koźlina

intensywnie doprawionych bogatych kremowych daniach. Duszone powoli w niskiej temperaturze mięso (tradycyjnie używana była jagnięcina lub koźlina) staje się niezwykle miękkie, przechodząc Zobacz więcej
Udziec kozi, pęczek tymianku, 2,5 główki czosnku, sól, pieprz w ziarnach, sok z cytryny, oliwa z oliwy – około 0,5 l, Przepis dostałam od Marcina Safiańczuka szefa kuchni z restauracji Santorini. Ja Zobacz więcej
freddie
freddie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
freddie cooks
królik w śmietanie

królik w śmietanie 4587

0
Ludzie często reagują ze zdziwieniem, gdy mówię, że na kolację jadłam królika/kaczkę/gęś/baraninę/koźlinę. Jak długo można się ograniczać do kurczaka i wieprzowiny? Coraz częściej w sklepach można Zobacz więcej
i po co te jaja?). Moja Córcia uznała ciasto za bardzo smaczne (ja również) i z dumą jadła "obce" ciasto:) Dziękujemy! Ale to mi przypomniało, że mam jeszcze zaległe muffinki zebrowate, a właściwie Zobacz więcej
Ojczyzną potrawy zwanej Yakhni jest Kaszmir, kraina rozciągająca się u stóp potężnych Himalajów. Słowo Yakhnipochodzące z perskiego oznacza bulion. To tradycyjne kaszmirskie danie przyrządzane jest z Zobacz więcej
ziemniaków, kapusty, grzybów, mleka i jego przetworów. Mięsa jadano niewiele, była to wołowina, baranina, koźlina i konina, rzadziej wieprzowina. Sposób przygotowania potraw był bardzo prosty, Zobacz więcej
promienie słońca. Miasteczka i wsie. Stada kóz. Drzewa figowe. Sery i jogurt dobre jak każdy nowy dzień. Oliwki najlepsze na świecie. Kobiety zamężne ubrane w czerń. Klasztory i cerkwie pełne światła Zobacz więcej
Serbska pljeskavica Bałkańskich klimatów ciąg dalszy. Tym razem przygotowałem „serbskie hamburgery”, czyli pljeskavicę. Standardowy przepis na pljeskavice to mieszanka różnych mięs mielonych / Zobacz więcej
Danie przyrządzane z ziemniaków zwaneDum Aloowywodzi się z terenów Kaszmiru, historycznej krainy, gdzie od wieków mieszały się obyczaje i tradycje zamieszkujących tam wyznawców islamu, hinduizmu, Zobacz więcej
, położonej u podnóża potężnych Himalajów. Mięso, najczęściej baranina lub koźlina najpierw gotowane jest do miękkości w wodzie z przyprawami, a następnie dodawane wraz z powstałym bulionem do ryżu, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Menu na Trzech Króli

Menu na Trzech Króli 149

0
w potrawce i szarlotkę. Święta bez kulinarnej tradycji, jak Święta Zmarłych czy Boże Ciało, aż się proszą, żeby ją wymyśleć(…). Co mogli jeść Trzej Królowie. Na podstawie Starego i Nowego Testamentu Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Indii
Rogan Josh

Rogan Josh 201

0
Rogan Josh to słynne danie kuchni Kaszmiru, górskiej krainy położonej na północy Indii. Wykorzystująca jagnięcinę lub koźlinę potrawa inspirowana była kuchnią perską, a jej pochodzenie wywodzi się z Zobacz więcej
, z których jedną kroi się grubo i tylko lekko obsmaża aż się zeszkli, a drugą drobno sieka i karmelizuje. Poza cebulą danie zawiera jakieś mięso, zazwyczaj kurczaka (Murgh Dopiaza), jagnięcinę (Gosht Zobacz więcej
charakterystyczny żywoczerwony kolor dzięki użyciu dużej ilości suszonych papryczek chili. Drukuj/Print Czerwone curry z Radżastanu (Laal Maas) Składniki/Ingredients: 1 kg baraniny/koźliny 18-20 Zobacz więcej
wyżywienia była kapusta , ziemniaki, mąka, kasza , mleko i jego przetwory. Z lasów zbierano grzyby , zioła , których nigdy u nas nie brakowało. Wykorzystywano też dary górskich rzek raki i ryby . Z Zobacz więcej
przyrządzaną indyjską potrawą, a w odróżnieniu od najsłynniejszego, klasycznego hajdarabadzkiego biryani z jagnięciną nie wymagającą długiego gotowania. Do przygotowania biryani z mielonym mięsem Zobacz więcej
Rendang wywodzi się z kuchni Indonezji, choć popularne jest także w Malezji, Singapusze, Brunei i południowych Filipinach. Wśród tradycyjnej społeczności Indonezji rendang podaje się jako danie Zobacz więcej
, cebuli czy liści kolendry. Nazwa takich pikli w języku hindi toachar.Gosht natomiast to określenie mięsa i potrawy przygotowanej z mięsa (używane głównie w odniesieniu dobaraniny bądź koźliny). Zobacz więcej
pierś z kurczaka żeby była mięciutka i soczysta i jak łatwo ją przesuszyć, a wtedy staje się twarda, sucha niejadalna, na szczęście Grzegorzowi - szefowi kuchni, się to nie zdarza), rozpływającą się Zobacz więcej
kebaby shami jedzone są powszechnie w północnych Indiach, Pakistanie i Bangladeszu, a dla ludności muzułmańskiej licznie zamieszkującej te tereny stanowią tradycyjną przekąskę spożywaną podczas Zobacz więcej