Przepis na koźlina

Powiązane przepisy:

Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Rendang z wołowiny

Rendang z wołowiny 66

Rendang wywodzi się z kuchni Indonezji, choć popularne jest także w Malezji, Singapusze, Brunei i południowych Filipinach. Wśród tradycyjnej społeczności Indonezji rendang podaje się jako danie Zobacz więcej
Niedziela we dwoje nie zdarza nam się zbyt często. Kiedy już się zdarzy, planujemy ją wykorzystując każdą godzinę. Zawsze wybieramy się gdzieś na długi spacer, czytamy książki, prowadzimy długie Zobacz więcej
biegacznadiecie
biegacznadiecie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
biegacznadiecie.pl
Wołowina po mongolsku

Wołowina po mongolsku 43

Kuchnia mongolska w przeciwieństwie do chińskiej jest bardzo prosta i uboga w składniki. Podstawą mongolskiej diety jest mięso zwierząt hodowlanych – przede wszystkim wołowina, konina, koźlina, Zobacz więcej
Ona na początek wybrała Rodos. Najbardziej słoneczną wyspę na Morzu Śródziemnym. On też lubi wyspy. Mieszkają na nich ciekawi ludzie. Cenią spokój,proste życie i dobre jedzenie. Potem płynęli łodzią Zobacz więcej
Pikle, czyli solone i zamarynowane w oleju z aromatycznymi przyprawami warzywa stanowiąnieodłączną część posiłku w stylu indyjskim. Te słone i ostre dodatki do potraw jadane są chętnie w całych Zobacz więcej
Curry przygotowywane z mielonego mięsa –keema to danie bardzo popularne w kuchni indyjskiej, szczególnie na północy kraju. Serwowane najczęściej z indyjskim pieczywem, kojarzone jest często z pożywnym Zobacz więcej
żarcie bez spinki
żarcie bez spinki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żarcie bez spinki
Serbska pljeskavica

Serbska pljeskavica 1066

Serbska pljeskavica Bałkańskich klimatów ciąg dalszy. Tym razem przygotowałem „serbskie hamburgery”, czyli pljeskavicę. Standardowy przepis na pljeskavice to mieszanka różnych mięs mielonych / Zobacz więcej
Jakiś czas temu bieszczadzkiej grupie na FB do której należę toczyła się dyskusja gdzie warto zjeść, potem zeszliśmy na temat bieszczadzkiej kuchni regionalnej. Jedna z forumowiczek Baś Cha podała Zobacz więcej
Mangshor Jhol jest mięsnym daniem wywodzącym się z kuchni Bengalu. To niezbyt ostre, bardzo aromatyczne curry przygotowywane z jagnięciny albo koźliny stanowi tradycyjnie podstawę niedzielnego posiłku Zobacz więcej
Talerz przystawek dla dwojga fot. D.Szymborska Kilka lat temu zjadłam jedną z lepszych kanapek, podana na ciepło z genialnie smaczną wołowiną, w świetnej bułce z sosem, którego nie zapomnę. Kupiłam ją Zobacz więcej
Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhnipochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z Zobacz więcej
Pilaw, czyli danie przygotowywane z ryżu gotowanego w bulionie ma swoje początki gdzieś w starożytnej Persji. Opis takiej potrawy znaleźć można w źródłach z czasów wypraw Aleksandra Macedońskiego na Zobacz więcej
pinkcake
pinkcake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
trochę inna cukiernia
Muuuuffinki łaciate

Muuuuffinki łaciate 120

Ha! Po raz pierwszy jadłam moje ciasto upieczone przez kogoś innego! Na urodzinach Koleżanki Córci, jej Mama się ujęła się honorem, by ugościć nawet dziwolągi i upiekła zebrę z mojego przepisu. Przy Zobacz więcej
Kozy, kozie mleko i jego przetwory, a już szczególnie kozie sery, są obecnie bardzo modne. Nadeszły teraz takie czasy, że kozimi serami trzeba się zachwycać a kozie mleko pić, chociażby z zatkanym Zobacz więcej
Troszkę historii kuchni Bieszczad . Kto zamieszkiwał Bieszczady o kim krążą legendy , przede wszystkim Bojkowie i Łemkowie. Choć byli także Wołosi, Chorwaci, Besowie ,Słowiani . Ziemie należały także Zobacz więcej
freddie
freddie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
freddie cooks
królik w śmietanie

królik w śmietanie 5210

Ludzie często reagują ze zdziwieniem, gdy mówię, że na kolację jadłam królika/kaczkę/gęś/baraninę/koźlinę. Jak długo można się ograniczać do kurczaka i wieprzowiny? Coraz częściej w sklepach można Zobacz więcej
Udziec kozi, pęczek tymianku, 2,5 główki czosnku, sól, pieprz w ziarnach, sok z cytryny, oliwa z oliwy – około 0,5 l, Przepis dostałam od Marcina Safiańczuka szefa kuchni z restauracji Santorini. Ja Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Menu na Trzech Króli

Menu na Trzech Króli 172

Tadeusz Pióro w swoim ostatnim artykule „Sposób na Trzech Króli” w miesięczniku Pani pisze o kuchni Trzech Króli. Cytując Tadeusza Pióro: „Nie było rozpowszechnionego zwyczaju podawania konkretnych Zobacz więcej
Carpaccio z buraka ćwikłowego z vinaigrette z octem balsamicznym Sierotka maRysia w kuchni O mnie Przepisy Śniadania Śniadania mistrzów Przystawki Dania główne Zupy Makarony Kasze i ryże Sałatki i Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Korma z koźliny (Mutton Korma)

Korma z koźliny (Mutton Korma) 313

Korma(także kurma, qurma) to rozpoznawanena całym świeciedanie kuchni indyjskiej. Tak właściwie nie jest to nazwa konkretnego dania, terminem tym ogólnie określa się powoli duszone curry z dodatkiem Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: