krem do eklerów

Eklery to klasyczny francuski deser na bazie parzonego ciasta. Wiśniowy krem już jednak do klasyki nie należy, który przygotowałam z odcedzonej wiśniowej konfitury z amaretto. Jest to jeden z Zobacz więcej
Pyszne, delikatne z cudownie aksamitnym kremem. Idealne, z naszego ulubionego przepisu z którego powstaje karpatka (klik) oraz ptysiowe łabędzie (klik). Bardzo, bardzo polecam :) Składniki na ciasto: Zobacz więcej
Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami Zobacz więcej
Składniki: Ciasto parzone: 180 g mąki 80 g margaryny 1/4 l wody 4-5 jajek sól Krem waniliowy: 500 ml mleka 3 żółtka 80-100 g cukru 1/2 laski wanilii 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 3/4 Zobacz więcej
W tym tygodniu można zaszaleć ze słodkościami:) Na blogach królują pączki różnej maści i narodowości, faworki, chrusty, donaty, oponki. Pozostając w klimacie karnawałowych wypieków zapraszam na Zobacz więcej
Światowe Dni Kawy 30/09 - 02/10. Świętuję i ja. Zaczynamy od ekler z kremem kawowym :) Składniki na ciasto: 45 ml wody 45 ml mleka 20 g masła 50 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 3 jaja szczypta Zobacz więcej
Klasycznie i prosto, ale dałabym się pokroić za ten smak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany postz przepisem na pyszne eklerki z aksamitnym kremem budyniowym :) Składniki na ok. 30 Zobacz więcej
Przepis na te pyszne ciastka przyniosła ze szkoły już dobre dwadzieścia lat temu moja siostra i od tamtej pory figurują w moim zeszycie jako „ptysie Iwonki” (bo można z nich przygotować również ptysie Zobacz więcej
Eklery są kolejnym przysmakiem z czasów dzieciństwa . Mama często przygotowywała nam je na niedzielę . W sobotę wieczorem robiła ciasto parzone i gotowała krem budyniowy , siedziała do póżna , po to Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj blogaObserwujesz bloga
food²
Eklery z budyniowym kremem

Eklery z budyniowym kremem 332

0
Eklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni. Tak więc, w Zobacz więcej
Dorcia
Dorcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorcia's Café
Eklery z kremem budyniowym

Eklery z kremem budyniowym 1257

0
Popularne wszędzie eklerki z ciasta parzonego, nadziewane kremami lub bitą śmietaną. U mnie z kremem budyniowym, a w zasadzie budyniowo-śmietanowym. Wykonanie ich zajmuje trochę czasu, ale efekt Zobacz więcej
Eklery, podobnie jak zupa cebulowa, to symbol kuchni francuskiej. Zawsze myślałam, że ich przygotowanie jest bardzo trudne i kiedy zaczynałam swoją „przygodę” z pieczeniem były moim małym marzeniem. Zobacz więcej
Eklerki z kremem budyniowym Ciasto parzone na około 25 sztuk masło 82% tł. 100 g woda 1 szklanka mąka pszenna 1 szklanka jajka 4 -5 szczypta soli Krem budyniowy mleko 500 ml mąka pszenna 2 łyżki mąka Zobacz więcej
Dla takich eklerków warto żyć. :) Można powiedzieć, że jest to karpatka w kawałkach, ale eklery z tego przepisu są o wiele lepsze! Ciasto: 250 ml wody 120 g masła 200 g mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku Zobacz więcej
Eklery to idealny deser na świąteczny stół. Po świątecznym obfitym posiłku rzadko przychodzi jeszcze chęć na kawałek tortu lub innych podobnych łakoci. Inną sprawą są małe i delikatne eklery, które Zobacz więcej
Ciasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich Zobacz więcej
Choć wielu z nas boi się wziąć za przygotowanie eklerów, to w rzeczywistości wszystko jest bardzo proste, a takie ciasteczka są o wiele łatwiejsze do zrobienia niż najmniej skomplikowany tort. Zobacz więcej
Kolejna odsłona eklerów, tym razem z intensywnie kawowym kremem i polewą karmelową. Składniki: ciasto parzone (wg. przepisuKrzepkieSerce): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Zobacz więcej
wpływają na układ krążenia. Jednym słowem smacznie i naprawdę zdrowo. Co jednak można zrobić z ryżu, kasz? Ano można i to całkiem kreatywnie. Postanowiłem zrobić eklery, bo wiem, że tych Zobacz więcej
Mój ulubiony krem do ... wszystkiego :) idealny do wszelkich deserów, tortów, ciast, serników, oraz wszystkich przekładańców i nadziewańców typu karpaty, eklery czy tam inne ptysie ;) mój budyniowy Zobacz więcej