Przepis na koźlarz

Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Koźlarz  pomarańczowożółty

Koźlarz pomarańczowożółty 842

Koźlarze o czerwonych kapeluszach to po podlasku kraśniaki. Ta nazwa obejmuje właściwie dwa gatunki czyli Koźlarza pomarańczowożółtego Leccinum versipelle i koźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum. Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Koźlarz czerwony

Grzyby gatunkami. Koźlarz czerwony 1113

Koźlarz, kozak czerwony Leccinum Aurantiacum to piękny przedstawiciel rodzaju koźlarzy. To smaczny grzyb jadalny i bezpieczny bo nie do pomylenia z żadnym gatunkiem grzyba niejadalnego. Najczęściej Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Koźlarze czyli babka i krewni

Koźlarze czyli babka i krewni 501

Koźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają. Zwykły grzybiarz widzi po prostu koźlarze brązowe, w Zobacz więcej
Zajek
Zajek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Schudnac.EU
Pijane koźlarze

Pijane koźlarze 237

Składniki: - 5 szt koźlarzy (ja użyłem mrożonych) - czerwona cebula - natka pietruszki - paczka ryżu Przyprawy: - kurkuma - biały pieprz - sól - czerwone wino Jako, że mamy jesień to grzyby powinny Zobacz więcej
Składniki: 1 kg grzyby koźlarze czerwone, 1 łyżka masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3/4 łyżeczki vegeta, 3 szklanki woda, 1 kubek śmietana, 1 łyżka mąka Zobacz więcej
Miałem dziś zaledwie godzinę na przygotowanie obiadu, zjedzenie go i krótki odpoczynek pomiędzy jednym, a drugim zajęciem. Zastanawiałem się co zrobić i po drodze do domu wpadłem do rzeźnika. Zza lady Zobacz więcej
Składniki: 1 sztuka kabaczek, 5 sztuk ziemniaki, 1 sztuka jajka, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, - w opisie sos z koźlarzy Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Marynowane koźlarze

Marynowane koźlarze 288

Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Kiszone rydze

Kiszone rydze 9152

Około 120 tysięcy grzybów zostało opisanych i sklasyfikowanych, jednak tych, które nadają się do tego, by przygotować z nich jedzenie jest około 1800. Już starożytni Rzymianie doskonale znali się na Zobacz więcej
hedoniacake
hedoniacake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hedoniacake
Grzyby las 5 rano

Grzyby las 5 rano 140

Grzyby las 5 rano Właśnie ruszam, o świcie będę już w lesie. To pierwsza wyprawa w tym roku, uwielbiam zbieranie grzybów, taka atawistyczna pasja. To jadę ;-) A tutaj kilka zdjęć moich okazów z Zobacz więcej
Jesień to moja ulubiona kulinarnie pora roku: śliwki, pomidory, papryki i oczywiście grzyby. Jeśli jest się jak jak człowiekiem lasu, wyprawa na grzyby nie powinna stanowić problemu jest jednak kilka Zobacz więcej
Jesień tego roku obfituje w dary lasu, jakimi są grzyby. Wielu z nas już zapełniło swe spiżarnie przetworami z nich, także na co dzień coraz częściej goszczą u nas dania z dodatkiem grzybów leśnych, Zobacz więcej
Grzybobrania- zdecydowanie lubię:) Ewidentnie wyzwala się we mnie instynkt łowcy (albo raczej zbieracza:) ) gdy biegam po lesie w kaloszach, z koszykiem i poluję na te wszystkie cudowne grzyby:) W tym Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Bardzo zakochana !

Bardzo zakochana !  76

Grzybnięci znajomi z południa Polski od jakiegoś czasu piszą o swoich grzybowych znaleziskach, nieco dziwnych jak na tę porę roku. Zbierają już ponoć poćce, maślaki, koźlarze i borowiki sosnowe. Nie Zobacz więcej
Obiad z piekarnika, zapieczony i smakowity. I z moimi ulubionymi kraśniakami czyli koźlarzami pomarańczowożółtymi. Lubię je bo są piękne i bardzo rzadko mają lokatorów. Do tego zwykle rosną po Zobacz więcej
Ania: Niezbyt lubię zbieranie grzybów, jeśli ich nie ma. To znaczy może są, ale się ukrywają. A ja cierpliwości mam mało. Ale miałam ostatnio szczęście, dopadłam na polanie całą rodzinkę czerwonych Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Na grzyby czas.

Na grzyby czas. 97

Mam znakomitą wiadomość dla grzybiarzy. Jest pierwszy zwiastun. Pojawił się na naszym trawniku spontanicznie i niespodziewanie o świcie. Jak to grzyb po deszczu. Jest koźlarzem. A właściwie jego Zobacz więcej
Witam Kochani. Dzisiaj czas na grzybowe proste danie, praktycznie darmowe. Pod nosem w ogrodzie przy różaneczniku pomiędzy brzozami wyrósł Koźlarz prawie półkilogramowy, zwany częściej Stojakiem. Zobacz więcej
Szukałam sposobu na podanie grzybów, nie lubię jednak potraw zbyt przez nie zdominowanych, lubię je bardziej jako dodatek. Tak wpadłam na pomysł zrobienia prostą zapiekankę z ziemniaków i leśnych Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Ale kozak!

Ale kozak! 709

Ale kozak! 26 środa wrz 2012 Autor: Kasia, w kategorii: dania główne Koźlarz, znany jako kozak, pochodzi z rodziny borowikowatych. Bardzo dobrze się czuje w towarzystwie makaronu, oprószony Zobacz więcej