Składniki: 300 g krótkoziarnistego ryżu na risotto 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 1 cebula 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Grzyby rosną o tej porze roku w lesie, tuż nieopodal mojej Chaty nad Bardzo Głęboką Szczeliną. Dynie rozpierają się na grządce pod płotem. Postanowiłam zrobić z nich jedno jesienne danie… Sami Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozowakuchnia
Kapusta postna

Kapusta postna 287

0
{{headerMessage}}
morska do smaku ROYAL BRAND Kapusta postna - PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby moje sama suszyłam je są to podgrzybki koźlaki prawdziwki wrzuciłam do rondla i zalałam gorącą wodą, przykryłam talerzem i Zobacz więcej