krem z migdałów

Masła orzechowe to od wielu już lat niezbędne wyposażenie moich półek ze zdrową żywnością. Sporo różnych kremów orzechowych w życiu zjadłam, ale z takim z migdałów ziemnych chufa miałam do czynienia Zobacz więcej
Odsłaniam zasłony i wyglądam przez okno. Mokro, mgliście. W powietrzu wirują pojedyncze płatki śniegu. Na zegarku dochodzi dziewiąta. Choroba córy zatrzymuje nas obie w domu. To dzień tylko dla nas. Zobacz więcej
Jeśli mówię lato to myślę lody :). Oto kolejna propozycja od Marii Disslowej. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na zbliżające się ciepłe dni. A smak palonych migdałów ech…. brak słów żeby to Zobacz więcej
PESTO Z RUKOLI I MIGDAŁÓW SKŁADNIKI; - 300 g rukoli - 1/2 szklanki migdałów sparzonych bez skórki - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz Palce lizać! Zobacz więcej
biszkopt 6białek miksujemy z 1 szkl cukru,dodajemy żółtka 4 łyżki oleju 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1szkl mąki pieczemy 180stopni 30min. Krem 2szkl mleka gotujemy z 4 łyżkami Zobacz więcej
Migdały w polskiej kuchni to pamiątka Orientu. Trafiły do nas, za sprawą kupców i podróżników arabskich, którzy oferowali egzotyczne towary, przyprawy, produkty luksusowe. Kiedyś tak popularne, że Zobacz więcej
Tapenada to smak greckich wakacji. Pomimo, że wywodzi się z Prowansji, gdzie prym wiedzie jej czarna siostra, to kojarzy mi się z gorącym lipcem w ojczyźnie fety. Leniwy ateński poranek, gdzie nikomu Zobacz więcej
Podczas ostatnich zakupów upolowałam pysznego ananasa i świeżą papryczkę habanero. Pierwotnie chciałam przygotowaćananasa po tajsku, bo uwielbiam go do granic, ale pomyślałam, że na sałatkę też Zobacz więcej
Już setki lat temu makowi przypisywano szczególne znaczenie. Miał zapewniać miłość, szczęście, pieniądze i płodność. Migdały znane są od czasów starożytnych i już wtedy były symbolem nieustającej Zobacz więcej
Florentynki zrobiły furorę wśród członków mojej rodziny już w grudniu, ale dopiero teraz mam okazję podzielić się z Wami recepturą. Kruche, maślane ciastka i płatki migdałów zapieczone w Zobacz więcej
Daafnee
Daafnee Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bezglutenowi
Domowe mleko z Migdałów Tygrysich

Domowe mleko z Migdałów Tygrysich 15

Na migdały ziemne natrafiłam zupełnie przypadkowo, ale tak to już jest ze przypadkowo odkrywa się cuda… Migdały ziemne chufa migdały tygrysie cibora jadalna Różne nazwy jednego produktu o cudownych Zobacz więcej
Wielokrotnie pisałam, że serce mnie boli jak w mojej kuchni się coś marnuje i bliska mi jest idea kuchennego recyclignu. To danie powstało w celu wykorzystania resztek po robieniu domowego mleka Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Tort z migdałów palonych

Tort z migdałów palonych 44

Tort migdałowy, z migdałów w skórkach palonych. Według przepisu z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej”, wydanej po 1910 roku, Marii Ochorowicz – Monatowej. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g Zobacz więcej
Gorący bananowy krem migdałowy; kawa z mlekiem. Hot banana almond cream; coffee with milk. Prawie jak owsianka ;) Zapomniałam już, jak denerwujące bywa poranne światło. Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z Zobacz więcej
Czy zupy i kremy też smakują Wam najbardziej jesienią i zimą? Przyjemne ciepło od środka uspokaja i rozgrzewa. Jedni wolą zupy, inni kremy, ja zdecydowanie należę do tych drugich. Krem można zrobić z Zobacz więcej
Sandra
Sandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poranek na słodko
Krem z farro i migdałów.

Krem z farro i migdałów. 37

*** MIGDAŁOWY KREM Z PŁASKURKI /PRZEPIS WŁASNY/ ok. 250 g ugotowanej pszenicy płaskurki (można zastąpić innymi ziarnami zbóż) garstka namoczonych (przez całą noc) blanszowanych migdałów 30 g syropu Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Krem warzywny z płatkami migdałów

Krem warzywny z płatkami migdałów 38

Pyszna zupa fot. D.Szymborska Mogłaby być zwykła jarzynówka tylko po co? Jak może być smaczniej! Takie małe dodatki a tak zmieniają smak. Po pierwsze rosół dziś gotowałam na kościach cielęcych, które Zobacz więcej
Już kiedyś wspomniałam, że bardzo lubię zupy kremy. Tę zupę podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz pt. "Ewa gotuje". Urzekła mnie swoim pięknym kolorem oraz tym, że podana została z prażonymi Zobacz więcej