królik pieczony w piekarniku

Królik pieczony to danie z kuchni staropolskiej, które powoli powraca obecnie do łask – nie tylko w rodzinach myśliwskich. Mięso królika jest bardzo chude – niemal nie zwiera cholesterolu, dlatego polecane jest osobom na diecie. Królika warto podawać także dzieciom i osobom starszym – jest lekkostrawny, nie uczula, a także zawiera duże ilości białka i witamin.

\ \

Królika pieczonego w piekarniku można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej piecze się go wraz z warzywami. Tuszkę można piec w całości, lecz wygodniej ją zawczasu podzielić na części. Idealny królik z piekarnika powinien wyjść soczysty, kruchy i delikatny. Po upieczeniu mięso bez problemu powinno rozdzielać się na włókna i odchodzić od kości. Aby królik był smaczny, warto wcześniej zamacerować go w przyprawach np. rozmarynie, tymianku czy czosnku. Podczas pieczenia mięso można podlewać bulionem lub winem, dzięki temu będzie znacznie bardziej wilgotne. Popularne jest także używanie rękawów do pieczenia. Mięso królicze piecze się dość długo – w zależności od temperatury pieca trwa to od jednej do około trzech godzin, jednak warto czekać dla jego wyjątkowego smaku. Równie pysznym i eleganckim daniem jest także królik duszony.

PATI197799
PATI197799 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PATI197799
KRÓLIK DUSZONY

KRÓLIK DUSZONY 7904

1
Składniki: mięso królika ( u mnie cztery skoki ) 2 średniej wielkości cebule przyprawy: sól, pieprz , majeranek, oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i Zobacz więcej
Witojcie! Dzisiaj przepis na ciasto, którym nie pogardziłby wasz królik:) Ciasto marchewkowe, czyli carrot cake przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii. Jeżeli nie jesteście pewni czy marchewka w Zobacz więcej
podczas meczu :) Przygotowanie: <10 minut, Pieczenie: ok. 30 minut Składniki: na pół ciasta francuskiego - ok. dziesięciu małych, białych kiełbasek, - boczek wędzony w plastrach ( tyle plastrów, Zobacz więcej
(sól, rozmaryn i skórka cytryny). Roztopić masło na patelni, obsmażyć mięso na złoty kolor - przełożyć do brytfanny/. Na maśle zarumienić cebulkę. Dodać wodę, kostkę rosołową i musztardę - dokładnie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Królik confit

Królik confit 2103

1
do lodówki. Do naczynia do zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do Zobacz więcej
składnikami marynaty. Piekę ponad godzinę w 200 stopniach Celcjusza w piekarniku ustawionym na opcję grill. Często polewam mięso marynatą z dna naczynia w którym się piecze. Upieczone udka podałam z Zobacz więcej
na kawałki i ponacinanego królika. Chowamy mięso na parę godzin do lodówki. Królika przekładamy do worka z folii do pieczenia, zalewamy winem i pieczemy ok. 3 godzin w rozgrzanym do 160 stopni Zobacz więcej
« Sambosiki- tureckie pierożki Delikatny królik w sosie ... » Kruche ciasto z owocami Składniki: Ciasto: mąka - 3 szkl 1 opakowanie masła 3 żółtka proszek do pieczenia- 0,5 łyżeczki, cukier 0,5 szkl. Zobacz więcej
« Delikatny królik w sosie ... Tarta z kurczakiem i szpinakiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 kg. filetów z kurczaka 1 opakowanie mrożonego szpinaku (liście) 4 łyżki śmietany 15 dkg Zobacz więcej
« Delikatny królik w sosie ... Tarta z kurczakiem i szpinakiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 kg. filetów z kurczaka 1 opakowanie mrożonego szpinaku (liście) 4 łyżki śmietany 15 dkg Zobacz więcej
« Sambosiki- tureckie pierożki Delikatny królik w sosie ... » Kruche ciasto z owocami Składniki: Ciasto: mąka - 3 szkl 1 opakowanie masła 3 żółtka proszek do pieczenia- 0,5 łyżeczki, cukier 0,5 szkl. Zobacz więcej
obsmażamy na patelni z dodatkiem masła, czosnku (kroimy na duże kawałki z pozostawieniem skóry). Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz Zobacz więcej
. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem. Wstawiłam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC. Dodałam podsmażone ziemniaki, wymieszałam. Zobacz więcej
Królik pieczony z pieczarkami w słodkiej śmietance. Mięso jest delikatne , kruche , idealnie odchodzi od kości. Składniki: 1 tuszka królika 1 opakowanie przyprawy do królika 2 łyżki suszonej bazylii Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Pieczony królik

Pieczony królik 34950

14
Mięso z królika jest zdrowe i smaczne. U mnie królik pieczony. czytaj dalej : 1 królik ( 2,6 kg ) 2 cebule 1 łyżka czosnku staropolskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego 1 Zobacz więcej
mąki kukurydzianej 0,5 tabliczki czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wyrabiamy ręką, mokrą albo i nie. Na blachę wyłożoną papierem albo folią Zobacz więcej
kawałki mięsa z każdej strony na złotobrązowy kolor, wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na mięsie położyć gałązki rozmarynu. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać resztę Zobacz więcej
kawałek królika w szynce parmeńskiej i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 1 godzinę pod przykryciem, a kolejne pół bez. Po Zobacz więcej
Przepis na ok. 6 porcji królik w winie z warzywami i ziołami tuszka królika 3 duże marchewki biała część pora pół selera 1 pietruszka 3 cebulki dymki 3 ząbki czosnku 12 małych ziemniaków garść ziół: Zobacz więcej