koźlarz

Zajek
Zajek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Schudnac.EU
Pijane koźlarze

Pijane koźlarze 161

0
Składniki: - 5 szt koźlarzy (ja użyłem mrożonych) - czerwona cebula - natka pietruszki - paczka ryżu Przyprawy: - kurkuma - biały pieprz - sól - czerwone wino Jako, że mamy jesień to grzyby powinny Zobacz więcej
Koźlarze o czerwonych kapeluszach to po podlasku kraśniaki. Ta nazwa obejmuje właściwie dwa gatunki czyli Koźlarza pomarańczowożółtego Leccinum versipelle i koźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum. Zobacz więcej
Składniki: 1 kg grzyby koźlarze czerwone, 1 łyżka masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3/4 łyżeczki vegeta, 3 szklanki woda, 1 kubek śmietana, 1 łyżka mąka Zobacz więcej
Koźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają. Zwykły grzybiarz widzi po prostu koźlarze brązowe, w Zobacz więcej
Składniki: 1 sztuka kabaczek, 5 sztuk ziemniaki, 1 sztuka jajka, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, - w opisie sos z koźlarzy Zobacz więcej
przygotować, by nie było zbyt tradycyjnie i przewidywalnie. Wyciągnąłem ryż arborio i robimy risotto. Czego użyłem? -250 gram ryżu -suszone koźlarze -szklanka wermutu -200 ml wrzątku -czerwona cebula Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Szukałam sposobu na podanie grzybów, nie lubię jednak potraw zbyt przez nie zdominowanych, lubię je bardziej jako dodatek. Tak wpadłam na pomysł zrobienia prostą zapiekankę z ziemniaków i leśnych Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Na grzyby czas.

Na grzyby czas. 88

0
Mam znakomitą wiadomość dla grzybiarzy. Jest pierwszy zwiastun. Pojawił się na naszym trawniku spontanicznie i niespodziewanie o świcie. Jak to grzyb po deszczu. Jest koźlarzem. A właściwie jego Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Ale kozak!

Ale kozak! 461

0
Ale kozak! 26 środa wrz 2012 Autor: Kasia, w kategorii: dania główne Koźlarz, znany jako kozak, pochodzi z rodziny borowikowatych. Bardzo dobrze się czuje w towarzystwie makaronu, oprószony Zobacz więcej
hedoniacake
hedoniacake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
hedoniacake
Grzyby las 5 rano

Grzyby las 5 rano 133

0
. Zawsze sobie obiecuje, że tym razem to już na pewno nie będę zbierała małych maślaków i jak to się kończy, zawsze mam pół koszyka tych maluchów. Tym razem nie było lepiej. Borowik Koźlarz Koźlarz Zobacz więcej
Obiad z piekarnika, zapieczony i smakowity. I z moimi ulubionymi kraśniakami czyli koźlarzami pomarańczowożółtymi. Lubię je bo są piękne i bardzo rzadko mają lokatorów. Do tego zwykle rosną po Zobacz więcej
Dziś coś bardzo prostego a zarazem smacznego czyli sezonowa jajecznica bo z leśnymi grzybami. Właściwie sezon na świeże grzyby już dobiega powoli końca więc wykorzystujmy je póki jeszcze są. Zobacz więcej
/kiełbasa/koźlarze/werbena/orzechy laskowe. 3. Sandacz/kiszona kapusta/omlet tamago/siemię lniane. 4. Bita śmietana z tonką/ogórek/winogrona/migdały. Wszystkie dania okazały się strzałem w dziesiątkę Zobacz więcej
Jestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :) Zobacz więcej
. Wrzuć pokrojone niedbale pietruszki i smaż około 10 minut. Dodaj 1,25 l wody lub bulionu warzywnego, wodę z grzybów, grzyby, czosnek pokrojony w plasterki i gotuj na wolnym ogniu około 50 minut. Zobacz więcej
i udało mi się zamrozić całkiem sporo borowików( jak mrozić grzyby leśne). A dzisiaj dzielę się jeszcze sosem grzybowo- śmietanowym z mieszanymi leśnymi grzybami czyli podgrzybkami, koźlarzami i Zobacz więcej
Najłatwiejszy sposób na kosz grzybów z lasu. Smacznego :) Duszone grzyby leśne z ziemniaczkami (3-4 porcje) 500 g mieszanki grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, koźlarze itp) 3 łyżki oleju 2 cebule Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Bardzo zakochana !

Bardzo zakochana !  75

0
Grzybnięci znajomi z południa Polski od jakiegoś czasu piszą o swoich grzybowych znaleziskach, nieco dziwnych jak na tę porę roku. Zbierają już ponoć poćce, maślaki, koźlarze i borowiki sosnowe. Nie Zobacz więcej
WerkaM
WerkaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zdrowsze Smaki
Lekkie wigilijne kapusty

Lekkie wigilijne kapusty 49

0
~ dwa tradycyjne dodatki do świątecznego obiadu, w wersji „lżejszej”, bo bez dodatku tłuszczu - 60g suszonych grzybów (u mnie pieczarki i koźlarze) - 2 cebule, ugotowane na parze (ok. 25 min.) - sól, Zobacz więcej