koźlina

kimek
kimek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Indii
Korma z koźliny (Mutton Korma)

Korma z koźliny (Mutton Korma) 196

0
{{headerMessage}}
intensywnie doprawionych bogatych kremowych daniach. Duszone powoli w niskiej temperaturze mięso (tradycyjnie używana była jagnięcina lub koźlina) staje się niezwykle miękkie, przechodząc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Udziec kozi, pęczek tymianku, 2,5 główki czosnku, sól, pieprz w ziarnach, sok z cytryny, oliwa z oliwy – około 0,5 l, Przepis dostałam od Marcina Safiańczuka szefa kuchni z restauracji Santorini. Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niedziela we dwoje nie zdarza nam się zbyt często. Kiedy już się zdarzy, planujemy ją wykorzystując każdą godzinę. Zawsze wybieramy się gdzieś na długi spacer, czytamy książki, prowadzimy długie Zobacz więcej
freddie
freddie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
freddie cooks
królik w śmietanie

królik w śmietanie 4781

0
{{headerMessage}}
Ludzie często reagują ze zdziwieniem, gdy mówię, że na kolację jadłam królika/kaczkę/gęś/baraninę/koźlinę. Jak długo można się ograniczać do kurczaka i wieprzowiny? Coraz częściej w sklepach można Zobacz więcej
pinkcake
pinkcake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
trochę inna cukiernia
Muuuuffinki łaciate

Muuuuffinki łaciate 113

0
{{headerMessage}}
i po co te jaja?). Moja Córcia uznała ciasto za bardzo smaczne (ja również) i z dumą jadła "obce" ciasto:) Dziękujemy! Ale to mi przypomniało, że mam jeszcze zaległe muffinki zebrowate, a właściwie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhnipochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ziemniaków, kapusty, grzybów, mleka i jego przetworów. Mięsa jadano niewiele, była to wołowina, baranina, koźlina i konina, rzadziej wieprzowina. Sposób przygotowania potraw był bardzo prosty, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
promienie słońca. Miasteczka i wsie. Stada kóz. Drzewa figowe. Sery i jogurt dobre jak każdy nowy dzień. Oliwki najlepsze na świecie. Kobiety zamężne ubrane w czerń. Klasztory i cerkwie pełne światła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Serbska pljeskavica Bałkańskich klimatów ciąg dalszy. Tym razem przygotowałem „serbskie hamburgery”, czyli pljeskavicę. Standardowy przepis na pljeskavice to mieszanka różnych mięs mielonych / Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Danie przyrządzane z ziemniaków zwaneDum Aloowywodzi się z terenów Kaszmiru, historycznej krainy, gdzie od wieków mieszały się obyczaje i tradycje zamieszkujących tam wyznawców islamu, hinduizmu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, położonej u podnóża potężnych Himalajów. Mięso, najczęściej baranina lub koźlina najpierw gotowane jest do miękkości w wodzie z przyprawami, a następnie dodawane wraz z powstałym bulionem do ryżu, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Menu na Trzech Króli

Menu na Trzech Króli 159

0
{{headerMessage}}
w potrawce i szarlotkę. Święta bez kulinarnej tradycji, jak Święta Zmarłych czy Boże Ciało, aż się proszą, żeby ją wymyśleć(…). Co mogli jeść Trzej Królowie. Na podstawie Starego i Nowego Testamentu Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Indii
Rogan Josh

Rogan Josh 224

0
{{headerMessage}}
Rogan Josh to słynne danie kuchni Kaszmiru, górskiej krainy położonej na północy Indii. Wykorzystująca jagnięcinę lub koźlinę potrawa inspirowana była kuchnią perską, a jej pochodzenie wywodzi się z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, z których jedną kroi się grubo i tylko lekko obsmaża aż się zeszkli, a drugą drobno sieka i karmelizuje. Poza cebulą danie zawiera jakieś mięso, zazwyczaj kurczaka (Murgh Dopiaza), jagnięcinę (Gosht Zobacz więcej
{{headerMessage}}
charakterystyczny żywoczerwony kolor dzięki użyciu dużej ilości suszonych papryczek chili. Drukuj/Print Czerwone curry z Radżastanu (Laal Maas) Składniki/Ingredients: 1 kg baraniny/koźliny 18-20 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyżywienia była kapusta , ziemniaki, mąka, kasza , mleko i jego przetwory. Z lasów zbierano grzyby , zioła , których nigdy u nas nie brakowało. Wykorzystywano też dary górskich rzek raki i ryby . Z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przyrządzaną indyjską potrawą, a w odróżnieniu od najsłynniejszego, klasycznego hajdarabadzkiego biryani z jagnięciną nie wymagającą długiego gotowania. Do przygotowania biryani z mielonym mięsem Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Rendang z wołowiny

Rendang z wołowiny 42

0
{{headerMessage}}
Rendang wywodzi się z kuchni Indonezji, choć popularne jest także w Malezji, Singapusze, Brunei i południowych Filipinach. Wśród tradycyjnej społeczności Indonezji rendang podaje się jako danie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, cebuli czy liści kolendry. Nazwa takich pikli w języku hindi toachar.Gosht natomiast to określenie mięsa i potrawy przygotowanej z mięsa (używane głównie w odniesieniu dobaraniny bądź koźliny). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pierś z kurczaka żeby była mięciutka i soczysta i jak łatwo ją przesuszyć, a wtedy staje się twarda, sucha niejadalna, na szczęście Grzegorzowi - szefowi kuchni, się to nie zdarza), rozpływającą się Zobacz więcej