krucho- drożdżowa strucla

pyra
pyra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ja w kuchni
Strucla krucho-drożdżowa.

Strucla krucho-drożdżowa. 1001

0
Makowiec mojego męża. Ja sobie zafundowałam wolne. Dzień przed wigilią wbiłam sobie nóż w lewą dłoń. Mam dwa szwy. Akurat to był dzień pieczenia makowcy , wiec nie było wyjścia -mąż założył fartuszek Zobacz więcej
Strucla makowa krucho - drożdżowa Strucla makowa to tradycyjne ciasto świąteczne. Pieczone i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Dziś przedstawię mój sprawdzony przepis na struclę makową w cieście Zobacz więcej
niniejszy wypiek bardzo smakował, mimo że poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej masy makowej z puszki, jednak to nie to samo co osobiście kręcony mak ;) [Dzisiaj i jutro bawię się na weselu, więc nie Zobacz więcej
-drożdżowe, a środek wypełniłam masą orzechową. Całość po upieczeniu polałam słodkim lukrem... Strucli w takiej wersji na pewno już nikt się nie oprze :-) Ciasto:- 500 g mąki pszennej- 50 g cukru Zobacz więcej
Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez maku ? Ja nie ! Dlatego co roku obowiązkowo na stole pojawia się seromakowiec oraz strucla makowa krucho- drożdżowa. Często robię także inne makowe Zobacz więcej
"Świąteczny stół nie może obejść się bez makowca. Standardowo w każdym roku jest to typowo tradycyjny makowiec, ręcznie zwijany z domową masą makową. Krucho-drożdżowe ciasto jest przepyszne, bardziej Zobacz więcej
Dzisiaj Mikołajki, więc będzie trochę prezentowo :) Dzisiejszy wpis powstał na specjalną prośbę czytelniczki Anity, która długo czekała na pojawienie się tutaj przepisu na świątecznego makowca. Zobacz więcej
W oryginale przepis nazywa się "Strucla makowa - wersja dla leniwych albo zapracowanych". Autorką jest Pyza. Oryginalny przepis znajduje się tutaj. Długo szukałam czegoś drożdżowego, ale szybkiego do Zobacz więcej
Takie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl, a do tego miód i moje ulubione bakalie, Zobacz więcej
, wszystkie produkty i w tak zwanym "międzyczasie" (to ponoć słowo bardzo niewłaściwie używane), zamiast pierogów, ukręciłam ciasto krucho-drożdżowe. A że ciasto drożdżowe jednak należy posmarować Zobacz więcej
Domowy makowiec zawsze przywołuje we mnie wspomnienie dzieciństwa, dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby samemu przyrządzić go w domu.Makowce kupowane w cukierniach też są smaczne, ale nie mają Zobacz więcej
skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie Zobacz więcej
Do tej pory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do Zobacz więcej
Krucho-drożdżowe ciasto, z których przyrządza się te paszteciki, to jedno z moich ulubionych. Jest niezawodne, doskonałe na wypieki i słone, i słodkie, a ponadto długo pozostaje świeże. Paszteciki Zobacz więcej
Z ciasta krucho-drożdżowego, prostego i szybkiego w wykonaniu. Z nadzieniem z masy makowej, z rodzynkami, orzechami i miodem. To namiastka makowca, albo strucli makowej, tylko w mniejszym wydaniu. Zobacz więcej
Ciasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można Zobacz więcej
krucho- drożdżowa Makowiec po japońsku Piernik miodowy Ewy Wachowicz Piernik staropolski Świąteczny piernik z bakaliami Szybki i łatwy piernik Piernik marchewkowy Ciasto kukułka Kostka mascarpone Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bistro mama
Strucla makowa

Strucla makowa 2340

4
Moja pierwsza poważna strucla z makiem. Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody. Skorzystałam z pomysłu na struclę zTEGO PRZEPISU Piszę "skorzystałam", ponieważ: Zobacz więcej
zrobieniem ciasta. Ostatnimi czasy robię jej więcej, z ok. 60 dag maku (proporcjonalnie zwiększając ilość pozostałych składników) i dzięki temu i wilk syty i owca cała, czyli - ja się najadam makiem Zobacz więcej
Bardzo lubię makowe ciasta, które generalnie kojarzą mi się ze świętami. I fakt faktem, na moim stole makowce pojawiają się raczej tylko przy okazji Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy Odpustu. Często Zobacz więcej