króli okrasy

Powoli oswajam się z jarmużem. Nasza relacja nabiera rumieńców... Oprócz walorów smakowych posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera silne przeciwutleniacze. Działa przeciwzapalnie i Zobacz więcej
Dzisiaj moja propozycja dotyczy świątecznego obiadu. Często oglądam programy z Karolem Okrasą. Tym razem bardzo spodobał mi się przepis na kacze piersi z jabłkami w soku pomarańczowym, przedstawiony w Zobacz więcej
Uwielbiam przepisy naszych rodzimych kucharzy. Tym razem cofniemy się w czasie aż do XVIII wieku, ponieważ dzisiaj przedstawiam inspiracje Karola Okrasy, którego uwiodła kuchnia francuska podawana Zobacz więcej
. Podczas festiwalu Maciej Nowicki – szef kuchni i rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, zaprezentował nam królewskie śniadanie. Śniadanie składało się z: zielonych Zobacz więcej
…niedawno słyszałem, usłyszałem na żywo, uszami swymi , że smalec jest zdrowy… … kiedyś stałem w kolejce po smalec, jadłem frytki potem na nim smażone, mielone i bóg najświętszy oraz chrystus – król Zobacz więcej
wystąpili: 1. Kulinarne siostry: Natasza Rozmus – Król, Julita Kowalewska ( czyli MY ) 2. Marta Szymańska; 3. Alina Zgorzelska, Marek Urbanowski. Laureaci konkursu: I – miejsce oraz Puchar Marszałka Zobacz więcej
, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie Kuchni Polskiej Warto zwrócić uwagę na ogromną różnorodność polskiej kuchni. W polskich przysmakach często zauważa się wpływy kuchni Zobacz więcej
Ostatnio polska gęś owsiana jest na topie. Zachwalają ją wszystkie tuzy polskiego kucharstwa, które są w telewizorni: i Grzegorz Łapanowski, i Karol Okrasa, i Tomasz Jakubiak. Inni pewnie też, ale ich Zobacz więcej
nadaje się konkretna odmiana ziemniaka). *** Aby pogłębić naszą wiedzę ziemniaczaną,wspólnie zKasią z Chillibitezapraszamy blogerów kulinarnych do konkursu "Król Ziemniak".Jednak zanim zaprezentuję Zobacz więcej
Follow the Fork
Follow the Fork Obserwuj blogaObserwujesz bloga
followthefork
Grzybobranie!

Grzybobranie! 86

0
szczęścia, ale przez te kilka dni też udało nam się co nieco zebrać. Chociaż niekwestionowanym królem tegorocznego grzybobrania okazał się jeden z najmłodszych uczestników, który wypatrywał Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI 664

0
. Do Europy przywędrował dopiero w XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Do popularyzacji warzywa we Francji przyczynił się farmaceuta Antoine Parmentier, który odkrył, że ziemniak jest Zobacz więcej
/11 Maciej Doświadczenie gastronomiczne zdobywał we wrocławskich restauracjach, zaczynając od zwykłej pizzerii. Dla tej przygody odłożył na bok studia w Szczecinie, choć złośliwi twierdzą, .. czytaj Zobacz więcej
ich prawdziwy wygląd i pochodzenie”. No i skąd my to znamy…. Boć to nasze tylko na tym świecie co zjemy dobrze i smaczno. To cytat z listu króla Jana III Sobieskiego do żony. Król był wielkim Zobacz więcej
, na tobie polega cały tenwirujący świat"Stefan Żeromski "Przedwiośnie" niedziela, 05 stycznia 2014 …niedawno słyszałem, usłyszałem na żywo, uszami swymi , żesmalec jest zdrowy… … kiedyś stałem w Zobacz więcej
Gotowanie na gazie: Sesemesy bagienne skip to main | skip to sidebar Inwakancja piątek, 2 października 2015 Sesemesy bagienne O, i tak to plecie się na gospodarce. Ciężkie życie jest, a jakby utrapień Zobacz więcej
2 tygodnie temu Kuchnia Jaroszki Ciasto Na Legalu 2 tygodnie temu Kuchenne Smaki Kucharzy Trzech Kakaowe ciasto z kruszonką i owocami 3 tygodnie temu Chata Magoda 4 tygodnie temu Algierskie Klimaty O Zobacz więcej
wspomnieć, że we wtorek w moim mieszkaniu będzie zakładany internet światł... 2 dni temu Kalinin-grad - Ten weekend, dzięki temu że mam już nowy piec, spędziłam w domu. W tym tygodniu urządzam Zobacz więcej
roku, w sumie jeden z dwoch- czyli pieczenia chle... 2 dni temu białczyński Przyroda w sztuce: Iwan Szyszkin (Rosja) – Malowanie Sistanu - Na Siewierzy Iwan Iwanowicz Szyszkin, ros. Иван Иванович Zobacz więcej
& co Sylwestrowo i makaronikowo - macarons z kremem porzeczkowym - Stary rok zegnam makaronikami.....jest to dla mnie pewien symbol powodzen kulinarnych mijajacego dzisiaj roku, w sumie jeden z Zobacz więcej