krajanka piernikowa z powidłami

Miodownik to rodzaj ciasta, który bardzo lubię, i chętnie go piekę. Najbardziej tradycyjny jako znam to ten z waniliowym kremem, ale bardzo polecam Wam moją dzisiejszą wersję - smak piernika połączony Zobacz więcej
Styczeń panoszy się w najlepsze, a ja nie lubię zimna. Zapach korzennego ciasta jest moim ukochanym zimowym otulaczem. Rozgrzewa myśli i balsamuje duszę w ten trudny dla mnie w roku czas. Cynamon, Zobacz więcej
W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia postanowiłam przemycić przyprawę do piernika także do drożdżówek. Dzięki wykorzystaniu do ciasta piure z dyni oraz nadzianiu bułeczek powidłami Zobacz więcej
Składnik( 6 dużych lub 12małych szt.): 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczki sody oczyszczonej 100g cukru 30g ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 150ml mleka 6 Zobacz więcej
Ciasto 'na wypasie'. Ciemne piernikowe blaty nasączone kawą, przełożone korzennym kremem dyniowym i powidłami, na górze - czekolada i orzechy. Wysokie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje. Na Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa 65

Krajanka piernikowa Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Ryba po grecku z dynią Krajanka piernikowa Krajanka piernikowa czyli miękkie Zobacz więcej
Bardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła Zobacz więcej
Kawa i Czekolada
Kawa i Czekolada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kawa i Czekolada
Piernikowa krajanka

Piernikowa krajanka 139

Kawałeczki ciasta piernikowego obtaczane w lukrowej glazurze … z delikatną migdałową nutą … pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach. Składniki: 600 g mąki pszennej 270 g miodu 150 g masła 150 g Zobacz więcej
Kochani, po bardzo długiej przerwie powracam do prowadzenia bloga. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas naprawdę dużymi krokami więc chciałabym Wam zaprezentować przepis na babeczki Zobacz więcej
Coś dla leniwych i zapominalskich :) Nie każdy pamięta 2 miesiące przed świętami o nastawieniu piernika staropolskiego. Nie każdemu chce się piec skomplikowane, przekładane ciasta, czy kręcić Zobacz więcej
piernik. to taki niepowtarzalny smak Bożego Narodzenia. zjedzony w innym czasie jest jakiś taki niekoniecznie magiczny. ale kiedy za oknem śnieg, na stole ozdoby choinkowe czekają na drzewko, z Zobacz więcej
strasznie smaczne
strasznie smaczne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
strasznie smaczne
Krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa 30

Krajanka piernikowa aby stała się miękka musi poleżeć 2-3 dni zamknięta. Potem wraz z upływem czasu jej wartość smakowa wzrasta :) Do przełożenia najlepsze będą gęste powidła śliwkowe. Krajanka Zobacz więcej
Nietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:). Ciasto: 2 i 1/4 szklanki Zobacz więcej
Święta minęły w oka mgnieniu, jednak w powietrzu można jeszcze wyczuć tą magię, która po nich pozostała. Kolędy w kościele, światełka na oknach, ostatnie igły na choince.. To wszystko daje do Zobacz więcej
Muffinki najlepiej smakujące na 2,3 dzień od zrobienia, więc na święta Bożego Narodzenia można zrobić je odpowiednio wcześniej, trzymając potem w chłodnym miejscu. Pyszny smak, mogą z powodzeniem Zobacz więcej
ada1997
ada1997 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vanilla Plan
Fit czeko krajanka z cukinii

Fit czeko krajanka z cukinii 85

Tak jak zapowiadałam, w najbliższym czasie zrobi się tu nieco bardziej kulinarnie. Dziś mam dla Was przepis na czekoladową krajankę z cukinii. Początkowo przepis ten był na cukiniowe brownie. Zobacz więcej
Ciasta ucierane, Świąteczne specjały Puszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłami 2012/12/09 , Gosia Bardzo lubie pierniki ale te puszyste i chetnie z polewa czekoladowa. Dzisiaj upieklam Zobacz więcej
Jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam! Pachnące, z bogactwem smaków: marcepanu, powideł śliwkowych, bakalii, z aromatem migdałów, cytryny, pomarańczy, miodu, nie mówiąc już o przyprawach Zobacz więcej
Na święta piekę najczęściej sprawdzone ciasta, ale są też i takie, które debiutują na moim stole w świąteczny czas. Tak jak ta krajanka. Czekała na swój moment dość długo, ale się Zobacz więcej
Doskonałe połączenie piernika z bakaliami, przełożonego marcepanem oraz domowymi powidłami śliwkowymi. Rozpływające się w ustach piernikowe kwadraciki należy upiec kilka tygodni przed świętami, aby Zobacz więcej