kreple

ZOBACZ TAKŻE:

chopwkuchni
chopwkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chopwkuchni
Kreple (Pączki)

Kreple (Pączki) 19

0
Tych nadziywanych krepli to żech jeszcze niy robiōł1 (abo jak żech robiōł za bajtla, to już niy pamiyntōm), a że joł lubia eksperymynty, to żech sie za nie wziōn. Jak już czowiek robi kreple, to Zobacz więcej
Pączki czyli Kreple Helenki Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży 7 jaj litra mleka 1 szklanka cukru 20 dag masła marmolada kieliszek spirytusu 2 litry oleju sól Cukier puder Sposób wykonania: Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Kreple na winie

Kreple na winie 108

0
roku postanowiłam wypróbować alternatywny przepis z Kucharki Litewskiej na kreple (staropolska nazwa, używana do dnia dzisiejszego na Kaszubach i na Śląsku, z tą różnicą, że tam kreplami określane są Zobacz więcej
miała na nich dobry knif8– niyftorzi do dziesiej te kreple pamiyntajōm. Przidajōm sie nōm łone niy yno na Tusty Czwortek, a jak już fto ich rołz sprōbuje, to już tak gibko9 ich niy zapōmni Co potrza? Zobacz więcej
przygotowaliśmy zestawienie najlepszychDwóch Miejscna najbliższą, czwartkową okazję (oraz na każdy, inny „zwykły dzień”:) oraz kilku innych, gratisowych, które również zdecydowanie zasługują na Zobacz więcej
samodzielnie, do czego Was dzisiaj zachęcam. Moja propozycja to klasyczne śląskie kreple, czyli pączki nadziane owocową marmoladą i posypane cukrem pudrem z programu „Rączka gotuje” Remigiusza Zobacz więcej
Przed Wami kolejny karnawałowy smakołyk. Jego korzenie sięgają tradycji polskiej, niemieckiej i litewskiej. Jest drugim z najczęściej wybieranych przez Polaków (zaraz po pączkach) deserów Zobacz więcej
margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 6 żółtek 3 łyżki cukru 25 ml rumu (spirytusu, wódki lub octu)* olejku rumowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1-1 kg tłuszczu, smalcu, bądź Zobacz więcej
W tym roku w Tłusty Czwartek postanowiłam sprawdzić przepis na kreple wypiekane w okolicach wsi Rudna. Wprowdziłąm jednak pewną modyfikację. Nie wkładałam nadzienia przed pieczeniem, bo każdy lubi Zobacz więcej
cieście. Tyle WALTZ, ale u Marii Disslowej odnajduję jeszcze recepturę na faworki ptysiowe, popularne niegdyś róże chrustowe (z nadzieniem z konfitury) czy rozpustny chróst (sic!) z bitą śmietaną. Na Zobacz więcej
Definicja wg źródła: Krepel – pulchny, drożdżowy kołocz ze munki pszynnyj we ksztołće źdźebko plaskatyj kugle. Nojczyńśćij filůngůma kreplůw sům kunfitury, dżym abo uowoce (...). Kreple sům smażůne na Zobacz więcej
mąki migdałowej. Obecnie klasyczne ciasto na faworki zawiera kwaśną śmietanę, która sprawia, że jest ono delikatniejsze. Kiedyś podstawowy przepis na faworki (zwane również chrustem, a u Marii Zobacz więcej
Czy wiedzieliście że te kruchutkie, pyszne, idące w boki ciasteczka smażone w karnawale mają tyle nazw? W moim domu używa się nazwy: faworki. Ten poniżej to przepis mojej Mamy, z książki o której Zobacz więcej
Faworki czy też chrust, jak mówiło się w moim rodzinnym domu, bez wątpienia kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Ale ja bardzo je lubię o każdej porze roku. Są świetne do popołudniowej lub Zobacz więcej
11 listopada 2012 Zupy Izraelskie pierogi w zupie KREPLACH – nazwa oryginalna IZRAEL – kraj pochodzenia Składniki: 2 jajka łyżeczka soli 1 łyżka oleju 150-200g mąki 100g gotowanej wołowiny lub Zobacz więcej
przepisów były książki: "Kuchnia żydowska według Rebeki Wolff" w opracowaniu Barbary Adamczewskiej i "Cymes czyli kuchnia żydowska" Katarzyny Pospieszyńskiej Mieliśmy więc: Jako przystawkę: gałki Zobacz więcej
joanna30
joanna30 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakołyki Asi
Chruściki orzechowe

Chruściki orzechowe 96

0
Chrust, faworki, kreple.... te pyszne ciastka smażymy głównie w okresie karnawału, na ostatki i w Tłusty Czwartek. Swoją nazwę zawdzięczają francuskiej "faveur" tzn. wąska wstążka. To tyle regułki ;) Zobacz więcej
Przepisów jest tyle ile gospodyń :) na ten smakołyk i nazwy różne, faworki, chrust, jaworki także kreple .Jednakże ich niepowtarzalny smak jest jeden :). Uważam ,że każdy przepis jest dobry , sekret Zobacz więcej
Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Przepis nie byle jaki, bo od mojej najlepszej teściowej . Mają to, co najlepsze faworki mieć Zobacz więcej
NutkaSłodyczy
NutkaSłodyczy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nutka Słodyczy
Faworki

Faworki 120

1
przyrządzone faworki są delikatne i kruche. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Składniki (3 - 4 talerze faworków) 500 g mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu) 3/4 - Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: