Inspiracją do tego deseru był dla mnie przepis na stronie Najsmaczniejsze.pl. Lubię wszystkie owoce. Jedne bardziej, inne trochę mniej. Banany akurat plasują się w tej pierwszej grupie. Dlatego
Zobacz więcej
Zapach karmelu pokrywającego posiekane orzechy lub migdały - zdecydowanie jeden z najprzyjemniejszych kuchennych aromatów. Kolejna prośba zrealizowana. Właściwie to lubię, kiedy ktoś o coś prosi, bo
Zobacz więcej
Rhubarb soup with almond ice cream. Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami. Majowy przebój - rabarbar. Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej
Zobacz więcej
teenager ;)16 maja 2013 08:33 coś słodkie i chrupiącego , i like it ;) OdpowiedzUsuń
Zobacz więcej
Nie spodziewałam się, iż takie ciasto może mi tak smakować. Słyszałam już o dodatku ryżu do ciast, ale jeszcze nigdy nie próbowałam, nie mówić już o pieczeniu. Co mogę powiedzieć o smaku? Przypomina
Zobacz więcej
Od kiedy po raz pierwszy upiekłam tę struclę z morelami i migdałowym krokantem kilka lat temu, nie ma grudnia, by nie pojawiła się na naszym stole. Jest pyszna, drożdżowa, pachnąca migdałami i
Zobacz więcej
Za co kocham lato??? Między innymi za to, że jest to czas obfitujący w wszelkiego rodzaju świeże owoce. Chyba nie ma takiego rodzaju owoców, którego osobiście bym nie lubiła. Dla mnie więc jest to
Zobacz więcej
Chciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś
Zobacz więcej
Krokant Składniki: 400g cukru pudru, 150g posiekanych migdałów. Przygotowanie: Cukier puder podgrzewać na patelni, aż się rozpuści i zbrązowieje. Następnie dodać migdały. Wymieszać. Jeszcze ciepły
Zobacz więcej
Krokant Dodane 18 maja, 2012 w Desery, Dodatki Krokant to rodzaj posypki, można ją wykorzystać do ciast, tortów, lodów, ciasteczek i innych deserów. Jest słodka, pyszna i łatwa w wykonaniu. Można ją
Zobacz więcej
Szybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach. Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4
Zobacz więcej
czyli co zrobić jak zostaną Wam skrawki biszkopta i akuratjest sezon na truskawki lub maliny. Przepis, który mi się zawieruszył w sezonie truskawkowym.Dziś, czyli dość późno Wam go przedstawiam, ale
Zobacz więcej
Bezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich. Blaty biszkoptu zostały
Zobacz więcej
Murzynek z nutką migdałową... Niezwykle czekoladowo-migdałowe ciasto,bardzo puszyste i delikatne,z odrobiną ,,amaretto''oblane mleczną czekoladą-poezja smaku! Przepis na ciasto pochodzi ze starego
Zobacz więcej
Krokant Tort - chrupiący biszkopt z kremem budyniowym i karmelizowanymi migdałami Jak już chyba wiecie, najbardziej lubię piec ciasta, które nadają się do spożycia po krótkim, acz niestety, niezbędnym
Zobacz więcej
Prawdziwie męski tort, żadne tam delikatne kremy i owocowe smaki Biszkopt z dodatkiem mielonych migdałów (można użyć innych orzechów) jest dość słodki, ale dzięki dodatkowi skórki z cytryny nie jest
Zobacz więcej
Sobota minęła mi bardzo produktywnie i w kuchni powstało sporo pysznych rzeczy, które powolutku tutaj dodam. Zacznę od krokantu orzechowego który pojawi się w kilu innych smakołykach, zrobiłam go
Zobacz więcej
Kot, mimo zimna, zrezygnował dziś z ciepłego posłania na wiklinowej skrzyni w mezzaninie. Prawdopodobnie przeszkadzał mu hałas i zgiełk, jaki generujemy. Pakujemy się. Czeka nas weekend w Ardenach.
Zobacz więcej
Powoli zbliżam się do etapu, kiedy bardziej zaczyna się świętować imieniny niż urodziny... ;) Nie no, oczywiście trochę przesadzam, jednak małe imieninowe świętowanko wczoraj było :) A z tej okazji
Zobacz więcej
Super pomysł na śniadanie. Ja Twój przepis dostosuję do potrzeb, tzn: jak robię mleko migdałowe to zawsze zostaje mi "drobnica migdałowa". Do tej pory używałam jej do panierki, robiłam twarożek
Zobacz więcej