kruche rogale

Na weekend proponuję bardzo kruche i maślane ciasteczka i rogaliki w dwóch smakach - waniliowym z delikatną nutką cytryny oraz kakaowym. Osobiście najbardziej lubię te z nadzieniem waniliowo-serowym Zobacz więcej
250 gram mąki pszennej, 100 ml śmietany, 100 gram zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, białko, dżem na nadzienie – ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki z nalewki, cukier Zobacz więcej
ciasto na rogaliki: 2 szklanki mąki 150 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany nadzienie: dżem wiśniowy ponadto: rozmącone jajko do posmarowania pół szklanki cukru pudru do Zobacz więcej
Przepis wyszperałam w starym zeszycie, rogaliki są niesamowicie kruche i banalne w wykonaniu, musicie je wypróbować. Muszę przyznać że poszłam na łatwiznę, bo ciasto rozwałkowałam i wycinałam Zobacz więcej
Mami
Mami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prawdziwy biszkopt
Banany w cieście

Banany w cieście 93

2
ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk. Układam na każdym po kawałku banana, posypuję startą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale. Z Zobacz więcej
Tartaletki jabłkowe (plus niewidoczna tu ulubiona kawa :]) Uwielbiam 'ciastowe' śniadania! W każdej postaci. Z nieodłączną kawą. Taka dawka słodkich słodkości napełnia energią na cały dzień. Te Zobacz więcej
Skoro gęś na Święto Niepodległości piekłam nie w niedzielę, tylko poniedziałek prawie tydzień wcześniej, w sam Dzień Św. Marcina także zadziałałam wbrew tradycji i zamiast rogali nadziewanych masą z Zobacz więcej
Po pieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Zobacz więcej
Pyszności na podstawie przepisu z domu rodzinnego - idealnie kruche, naprawdę uzależniają. Nic tak nie umili mi poranka jak taki rogalik w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Przepis Zobacz więcej
Zwyczajne kruche rogaliki z jabłkami :) najlepsze z kubkiem mleka lub kakao. Rogaliki z jabłkami 25 dag margaryny 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek śmietany 18 % 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do Zobacz więcej
Nie wszyscy muszą kochać przetwory, bo pracy przy nich jest sporo. Żal jednak nie wykorzystać śliwkowego wysypu i nie przerobić tych najdelikatniejszych owoców jesieni na słodkie powidła. Świeży rogal Zobacz więcej
2 żółtka mieszamy dodajemy 1/2 kostkę pokruszonych drożdży.Mieszamy dodajemy cukier i odstawiamy . Do drugiej miski wsypujemy mąkę i dajemy posiekana margarynę kruszymy ręką robiąc ciasto kruche . Zobacz więcej
Dorcia
Dorcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorcia's Café
Rogaliki zwykłe

Rogaliki zwykłe 662

1
Proste i szybkie w przygotowaniu kruche rogaliki. Nie trzeba czekać, aż ciasto się wychłodzi czy wyrośnie. Po zagnieceniu od razu rozwałkowujemy i formujemy. Sezon na pączki w pełni, a rogaliki to tak Zobacz więcej
lub bananów. Pytanie: Jak podawać rogaliki z ciasta francuskiego? Odpowiedź: Polecam z dodatkiem świeżych owoców, bitej śmietany, sosem czekoladowym, z cukrem pudrem lub po prostu solo. Propozycję na Zobacz więcej
Bezglutenowe crumble z jabłkami - u mnie zamiast tradycyjnych rogali świętomarcińskich. W czasie gdy cała rodzina zajadała się rogalami, ja miałam chrupiące crumble z jabłkami i lodami Zobacz więcej
minut. Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt. Trójkąty smarujemy marmoladą - zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozowakuchnia
Rogale na śniadanie

Rogale na śniadanie 73

3
Przepyszne rogaliki , delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik . Składniki na 12 rogali : 580 g mąki pszennej 2 Zobacz więcej
Maleńkie rogaliki na dwa kęsy, kruche, pyszne. Zrobione zaledwie z 3 składników (nie licząc nadzienia). Proste i szybkie w wykonaniu, bez dodatku proszku do pieczenia i drożdży, bez jajek. Polecam Zobacz więcej
:] Niezależnie od tego, czy pracujemy na cieście kruchym, drożdżowym, czy francuskim, musimy rozwałkować je na kształt przypominający koło. Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na w miarę równe trójkąty. Zobacz więcej