Przepis na królik z rozmarynem

Królik ma pyszne i bardzo delikatne mięsko - danie godne polecenia:) Składniki: tuszka królika pieprz sól morska+rozmaryn+skórka cytryny masło cebula ok. 300g wody 1 kostka rosołowa 2 łyżeczki Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Królik pieczony w rękawie

Królik pieczony w rękawie 15430

Królik znalazł się jako jedna z pozycji na liście tegorocznych wyzwań kulinarnych. Pojawił się tam dlatego, że ostatni raz jadłam królika mając jakieś 2-3 lata, czego oczywiście kompletnie nie Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
królik w śmietanie

królik w śmietanie 15564

Królik w najbardziej klasycznej odsłonie, czyli w śmietanie. Wariantów tego dania (jak każdego klasyka) jest sporo, ja wybrałam z niezawodnej Kwestii Smaku i przystosowałam do naszych potrzeb. Królik Zobacz więcej
Pewnie w wielu domach potrawy z królika to nic nadzwyczajnego .Kiedyś tak było i u mnie . Znajomi hodowali króliki ( wtedy była moda na królicze futerka ) . Zresztą chyba wszyscy którzy mieli działki Zobacz więcej
Badylarka
Badylarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony królik

Pieczony królik 12542

Mięso królika po prostu uwielbiam :) Zawsze kojarzy mi się z miłym czasem w dzieciństwie. Mama wtedy często piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Królik Duszony

Królik Duszony 9878

Mięso królicze nie jest zbyt popularne w Polsce. Z jednej strony wynika to z faktu, że nie zawsze mięso jest dostępne w handlu, a z drugiej strony panuje powszechne przekonanie, że mięso królicze Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie 9600

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym domem, to jestem przekonana, że Zobacz więcej
Upały zelżały, radość gotowania wróciła, tak jak i radość jedzenia. Przy +40 stopniach C, nawet wytrwali sięgali po coś bardziej z lodówki, niż z garnka (no chyba, że garnek stał w lodówce :) ). Ale Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Królik w rozmarynie

Królik w rozmarynie 459

Aromatyczny rozmarynowy królik który jest bardzo delikatnym mięsem.Polecam podać go na świątecznym stole i nie tylko. Królik jest lekkostrawnym mięsem i zalecany jest dzieciom. 2 nogi królika 1 comber Zobacz więcej
Królik w rozmarynie, marynowany w białym winie Uwielbiam odkrywać nowe smaki, dlatego gdy ostatnio przez przypadek znalazłem w sklepie tuszki królicze, nie zastanawiając się kupiłem jedną. Nigdy Zobacz więcej
Składniki: 1 duży królik 1 mały słoiczek musztardy Dijon 3 gałązki świeżego rozmarynu 120 g masła 50 ml koniaku sól czarny pieprz z młynka Przygotowanie: Królika pokrój na porcje. Kawałki mięsa Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Królik, wino, rozmaryn

Królik, wino, rozmaryn 753

Przez chwilę zastanawiałam się, czy królik w ogóle powinien się tu znaleźć. Jedyne bowiem królicze zdjęcia, jakie posiadam to te "z produkcji", zdjęcia gotowego dania brak. Ale ponieważ królicze mięso Zobacz więcej
Mięso królika jest zdrowe i delikatne, odpowiednio przyprawione smakuje wybornie. Dzisiaj proponuję w sosie ze świeżym rozmarynem i pieprzem syczuańskim. Zapraszam :) Królik w sosie z rozmarynem około Zobacz więcej
Agabi
Agabi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
POTRAVEL
Królik w winie, cytrynie i rozmarynie

Królik w winie, cytrynie i rozmarynie 293

Z królikiem zaczęłam eksperymentować dość niedawno. Kolega Grzesiek opublikował przepis na takiego w śmietanie i tak się zaczęło. Niestety świeżego mogę kupić tylko raz w miesiącu, więc pojawia się na Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie 5817

Królik od czasu do czasu pojawia się na naszym stole. Mięso jest delikatne i bogate w białko, w 90% przyswajalne przez nasz organizm (dla porównania wołowina 62%). Zawiera niektóre składniki Zobacz więcej
Lubimy wyzwania. Ichociaż podobno zawsze chodzi przede wszystkim oto, żebykróliczka gonić, tonam tym razem zdecydowanie chodziło oto, żebygo upiec. Izjeść. Udało się pierwszorzędnie, wybacz Alicjo. ;) Zobacz więcej
Przepis ten przywiozłam z Mantova, niedużego miasta położonego niecałe 2 godziny jazdy na zachód od Mediolanu. Przygotowanie królika bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy, efektem zaś Zobacz więcej
W ostatnim czasie zaprzyjaźniony blog Mała Łyżeczka zorganizował akcje pod tytułem „Nienudne mięso z królika”. Pomyślałam: bardzo fajna akcja, przecież królik ma takie delikatne mięso. Po chwili Zobacz więcej
Delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne takie właśnie jest to danie. Idealne na rodzinny, weekendowy obiad ponieważ mimo iż nie wymaga od nas większego wysiłku to wymaga jednak trochę czasu Zobacz więcej
Zapiekany królik z rozmarynem i boczniakami Bez sprzecznie jest to nasze ulubione danie i naprawdę, nie wiem czemu, mięso królika jest tak mało popularne w naszym kraju , przecież jest niesamowicie Zobacz więcej