Przepis na kruche ciasto żytnie

Sezon na rabarbar trwa. I szkoda byłoby tego pysznego, lekko kwaśnego smaku, nie wykorzystać. W połączeniu z żytnim ciastem smakuję wyśmienicie. Do tego jeszcze budyniowa pianka i pyszne ciasto Zobacz więcej
Po świętach czas nieco ograniczyć słodkości i wrócić do zdrowej diety. Kończący się rok 2016 umiliłam sobie piekąc żytnią tartę z łososiem i szpinakiem. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w Zobacz więcej
Chciałam zdrowiej a wyszło nie dość, że zdrowo to przepysznie! Tak pachniało jak się piekło, coś cudownego! Zachęcam do mojego pszenno żytniego ciacha z rabarbarem, nie wiem czy nie lepsze od zwykłego Zobacz więcej
Szparagi totalnie zawładnęły moją kuchnią i w sezonie wiosennym stanowią większą część spożywanych przeze warzyw w ciągu dnia. W formie tarty są niesamowicie smaczne, chociaż ja mogłabym je jeść nawet Zobacz więcej
Kolejne fantastyczne ciastka, świetne jako przekąska do pracy lub do szkoły. Ciastka upieczone z razowej mąki żytniej i orzechów laskowych są kruche, lekko chrupiące i trudno im się oprzeć. Takie Zobacz więcej
Kiedy nie mogłam jeść pszenicy, zastępowałam ją głównie żytem i orkiszem. Do tej pory, kiedy mam taką możliwość i konkretny wypiek nie wymaga ode mnie użycia koniecznie mąki pszennej, zastępuję ją Zobacz więcej
Dziś przypominamy przepis na nasze żytnie kruche ciasteczka.Z doświadczenia wiemy, że dzieci je uwielbiają, dlatego ich obecność podczas jutrzejszego święta jest obowiązkowa! Składniki: 3 szklanki Zobacz więcej
Świętowanie pełną parą, może aż za bardzo. Stoły pełne jedzenia robią swoje. Codziennie mówię sobie - "jutro już się nie możesz tak objeść" i kolejnego dnia robię to samo. No studentką na diecie nie Zobacz więcej
Zamiast kupić gotowe kruche ciasteczka lepiej upiec je samemu. Zwykły cukier zastąpić brązowym, mąkę pszenną zastąpić mąką żytnią... Wykonanie jest błyskawiczne, a dzięki wykorzystaniu stempli do Zobacz więcej
Dziś moje ulubione pierogi ruskie. U mamy zawsze tradycyjnie gotowane, u mnie najczęściej pieczone w kruchym cieście, a dziś po raz pierwszy w cieście krucho-drożdżowego. Ciasto wyszło bardzo Zobacz więcej
SzczupłyTalerz
SzczupłyTalerz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczupły Talerz
żytnie kruche babeczki

żytnie kruche babeczki 440

Bo kto z nas nie lubi babeczek ;-) Przepis na kruche ciasto: (9-11szt) - 1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000 (u mnie GDAŃSKIE MŁYNY), - pół kostki masła (prosto z lodówki), - 1 żółtko, - około 50ml Zobacz więcej
Jeśli chodzi za Wami coś słodkiego, a nie macie za wiele czasu, to właśnie nadchodzi wybawienie. Kruche ciasteczka żytnie z czekoladą idealnie zaspokoją ochotę na słodycze, a ich przygotowanie zajmie Zobacz więcej
Ucierane ciasto żytnie ze śliwkami i kruszonką - Ciasta owocowe - Szczypta Słodyczy - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Szczypta Słodyczy Ucierane ciasto żytnie ze śliwkami i kruszonką Zobacz więcej
Ostatnio jednym z moich ulubionych składników potraw jest kasza gryczana. A właściwie lubię grykę pod każdą postacią. Jej zdecydowany smak i to, że jest taka zdrowa. …miód gryczany, mąka, płatki Zobacz więcej
to raj dla lubiących chleby. Szczególnie chleby z mąki pełnoziarnistej, z żytniej mąki zwłaszcza. Chleby okrągłe, płaskie. Chleby tradycyjne, pachnące zakwasem lub słodem. Finlandia. Ponadto Finlandia Zobacz więcej
Czekoladowe ciasto bez czekolady na mące żytniej Długo szukałam przepisu na ciasto z mąki żytniej. Znalazłam, ale nie pamiętam na jakim blogu ten przepis był. Jeśli znajdzie się jego autor, proszę o Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Kruche ciastka owsiane

Kruche ciastka owsiane 3161

Kolejne z moich wypieków robionych podczas kolejnej bezsennej nocy. Miały być zwykłe, kruche ciastka, ale zabrakło mi mąki więc dodałam płatki owsiane i mąkę żytnią. Efekt okazał się naprawdę pyszny! Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Ciasto Kruche

Ciasto Kruche 515

Ciasto kruche, które jest idealne do wszelkich słodkich tart jest niezwykle proste w przygotowaniu, możesz zrobić je z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Idealne na wypadek Zobacz więcej
Zawsze w pierwszej kolejności zużywam mąkę pszenną i chyba ostatnio robię to specjalnie, żeby w momencie ochoty na ciasto czy pieczywo domowe użyć innej mąki, poznać jej smak, chłonność, dowiedzieć Zobacz więcej
Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta Wielkanocne Zobacz więcej