Przepis na królik

W zasadzie nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam królika. O ile mnie pamięć nie myli, było to jakieś 20 lat temu. A może jeszcze więcej? Jako dziecko jeździłam do dziadków, którzy hodowali Zobacz więcej
suzana
suzana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://gotujenacodzien.blogspot.com/
królik duszony

królik duszony 14088

Przepis z książki ''183 Nowe Przepisy Siostry Anastazji'' ,bardzo fajny ,robiłam go już kolejny raz i smakował każdemu;) polecam w takiej wersji ,lecz ja dodałam od siebie kilka szczegółów; do sosu Zobacz więcej
jedzzdrowozyjzdrowo
jedzzdrowozyjzdrowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jedzzdrowozyjzdrofb
Pieczony królik

Pieczony królik 9368

Królik jest przepysznym mięsem, delikatnym i bardzo zdrowym, jednak bardzo wymagającym i strasznie łatwo jest go wysuszyć na wiór! :) Składniki: -> 1 królik ->3-4 ząbki czosnku -> 2 cebule Zobacz więcej
« torcik tiramisu - czyli ... mini torcik bezowo-kawowy » królik pieczony w majeranku Dalsza część fotorelacji z walentynek :) Króliczek marynował się dwa dni i został upieczony na marchewce i cebuli. Zobacz więcej
KotNaPłot
KotNaPłot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dokładka
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie 6452

Składniki: 3 królicze nogi (po jednej na osobę) 200 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu 100 ml creme fraiche czubata łyżka skrobii kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) łyżka posiekanego Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Duszony królik

Duszony królik 15517

Dziś przygotowałam duszonego królika, którego możemy podać na wielkanocny obiad. Mięso z królika zalecane jest dla alergików, jest bardzo chude. delikatne i lekkostrawne. Polecam dla osób Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie 10355

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym domem, to jestem przekonana, że Zobacz więcej
aneta89
aneta89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fritti e forno
Duszony królik

Duszony królik 8137

Kolejny pomysł fritti e forno na przygotowanie mięsa z królika. Mięso to jest bardzo zdrowe, zawiera mało tłuszczu i dużo białka, dlatego warto je dodać do swojego jadłospisu. Składniki: dwie tylne Zobacz więcej
pozytywna45
pozytywna45 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchennym oknie Ewy
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie 10630

Dania z królika pojawiają się w mojej kuchni od czasu, do czasu. Czasami jest to pasztet, innym razem danie obiadowe.Dzisiaj polecam królika w sosie śmietanowym. Jest on mięciutki i smaczny. SKŁADNIKI Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
KRÓLIK DUSZONY

KRÓLIK DUSZONY 13710

Składniki: mięso królika ( u mnie cztery skoki ) 2 średniej wielkości cebule przyprawy: sól, pieprz , majeranek, oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Jak przyrządzić królika?

Jak przyrządzić królika? 10631

Mięso królicze jest bardzo cenne pod względem odżywczym, dlatego zaleca się, aby spożywały je przede wszystkim rozwijające się osoby – dzieci, młodzież, jak i osoby osłabione chorobą czy starsze. Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Królik

Królik 10786

Królik20 marca 2013 przez Grażyna | Brak komentarzy Fajne, duszone mięsko. Zdrowe zwłaszcza dla dzieci, choć wtedy lepiej nie dodawać wina VN:F [1.9.22_1171] Rating: 1.0/10 (1 vote cast) Królik, 1.0 Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
królik w śmietanie

królik w śmietanie 16320

Królik w najbardziej klasycznej odsłonie, czyli w śmietanie. Wariantów tego dania (jak każdego klasyka) jest sporo, ja wybrałam z niezawodnej Kwestii Smaku i przystosowałam do naszych potrzeb. Królik Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
KRÓLIK PIECZONY

KRÓLIK PIECZONY 15368

Dotychczas królika robiłam w formie potrawki, duszony z warzywami. Dzisiaj postanowiłam przetestować wersję pieczoną tego delikatnego mięsa. Pieczony, marynowany królik wykonany został według tego Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie 5963

Królik od czasu do czasu pojawia się na naszym stole. Mięso jest delikatne i bogate w białko, w 90% przyswajalne przez nasz organizm (dla porównania wołowina 62%). Zawiera niektóre składniki Zobacz więcej
Gośka
Gośka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka i motyka
Marynata do królika

Marynata do królika 9066

Będąc dzieckiem jadłam to mięsko bardzo często. Rodzice hodowali króliki. Będąc matką sama gotuję je dzieciom niestety rzadziej, a szkoda bo jest przepyszne zwłaszcza z wiejskiej hodowli. Z królika Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Królik Duszony

Królik Duszony 10190

Mięso królicze nie jest zbyt popularne w Polsce. Z jednej strony wynika to z faktu, że nie zawsze mięso jest dostępne w handlu, a z drugiej strony panuje powszechne przekonanie, że mięso królicze Zobacz więcej
Badylarka
Badylarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony królik

Pieczony królik 13872

Mięso królika po prostu uwielbiam :) Zawsze kojarzy mi się z miłym czasem w dzieciństwie. Mama wtedy często piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest Zobacz więcej
Królik ma bardzo delikatne, chude mięso i jest łatwy w przygoowaniu. SKŁADNIKI: 1 królik 3 dag masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 1 cebula 3 goździki tymianek natka pietruszki liść laurowy 2 łyżki Zobacz więcej
Królik ma pyszne i bardzo delikatne mięsko - danie godne polecenia:) Składniki: tuszka królika pieprz sól morska+rozmaryn+skórka cytryny masło cebula ok. 300g wody 1 kostka rosołowa 2 łyżeczki Zobacz więcej

Mięso z królika jest bardzo smacznym i zdrowym rodzajem mięsa. Jest chude, delikatne, posiada mało cholesterolu, a sporo witamin, minerałów i aminokwasów. Jest także bogatym źródłem kwasu linolenowego, który korzystnie wpływa na układ naczyniowo – krwionośny człowieka i minimalizuje ryzyko chorób autoimmunologicznych. Królik jest bardzo delikatny i łagodny w smaku, dlatego powinny jak najczęściej jeść go niemowlęta i dzieci, osoby starsze lub cierpiące na problemy z układem pokarmowym, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Co ciekawe, mięso z królika nie wywołuje reakcji alergicznych u człowieka. Ze względu na niską kaloryczność i lekkostrawność, królik może być spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej.

W sklepach najczęściej kupimy całego królika, niż podzielonego na części, z których najbardziej wartościowy jest comber. Najsmaczniejsze mięso otrzymywane jest z młodych królików (kilkumiesięcznych). Starsze bywa twarde i łykowate. Mięso z królika hodowlanego jest jasne i miękkie, natomiast z dzikiego, ciemne i twardsze.

Przepisów na dania z królika jest mnóstwo. Można go przyrządzić naprawdę na wiele różnorodnych sposobów. Królik szczególnie popularny jest w kuchni francuskiej, u nas niestety już mniej. A szkoda, bo jest to mięso bardzo wartościowe, które nie jest napakowane hormonami i innymi szkodliwymi substancjami. Doskonałą propozycją na obiad jest chociażby duszony królik w sosie pieczarkowym. Mięso z królika dzielimy na części, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy delikatnie na maśle. Cebulę i pieczarki drobno kroimy i także smażymy na maśle, a następnie przekładamy na dno brytfanki. Na warzywa kładziemy kawałki królika. Całość podlewamy wodą i dusimy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec duszenia do sosu dodajemy śmietankę. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Królik w sosie pieczarkowym doskonale smakuje z dodatkiem młodych ziemniaków. Jest to proste i szybkie danie, które wymaga użycia niewielkiej ilości składników.

Mięso z królika możemy upiec także w marynacie musztardowej. W miseczce mieszamy sok jabłkowy, sól, ocet winny, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Królika wkładamy do marynaty, a następnie całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy glazurę z musztardy, miodu, octu winnego, pokrojonych drobno suszonych śliwek i szalotki. Mięso z królika wkładamy do rękawa piekarniczego, zalewamy glazurą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około półtorej godziny. Pieczony królik doskonale smakuje z ziemniakami i surówką z buraków. Możemy przyrządzić go także w wersji z dodatkiem wina. Kawałki królika solimy i pieprzymy, a następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Gdy mięso się ładnie zarumieni, dodajemy czerwone wytrawne wino i dusimy do momentu, aż płyn lekko odparuje. Następnie całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy ząbki czosnku, oliwki oraz kilka gałązek rozmarynu. Królika pieczemy przez około półtorej godziny. Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki. Mięso wychodzi kruche i delikatne.

Z mięsa z królika możemy przyrządzić również pasztet. Królika dzielimy na części, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na maśle na złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka. Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i szklimy na patelni. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy też masło, liść laurowy, wodę i dusimy całość na wolnym ogniu do momentu, aż królik będzie miękki. W międzyczasie obsmażamy na patelni wątróbkę. Wątróbkę, mięso z królika obrane z kostek, warzywa mielimy w maszynce. Do masy dodajemy jajka, ugotowaną kaszę jęczmienną, suszone pomidory i przyprawy (sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa). Gotową masę przelewamy do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą prostokątnej formy. Pasztet z królika pieczemy przez około półtorej godziny, aż nabierze złotego koloru. Tak przyrządzony królik jest doskonałym dodatkiem do chleba. Pasztet możemy podawać z dodatkiem żurawiny, borówki lub konfitury pomidorowo-cebulowej.