kruche ciasto słone

Hej. Wrzucam przepis na kruche ciasto na słoną tarte. Polecany i wypróbowany. składniki: 250g mąki tortowej 1 jajko 150g zimnego pokrojonego masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru odrobina wody Zobacz więcej
Kruche ciasto – niby takie proste, a nie zawsze wychodzi tak idealnie jak byśmy tego chcieli. Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do ciast i ciasteczek. Można przygotować je Zobacz więcej
W gruncie rzeczy przepisy są dwa. Michel Roux w swojej książce „Ciasta pikantne i słone” rozróżnia ciasto kruche i ciasto na tarty dodając, że można ich używać zamiennie. Ciasto kruche jest Zobacz więcej
W naszym Stumilowym Lesie uwielbiamy kruche ciasto pod każdą postacią. Szarlotka, tarta wszelkiej maści, małe ciasteczka. Okruszki zdobiące pyszczek Tygryska to standard zwłaszcza że Tygrys po mamie Zobacz więcej
Potrzebujesz: słoiczka tartych jabłek 150 g mąki (niepełna szklanka, gdy nie masz wagi kuchennej bardzo pomocna będzie aplikacja) 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtek do zrobienia słonego Zobacz więcej
Wiele razy robiłam już tarty w wersji wytrawnej. Próbowałam różnych przepisów na ciasto, jedne były lepsze, inne gorsze i nie nadające się do publikacji .... teraz znalazłam ciasto idealne:). Książkę Zobacz więcej
Z poniedziałkowego obiadu zostało mi mnóstwo szpinaku baby i trochę pomidorków koktajlowych. Postanowiłam wyczarować z nich kruchą tartę z wędzonym łososiem. Zanim to jednak nastąpi i podzielę się z Zobacz więcej
Ladyessex
Ladyessex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedzenie z Pasją
Pumpkin Pie

Pumpkin Pie 95

0
Kruchy, słony spód, kremowe dyniowe wnętrze, zapach przypraw korzennych i ubita kremówka posypana cynamonem to przepis na pyszną tarte dyniową prosto ze Stanów Zjednoczonych. Typowo jesienne ciasto. Zobacz więcej
Zapraszam do dodawania wszelkich zrolowanych CIAST – biszkoptowych, kruchych, drożdżowych, bezowych, makowych, czekoladowych ….. innych. Olbrzymich strudli i miniaturowych roladek. Słodkich: z owocami Zobacz więcej
Delikatne i kruche pierożki z rozpływającym się nadzieniem. Do środka włożyłam łososia alaskańskiego, wędzonego na zimno. Taki łosoś ma bardzo delikatną teksturę. Jest również dużo mniej słony. Zobacz więcej
W końcu zdecydowałam się je zrobić. Jabłko wyszło delikatne z nutą cynamonu...a ciasto kruche i lekko słodkie. Wewnątrz pyszna kompozycja słonego masła orzechowego i dojrzałego banana. Jako dodatek Zobacz więcej
Słone paluszki? Bardzo znana przekąska a raczej przegryzka ;) na imprezach. Oto inna wersja paluszków-świderków, równie kruchych ale z serem i ziołami prowansalskimi. Składniki: ciasto francuskie Zobacz więcej
Krakersy serowe sprawdzą się na każdej imprezie karnawałowej. Pasują zarówno do piwa, jak i białego wina. Są słone, delikatnie ostre i mocno serowe. Krótko mówiąc - ciężko się od nich oderwać ;) Nie Zobacz więcej
Quiche (czyt.: kisz) przygotowałam wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo. Jest to rodzaj placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, zalanego Zobacz więcej
W końcu nadeszła wiosna, a z nią bogactwo nowalijek - rzodkiewek skrzypiących i szczypiących przyjemnie w język, szczypiorku, polskich, pomidorów szklarniowych a wraz z nimi chęć do gotowania i Zobacz więcej
Kruche i słone. Mała przekąska, którą robi się w kilka minut. Świetna na imprezy jako alternatywa dla kupnych słonych paluszków. Składniki: · opakowanie ciasta francuskiego · 1 jajko · 100g żółtego Zobacz więcej
Krucha tarta z ricottą i porami Składniki: porcja kruchego ciasta z tego przepisu 250g sera ricotta 2 pory 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cukinia (starta na tarce o dużych oczkach) 2 jajka garść Zobacz więcej
"Na początek, krótkie wyjaśnienie: Co to jest Galette? Po pierwsze to rodzaj naleśników smażonych w Brytanii i Normandii, po drugie to rodzaj ciasta francuskiego, wypełnianego słodkim lub słonym Zobacz więcej
Ciasto kruche : 350 g maki krupczatki 150 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła 100 ml gęstej śmietany Masa : 1 puszka masy krówkowej z Gostynia kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka bakaliowa żurawina Zobacz więcej
Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest Zobacz więcej