Przepis na kruche rogaliki z nadzieniem bakaliowym

Rogale a’la Marcińskie Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 200 g masła 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%) 2 żółtka 8 g suchych drożdży 2 łyżki cukru pudru 8 g cukru waniliowego Składniki na Zobacz więcej
Ostatnio bardzo zaniedbałam bloga, nadal sporo gotuję, ale niestety często w takich porach, kiedy nie ma już dobrego światła albo po prostu nie mam czasu na zrobienie zdjęcia. W efekcie mam sporo Zobacz więcej
Pamiętacie te słodkie maleństwa rogaliki ? My je uwielbiamy! Tym bardziej, że można zrobić więcej i przez tydzień podbierać z puszki po kilka sztuk do kawy. Powiem z ręką na sercu, że chyba jednak nie Zobacz więcej
Do zrobienia kruchych rogalików chyba nie trzeba nikogo przekonywać - szybkie, pyszne, do wykorzystania różne nadzienia. Ja wykorzystałam krem czekoladowo-truskawkowy z tego przepisu. Rogaliki super Zobacz więcej
Z OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAPRAGNĘ CZYTELNIKOM BLOGA ZŁOŻYĆ NAJSZCZERSZE ŻYCZENIA ZDROWIA, SZCZĘŚCIA I WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI. NIECH MAGIA ŚWIĄT ZJEDNOCZY WAS PRZY JEDNYM STOLE, ABYŚCIE MOGLI Zobacz więcej
Im bliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel Zobacz więcej
Chrupiące rogaliczki zdomową marmoladąz gruszek i jabłek,miodem i orzechami włoskimi .... najlepsze rogaliki, jakie w życiu jadłam :) Ich największą fanką jest moja kuzynka, Ewa.Piekęrogaliki Zobacz więcej
Chociaż dawniej nie przepadałam za jesienią to teraz dzięki takim smakołykom jak te mogę napisać, że zaczynam widzieć jej pozytywne strony ;) Uwielbiam dodawać dynię do przeróżnych wypieków. Nie dość, Zobacz więcej
Rogaliki z ciasta kruchego z ulubionym nadzieniemchyba znają wszyscy. To taki klasyk który zawsze wychodzi a co najważniejsze mimo prostoty smakuje wyśmienicie! Zapraszam! Składniki; 50 dag mąki 15 Zobacz więcej
Ana_Pis
Ana_Pis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Różowa Patera
Rogaliki z makiem i lukrem

Rogaliki z makiem i lukrem 116

Na świątecznym stole nie może zabraknąć maku. Obojętne czy to w strucli czy ciastkach – mak musi być. Obowiązkowo mocno bakaliowy. Prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu masy makowej jest moja mama. Zobacz więcej
Rogaliki sprawdzają się chyba zawsze i wszędzie;)) Do tego są naprawdę łatwe w wykonaniu. Co prawda te, które dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową, której wykonanie jest nieco Zobacz więcej
Smaki lubelszczyzny: Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowo-różanym | Małe Kulinaria Menu stron START O MNIE KONTAKT Strona startowa » Bez kategorii » Smaki lubelszczyzny: Kruche rogaliki z nadzieniem Zobacz więcej
Genialny przepis na tradycyjne ciasto krucho-drożdżowe pochodzi z „Kuchni Polskiej”, z moimi małymi zmianami. Jest łatwe do zarobienia, bardzo plastyczne i mimo drożdży nie wymaga wyrastania. Można Zobacz więcej
Już jako mała dziewczynka uwielbiałam książki kucharskie mamy i do dziś mam kilka z nich. Nie ważne, że brakuje w nich stron lub, że są ozdobione moimi malunkami... W sumie mam miłe wspomnienia i Zobacz więcej
W okresie zimowym ciężko się bez niej obyć, a moja słabość do niej nasila się wraz ze spadkiem temperatury za oknem. Przygotowuję ją na różne sposoby, czasem z imbirem, laskami cynamonu lub z Zobacz więcej
Często piekę rogale z tego przepisu. Jest prosty i zawsze się udaje, a przede wszystkim sprawnie się robi. Jedynie, aby nie wiało nudą zmieniam rodzaj nadzienia, raz marmolada, innym razem czekolada, Zobacz więcej
W każdy weekend w moim domu po obiedzie pada bardzo ważne pytanie: "Co na deser?". Dlatego też, od jakiegoś czasu staram się co tydzień mieć w zanadrzu coś przygotowanego, żebyśmy nie musieli w Zobacz więcej
u-pieczona
u-pieczona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
u-pieczona
Kruche rogaliki

Kruche rogaliki 3479

Możepoświętachmaszochotęnacośsłodkiego?Chceszwypićpopołudniowąherbatę,awdomuniemanicsłodkiego?Krucherogalikiidealniepasująjakosłodkaprzekąskaoraz podwieczorek.Jakwiększośćnadzianychsłodkościmożeszje Zobacz więcej
Jutro Dzień Świętego Marcina, a ja obudziłam się bezdrożdży, bez białego maku, nie wspominającjuż o marcepanie. Na szczęście trzymająca mnie od kilku dni gorączka wreszcie ustąpiła i mogłam podjąć Zobacz więcej
Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto Przykryć folią Zobacz więcej