krem do eklerów

Eklery to klasyczny francuski deser na bazie parzonego ciasta. Wiśniowy krem już jednak do klasyki nie należy, który przygotowałam z odcedzonej wiśniowej konfitury z amaretto. Jest to jeden z Zobacz więcej
Pyszne, delikatne z cudownie aksamitnym kremem. Idealne, z naszego ulubionego przepisu z którego powstaje karpatka (klik) oraz ptysiowe łabędzie (klik). Bardzo, bardzo polecam :) Składniki na ciasto: Zobacz więcej
Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami Zobacz więcej
margaryną. Ciasto nakładać łyżką lub szprycką w kształt podłużnych eklerów (długość ok. 10 cm, szerokość ok. 3 cm), w odstępach. Piec ok. 20 minut w bardzo gorącym piekarniku, ok. 200 C, gdy wyrosną Zobacz więcej
W tym tygodniu można zaszaleć ze słodkościami:) Na blogach królują pączki różnej maści i narodowości, faworki, chrusty, donaty, oponki. Pozostając w klimacie karnawałowych wypieków zapraszam na Zobacz więcej
Światowe Dni Kawy 30/09 - 02/10. Świętuję i ja. Zaczynamy od ekler z kremem kawowym :) Składniki na ciasto: 45 ml wody 45 ml mleka 20 g masła 50 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 3 jaja szczypta Zobacz więcej
szklanki* mleka kostka masła 20dkg 3 jajka "L" 3/4 szklanki* cukru 4 łyżki z małym czubkiem mąki pszennej 5 łyżek z małymczubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, pół laski Zobacz więcej
agn_san
agn_san Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agapiecze
Eklery z różanym kremem

Eklery z różanym kremem 25

1
Elegancki, walentynkowy (lub nie ;)) deser z eklerem w roli głównej z delikatnym kremem różanym, udekorowany kremem mascarpone, białą czekoladą z pistacjami i płatkami róży. Przepis : Ciasto parzone Zobacz więcej
Przepis na te pyszne ciastka przyniosła ze szkoły już dobre dwadzieścia lat temu moja siostra i od tamtej pory figurują w moim zeszycie jako „ptysie Iwonki” (bo można z nich przygotować również ptysie Zobacz więcej
Eklery są kolejnym przysmakiem z czasów dzieciństwa . Mama często przygotowywała nam je na niedzielę . W sobotę wieczorem robiła ciasto parzone i gotowała krem budyniowy , siedziała do póżna , po to Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj blogaObserwujesz bloga
food²
Eklery z budyniowym kremem

Eklery z budyniowym kremem 377

0
Eklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni. Tak więc, w Zobacz więcej
Dorcia
Dorcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorcia's Café
Eklery z kremem budyniowym

Eklery z kremem budyniowym 1352

0
Popularne wszędzie eklerki z ciasta parzonego, nadziewane kremami lub bitą śmietaną. U mnie z kremem budyniowym, a w zasadzie budyniowo-śmietanowym. Wykonanie ich zajmuje trochę czasu, ale efekt Zobacz więcej
Eklery, podobnie jak zupa cebulowa, to symbol kuchni francuskiej. Zawsze myślałam, że ich przygotowanie jest bardzo trudne i kiedy zaczynałam swoją „przygodę” z pieczeniem były moim małym marzeniem. Zobacz więcej
Eklerki z kremem budyniowym Ciasto parzone na około 25 sztuk masło 82% tł. 100 g woda 1 szklanka mąka pszenna 1 szklanka jajka 4 -5 szczypta soli Krem budyniowy mleko 500 ml mąka pszenna 2 łyżki mąka Zobacz więcej
;P Ponieważ lubię wracać do przyjemnych słodkich wspomnień, postanowiłam zainspirować się czasami dzieciństwa, ale wziąć pod uwagę to, że dorosłam(hihi) i zaczęłam zachwycać się kawą. Stąd przepis na Zobacz więcej
Dla takich eklerków warto żyć. :) Można powiedzieć, że jest to karpatka w kawałkach, ale eklery z tego przepisu są o wiele lepsze! Ciasto: 250 ml wody 120 g masła 200 g mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku Zobacz więcej
Eklery to idealny deser na świąteczny stół. Po świątecznym obfitym posiłku rzadko przychodzi jeszcze chęć na kawałek tortu lub innych podobnych łakoci. Inną sprawą są małe i delikatne eklery, które Zobacz więcej
Ciasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich Zobacz więcej
Choć wielu z nas boi się wziąć za przygotowanie eklerów, to w rzeczywistości wszystko jest bardzo proste, a takie ciasteczka są o wiele łatwiejsze do zrobienia niż najmniej skomplikowany tort. Zobacz więcej
Kolejna odsłona eklerów, tym razem z intensywnie kawowym kremem i polewą karmelową. Składniki: ciasto parzone (wg. przepisuKrzepkieSerce): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Zobacz więcej